Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αδιάλλακτες εξαγγελίες Σαρόν

ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΡΑΜΑΛΑ.--

Η ανέγερση του διαχωριστικού τείχους ανάμεσα στη Δ. Οχθη και στο Ισραήλ θα επιταχυνθεί προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες ασφαλείας που θα προκύψουν από την, εκ των συνθηκών, υποχρεωτική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων «από ορισμένα εδάφη στα οποία βρίσκονται σήμερα». Αυτό υποστήριξε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε ενδελεχή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με αποκλειστικό, σχεδόν, θέμα τις ισραηλινο-παλαιστινιακές εξελίξεις. Ο Σαρόν, αν και μίλησε για υποχωρήσεις, δεν ανέφερε τίποτε συγκεκριμένο, αλλά, αντίθετα, επανέλαβε γνωστές πάγιες θέσεις του.

Το διαχωριστικό τείχος θα συνεχίσει να ανεγείρεται, και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς. Επίσης, ορισμένοι από τους εποικισμούς, που στήθηκαν τα τελευταία χρόνια χωρίς καν την άδεια της ισραηλινής κυβέρνησης, «θα παραμείνουν ως έχουν αφού είναι εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας, σε αντίθεση με ορισμένους άλλους που ίσως απομακρυνθούν». Αντίθετα, ουδεμία αναστολή, έστω της επέκτασής τους, προβλέπεται για τους «νόμιμους», κατά την ισραηλινή ηγεσία, εποικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη. Οπως και να έχει, πάντως, το «εποικιστικό» θέμα, το Ισραήλ δε θα το συζητήσει με τους Παλαιστινίους αλλά μόνο με τις ΗΠΑ.

Αυτές είναι μερικές από τις δηλώσεις που έκανε ο Αριέλ Σαρόν. Η κίνηση και μόνον της παραχώρησης συνέντευξης Τύπου εκτιμήθηκε, από αρκετούς αναλυτές, ως αποτέλεσμα της εντεινόμενης πίεσης για ανάληψη πρωτοβουλιών, που φέρεται να δέχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Σαρόν, πάντως, ουσιαστικά δεν προχώρησε σε καμία σημαντική αλλαγή πολιτικής. Απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αποδεχτεί «προϋποθέσεις» προκειμένου να αρχίσει διάλογο με την παλαιστινιακή πλευρά και κατέστησε σαφές ότι «η ισραηλινή υπομονή έχει όρια. Περιμένουμε συγκεκριμένες κινήσεις από τους Παλαιστινίους αλλά αυτό δε θα γίνεται επ' αόριστον. Ο,τι δεν κέρδισαν μέχρι σήμερα, δε θα το πάρουν αύριο. Αν εκτιμήσω ότι δεν υπάρχει λόγος διαλόγου και αναμονής, τότε θα προχωρήσω σε μονομερή μέτρα», κατέληξε ο Σαρόν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η μόνιμη ανακατάληψη μέρους των παλαιστινιακών εδαφών.

Παλαιστινιακές αντιδράσεις και εισβολές

Ωρες νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, σε συνέντευξη, είχε ζητήσει από την ισραηλινή πλευρά να αποδείξει τη «σοβαρότητα της επιθυμίας της για διάλογο», τερματίζοντας την εποικιστική δραστηριότητα και την ανέγερση του τείχους, διαλύοντας τους εποικισμούς και το υπάρχον τείχος και αίροντας την πολιορκία του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ. Ολα τα αιτήματα του Κορέι απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από τον Σαρόν, ενώ ο ίδιος ο Κορέι δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για προϋποθέσεις διαλόγου, αλλά για αιτήματα τα οποία οι Παλαιστίνιοι δε θέτουν υπό διαπραγμάτευση».

Η συνέντευξη Τύπου του Σαρόν προκάλεσε έντονες παλαιστινιακές αντιδράσεις. Ο ΥΠΕΞ, Ναμπίλ Σάαθ, μίλησε για υπεροπτική και καταστροφική στάση, αφού ο Σαρόν επανέλαβε τη δέσμευση στον «οδικό χάρτη», του οποίου τους όρους, όμως, αρνείται να εφαρμόσει. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από τον διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ. Εντούτοις, έγινε γνωστό ότι την επόμενη βδομάδα οι επικεφαλής των γραφείων των Κορέι - Σαρόν θα συναντηθούν για να «προωθήσουν την προσπάθεια αλλαγής ατμόσφαιρας», ενώ ένας εκ των υιών Σαρόν, ο Ομρι, πλαισιωμένος από αξιωματούχους του ΥΠΕΞ και του υπουργείου Αμυνας, μετέβη στο Λονδίνο όπου θα συμμετάσχει σε «σεμινάριο εργασίας» που διοργανώνει το Εργατικό Κόμμα, με Παλαιστινίους, επικεφαλής των οποίων είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας του Αραφάτ, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, πάλι, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και έκανε έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Αργά την Τετάρτη, 2 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά έξω από τον εποικισμό «Γκους Κατίφ», στη Νότια Γάζα. Κατά τον ισραηλινό στρατό, ήταν ένοπλοι και απειλητικοί, ενώ κατά αυτόπτες μάρτυρες ήταν άοπλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ