Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Προχωρούν αγωνιστικά

Το 40% των επιδοτήσεων στο λάδι κόβει τώρα - στο γόνατο - η κυβέρνηση

ICON

Σε αναβρασμό βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος του Μοριά και στους νομούς της Πελοποννήσου γίνονται προετοιμασίες και περιοδείες για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που θα γίνουν την ερχόμενη βδομάδα, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που στόχο έχει να οδηγήσει στη φτώχεια και να ξεκληρίσει τη μικρομεσαία αγροτιά.

Πιο ειδικά την περίοδο αυτή μεγάλη είναι η αγανάκτηση πολλών χιλιάδων ελαιοπαραγωγών της Πελοποννήσου από τα συνεχιζόμενα τερτίπια της κυβέρνησης, στο θέμα της καταβολής της επιδότησης ελαιολάδου για την περσινή σοδειά. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, θα συνεχίσει να ακονίζει τα «μαχαίρια» επί των επιδοτούμενων ποσοτήτων ελαιολάδου για να φέρει τα νούμερα στους 458.000 τόνους που δήλωσε τον Σεπτέμβρη στην ΕΕ. Ομως τα αρχικά διοικητικά μέτρα περιορισμού των αιτούμενων ποσοτήτων ελαιολάδου για την περσινή παραγωγή, δεν προέκυψαν, με βάση τους σχετικούς προεκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ετσι αποφασίστηκαν Δεκεμβριάτικα νέα μέτρα περιορισμού, που δεν κοιτάνε μικρούς και μεγάλους ελαιοπαραγωγούς. Η καμπάνα χτυπάει βασικά για 107.000 ελαιοπαραγωγούς που είτε πανώγραψαν είτε όχι, δε θα λάβουν, κατά μέσο όρο το 40% της προκαταβολής της επιδότησης. Θα λάβουν δηλαδή μια προκαταβολή της προκαταβολής της επιδότησης, που θα είναι κατά μέσο όρο το 60% του ποσού, που υποτίθεται ότι δικαιούνται. Σε άλλους 45.000 περίπου παραγωγούς θα κοπεί ένα 10% κατά μέσο όρο, από τις αιτηθείσες, προς επιδότηση ποσότητες. Κι όσοι παραγωγοί διαφωνούν, έχουν το δικαίωμα να κάνουν ένσταση, η οποία στη συνέχεια θα εξεταστεί συνολικά για όλες τις ποσότητες επιδοτούμενες και μη, όπως έχει ανακοινωθεί σχετικά.

Τον «χορό» των κινητοποιήσεων στην Πελοπόννησο ανοίγει η Μεσσηνία στις 15 Δεκέμβρη στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και την αγωνιστική σκυτάλη στη συνέχεια παραλαμβάνουν οι υπόλοιποι νομοί για την Παρασκευή 19 Δεκέμβρη. Ηδη στη Μεσσηνία οι αγροτοσυνδικαλιστές έχουν ξεκινήσει περιοδείες και εξορμήσεις στις περιοχές της Πυλίας, της Τριφυλλίας και της επαρχίας Μεσσήνης. Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Ηλίας Αποστολόπουλος, μέλος της ΠΑΣΥ Μεσσηνίας, τόνισε πως «τα απανωτά χτυπήματα της κυβέρνησης στην αγροτιά και ιδιαίτερα στους ελαιοπαραγωγούς απαιτούν μαζική αγωνιστική απάντηση. Το κεντρικό σύνθημα της αγροτιάς πρέπει να είναι "όλοι στους δρόμους". Αν δεν ξεσηκωθούμε τώρα, αύριο θα είναι αργά».

Με βάση το σχέδιο απόφασης που εγκρίθηκε ομόφωνα στη σύσκεψη των συνετών αγωνιστικών δυνάμεων του Μοριά στις αρχές Δεκέμβρη στην Πάτρα, οι αγρότες απαιτούν:

  • Να καταβληθεί άμεσα το σύνολο της επιδότησης για το σύνολο της παραγωγής, με βάση τις δηλώσεις των παραγωγών.
  • Η διακίνηση του λαδιού να είναι ελεύθερη για τους παραγωγούς. Να ακυρωθεί η απόφαση για υποχρεωτική τυποποίηση σε 5 κιλά.
  • Να επανέλθει η τιμή παρέμβασης και η κρατική συγκέντρωση.
  • Να καταργηθούν η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και οι νέοι κανονισμοί για το λάδι και τ' άλλα μεσογειακά προϊόντα. Το ίδιο και ο απαράδεκτος κανονισμός που προβλέπει υποχρεωτικά συμβόλαια για τη σταφίδα με τους τυποποιητές και μας δένει χειροπόδαρα.
  • Να σταματήσουν τώρα τα αγροτοδικεία και οι κάθε λογής διώξεις κατά των αγροτών που αγωνίζονται.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ