Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρόντες, πάντα, στους αγώνες

Τη Δευτέρα, 9πμ-7μμ, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», πραγματοποιείται το 18ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Συμμετέχουν 39 αντιπρόσωποι από 15 σωματεία - μέλη της και τα προεδρεία των σωματείων, για να συζητήσουν τα προβλήματα των εργαζομένων στο θέαμα - ακρόαμα και να εκλέξουν τα νέα όργανα. Στις αρχαιρεσίες συμμετέχουν τρεις συνδυασμοί.

Στη διακήρυξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, στην οποία οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της τέχνης, του πολιτισμού, της πληροφόρησης καλούμαστε να πάρουμε θέση για την υπεράσπιση του λαϊκού μας πολιτισμού και της αξιοπρέπειας, προστατεύοντας το δικαίωμά μας στην ελευθερία της δημιουργίας. Ζούμε σκληρά γεγονότα. Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου στα εργασιακά, οικονομικά, πολιτικά, δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες των λαών, έτσι που κανένας εργαζόμενος ή άνεργος δεν μπορεί πλέον να έχει αυταπάτες και να πέφτει θύμα της παραπλανητικής προπαγάνδας της κυβέρνησης και της ΕΕ για δήθεν μέτρα βελτίωσης της ζωής μας...».

«Εχουμε υποχρέωση να αντισταθούμε, να περάσουμε στην αντεπίθεση, να συμπαραταχθούμε με όλους τους εργαζόμενους, να διευκολύνουμε τη γνωριμία της παράδοσης και της σύγχρονης δημιουργίας, να διεκδικήσουμε δυναμικά και οργανωμένα το δικαίωμα της νόησης και της διανόησης, να έχουμε λόγο στα μελλούμενα...».

«... τα μεγάλα μονοπωλιακά συγκροτήματα μαζικής κουλτούρας χρησιμοποιούν το καλλιτεχνικό έργο και τους δημιουργούς του, όχι μόνο για να βγάλουν κέρδος, αλλά για να διαμορφώσουν τη δική τους πολιτιστική πολιτική, να στήσουν ένα νέο προπαγανδιστικό μηχανισμό, που θα προσανατολίσει τους λαούς στη δική τους ιδεολογία...».

«...Να, γιατί εντείνεται η προσπάθεια εξαγοράς και ενσωμάτωσης των καλλιτεχνών. Να, γιατί χτυπήθηκαν και χτυπιούνται οι εργασιακές σχέσεις των μισθωτών καλλιτεχνών. Οι δημιουργοί αποσιωπούνται, αν δε συμβιβαστούν με την τρέχουσα αισθητική και ιδεολογία. Η καλλιτεχνική παιδεία ιδιωτικοποιείται, το εικαστικό έργο δε βρίσκει στέγη, η ελληνική μουσική με τα σύνθετα εθνικολαϊκά χαρακτηριστικά καταπίνεται στη χοάνη των πολυεθνικών δισκογραφικών εταιριών. Στο ελεύθερο θέατρο η αταξία βασιλεύει. Πολλά δημοτικά θέατρα βραχυκυκλώθηκαν στα κομματικά πλοκάμια και βυθίζονται στη μιζέρια και την απομόνωση. Ο κινηματογραφιστής νιώθει σχεδόν εξόριστος στον τόπο του. Στο χώρο της μουσικής τα μεγάλα προβλήματα, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης εργασίας, το ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό, η ανεργία... βασανίζουν και τραυματίζουν τους μουσικούς».

Οι υποψήφιοι της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» είναι οι: Βαρούχας Ανδρέας, Γεωργόπουλος Θόδωρος, Δούκας Θύμιος, Θεοδωράκης Πέτρος, Καλατζόπουλος Γιάννης, Κόκοτζης Χρήστος, Κόκκινος Χρήστος, Κολοβός Βασίλης, Λαμπριανίδης Γρηγόρης, Νικολόπουλος Οδυσσέας, Σκόνδρας Κώστας, Σταμούλης Ισίδωρος, Σταυρίδης Χρήστος, Σούταλος Παναγιώτης, Τζήμας Μανώλης, Τζολόπουλος Στέλιος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ