Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση, εντός και εκτός, για το τείχος

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ.--

«Ετοιμη να συνεργαστεί με το Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της νομιμότητας του διαχωριστικού τείχους» δήλωσε η ισραηλινή ηγεσία, η οποία δεν παρέλειψε να επικρίνει τη σχετική απόφαση του ΟΗΕ, ενώ το ζήτημα προκαλεί κλυδωνισμούς στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, ένα περίεργο περιστατικό σημειώθηκε στο Βόρειο Ισραήλ, όπου ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 2 οπλοφόρους, των οποίων η εθνικότητα δεν ανακοινώθηκε αλλά πολλές διαρροές υποστήριζαν ότι έρχονταν από το Λίβανο.

Για κατάφωρη υποκρισία κατηγόρησε τον ΟΗΕ ο στενός συνεργάτης του Αριέλ Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, υποστηρίζοντας ότι ο Οργανισμός «κάνει τα στραβά μάτια στις δολοφονίες αθώων Ισραηλινών και στην παλαιστινιακή τρομοκρατία ενώ επιμένει να κατακρίνει κάθε μέτρο αυτοπροστασίας του Ισραήλ». Εντούτοις, η ισραηλινή ηγεσία δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με το Δικαστήριο της Χάγης με την πεποίθηση ότι θα αποδείξει τη νομιμότητα της αυτοάμυνάς της.

Το τείχος, όμως, φαίνεται να προκαλεί κλυδωνισμούς και εντός Ισραήλ. Ο Αριέλ Σαρόν, για πολλοστή φορά, επανέλαβε ότι δεν αποκλείεται να ληφθεί απόφαση διάλυσης ορισμένων «απομακρυσμένων εποικισμών», ασχέτως της πορείας του «οδικού χάρτη». Σύμφωνα με αναλυτές, ο Σαρόν που, μέχρι στιγμής, δεν έχει παρουσιάσει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο, φέρεται να επιδιώκει να μεταφέρει τη συνοριακή γραμμή του Ισραήλ κοντά στο τείχος και να δώσει, έτσι, οριστικό τέλος σε κάθε προσπάθεια επίτευξης ειρηνικής και βιώσιμης λύσης.

Παρ' όλα αυτά, αυτή η προοπτική προκαλεί οργή στους εποίκους και στην ισραηλινή ακροδεξιά. Τα ακροδεξιά κόμματα, «Εθνική Ενωση» και «Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα», απειλούν να αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Την ίδια στιγμή, να επαναχαραχτεί το διαχωριστικό τείχος και να μην καταλαμβάνει παλαιστινιακά εδάφη ζητά ο έτερος κυβερνητικός εταίρος του Σαρόν, το κόμμα Σινούι.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν 2 Παλαιστίνιοι, στην Καλκίλια, οι οποίοι ετοιμάζονταν για επίθεση αυτοκτονίας και χαρακτηρίζονται ως μέλη της «Φατάχ» του Γιάσερ Αραφάτ. Ενας άλλος 16χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στην Καλάντια, ανάμεσα σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα, επειδή πετούσε πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες. Επίσης, στο χωριό Γάζαρ, στο Βόρειο Ισραήλ, στρατιώτες σκότωσαν 2 ενόπλους που αποπειράθηκαν να επιτεθούν σε κατοίκους. Η εθνικότητα των οπλοφόρων δεν ανακοινώθηκε, όμως η περιοχή είναι κοντά στο Λίβανο και νωρίτερα η «Χεζμπολάχ» είχε δηλώσει ότι χρησιμοποίησε αντιαεροπορικά κατά ισραηλινών αεροσκαφών που έκαναν χαμηλές πτήσεις στο Νότιο Λίβανο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ