Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ναυάγησε η ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία από ισραηλινή «νάρκη»

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης παραπέμπει το Ισραήλ η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το διαχωριστικό τείχος

Φαίνεται στα μάτια του Ισραηλινού στρατιώτη φαντάζει «τρομοκράτης» ο νεαρός Παλαιστίνιος

Associated Press

Φαίνεται στα μάτια του Ισραηλινού στρατιώτη φαντάζει «τρομοκράτης» ο νεαρός Παλαιστίνιος
ΡΑΜΑΛΑ-ΚΑΪΡΟ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ακαρπες απέβησαν, τελικά, οι ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μετά την ισραηλινή απόρριψη της κοινής πρότασης στην οποία είχαν καταλήξει οι 12 συμμετέχουσες παλαιστινιακές οργανώσεις. Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωνε έτοιμη να αντιμετωπίσει νομικά την προσφυγή του ΟΗΕ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την παραβίαση από το Ισραήλ της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού περί της ανέγερσης του τείχους.

Δεν κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν οι τετραήμερες συνομιλίες των 12 παλαιστινιακών οργανώσεων στο Κάιρο. Οι συμμετέχοντες επιρρίπτουν μεγάλο μέρος της ευθύνης στο Ισραήλ καθώς, την Κυριακή, η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε την κοινή πρόταση των οργανώσεων να υπάρξει κατάπαυση του πυρός όσον αφορά τους αμάχους εκατέρωθεν. Οι παλαιστινιακές οργανώσεις αρνήθηκαν να δεσμευτούν ότι θα σταματήσουν, όμως, τις επιθέσεις εναντίον των στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, ενώ ζήτησαν από το Ισραήλ να δεσμευτεί ότι θα άρει τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών, θα σταματήσει τις εισβολές, τις δολοφονίες και τις κατεδαφίσεις και θα δρομολογήσει την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Η ισραηλινή ηγεσία κατέστησε σαφές ότι δεν αποδέχεται μια «μερική», όπως είπε, κατάπαυση του πυρός και ότι επιμένει «στους όρους του "οδικού χάρτη", που προβλέπει διάλυση των τρομοκρατικών δικτύων». Μετά από αυτό, 4 παλαιστινιακές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της «Χαμάς», απέρριψαν τη συνολική και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, που πρότεινε η αιγυπτιακή κυβέρνηση μέσω του διαμεσολαβητικού της ρόλου.

Παρ' όλα αυτά, τόσο ο Αχμάντ Κορέι όσο και η «Χαμάς» δήλωσαν ότι ο διάλογος συνεχίζεται και ότι όλες οι οργανώσεις επιθυμούν τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Παλαιστινίων, κρίνοντας τις συνομιλίες ως εποικοδομητικές. Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης έσπευσε να προβλέψει ότι ο Κορέι «έχει λίγες μέρες» στην πρωθυπουργία και ότι η «παλαιστινιακή κυβέρνηση βαίνει προς αποτυχία». Ο Αριέλ Σαρόν, από την πλευρά του, αν και δήλωνε έτοιμος για «τερματισμό των επιθέσεων» αν αυτό τηρηθεί και από την παλαιστινιακή πλευρά, την ίδια στιγμή καθιστούσε σαφές ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει ορισμένες τοποθεσίες εντός των παλαιστινιακών εδαφών, όπως είναι ο Τάφος των Πατριαρχών (ή τέμενος του Ιμπραχίμ για τους μουσουλμάνους) στη Χεβρώνα και, κατά συνέπεια, τον εκεί εποικισμό.

Ο 17χρονος Παλαιστίνιος θεωρήθηκε «ύποπτος» και πυροβολήθηκε από τον ισραηλινό στρατό ενώ εργαζόταν...

Associated Press

Ο 17χρονος Παλαιστίνιος θεωρήθηκε «ύποπτος» και πυροβολήθηκε από τον ισραηλινό στρατό ενώ εργαζόταν...
Τέλος, την Κυριακή, στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν 3 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένου ενός 16χρονου, σε δύο διαφορετικά περιστατικά.

Ενταση με ΟΗΕ

Με 90 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 74 αποχές, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που συνεδρίασε χτες εκτάκτως μετά από αίτημα των Αδεσμεύτων Χωρών και των αραβικών κρατών, που έγινε δεκτό από τον ΓΓ, αποφάσισε να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζητώντας τη γνωμοδότησή του για τη νομιμότητα του διαχωριστικού τείχους. Η απόφαση βασίστηκε στη σχετική εισήγηση του Κόφι Ανάν, ο οποίος, επικαλούμενος έκθεση επιτροπής του Οργανισμού, υποστήριξε ότι το τείχος εισέρχεται μέχρι και 22 χλμ. εντός των παλαιστινιακών εδαφών και προκαλεί τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης σε τουλάχιστον 680.000 Παλαιστινίους. Με προηγούμενη απόφασή της, η Γενική Συνέλευση ζητούσε από το Ισραήλ να τερματίσει την ανέγερση και να παρουσιάσει ενδελεχή σχέδια της πορείας του τείχους.

Εντονη ήταν η ισραηλινή αντίδραση. Η ισραηλινή ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη να ανταποκριθεί στη «νομική πρόκληση» και να υποστηρίξει το «δικαίωμά της στην αυτοάμυνα». Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι η απόφαση εκφράζει «τη σαφή βούληση ορισμένων να πάψει να αμύνεται το Ισραήλ, και τελικά να πάψει να υπάρχει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ