Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΗΠΕΔΟ ΑΕΚ
Με «φωτογραφική ρύθμιση» το προωθεί η κυβέρνηση

Δικομματική συμφωνία για την εξυπηρέτηση μεγαλοσυμφερόντων και την άγρα ψήφων. Με διαδικασία εξπρές η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΝΔ, σπεύδει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εμπόρων του αθλητισμού και να δώσει λύση στο γήπεδο της ΑΕΚ. Ετσι όπως και σε άλλες περιπτώσεις η κυβέρνηση, παρακάμπτοντας τις εκκρεμούσες προσφυγές κατοίκων και του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ουσιαστικά κάνει τη Βουλή... πολεοδομικό γραφείο, και με φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση, όπως και στο στάδιο Καραϊσκάκη, υιοθετεί την πρόταση της ΠΑΕ, που περιλαμβάνει εκτός από γήπεδο και πολλές εμπορικές χρήσεις. Οπως επιβεβαίωσε χτες, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Λιάνης - διαρρέουσες φήμες εδώ και καιρό - «την Τετάρτη κατατίθεται στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση στο Σχέδιο Νόμου για "τις ρυθμίσεις της Ολυμπιακής Προετοιμασίας"» με ειδική τροπολογία, ώστε να φτιαχτεί το γήπεδο της ΑΕΚ, όπως έχει παρουσιαστεί.

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία

Σύμφωνα με αυτή: «1. Το ανώτατο ύψος των μεταλλικών στεγάστρων μειώνεται από 35 μέτρα σε 30. Καθορίζεται ότι ο πραγματοποιούμενος υπέρ του εδάφους συντελεστής δόμησης δε θα υπερβαίνει το 1,40 που αποτελεί το συντελεστή δόμησης του παρακείμενου προσφυγικού οικισμού (στην προηγούμενη ρύθμιση ο συντελεστής δόμησης ήταν 2). Μειώνεται το ποσοστό του ανώτατου επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης των μη αθλητικών χρήσεων από 40%, σε 33,5% του ανώτατου συντελεστή δόμησης. Ορίζεται ότι το συνολικό εμβαδόν που θα καταλαμβάνουν οι χώροι συνάθροισης του κοινού, καθώς επίσης οι εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις, δε θα υπερβαίνουν τα 20.000 τετραγωνικά μέτρα, έναντι των 24.000 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Αποδίδεται η δημιουργούμενη πρασιά πλάτους έξι μέτρων προς την οδό Καππαδοκίας και της οδού Φωκών σε κοινή χρήση. Προβλέπεται να γίνουν με μέριμνα της ΑΕΚ όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αναγέννηση του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, σε βάθος 50 μέτρων τουλάχιστον, από τα όρια της ιδιοκτησίας του Σωματείου. Ορίζεται ότι το Σωματείο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τις δαπάνες για τη δεντροφύτευση εκτάσεων συνολικού εμβαδού 50 στρεμμάτων σε περιοχή ιδιοκτησίας του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας ή οποιουδήποτε άλλου δημόσιου φορέα, στον οικείο δήμο ή σε όμορους αυτού δήμους».

Με την ψήφιση αυτής της τροπολογίας και τη δημοσίευση του άρθρου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αίρεται κάθε κώλυμα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο σε ΠΑΕ και Ερασιτεχνική, Γ. Γρανίτσα, «δε χρειάζονται ούτε άδειες, ούτε τίποτα. Ξαναρχίζουμε τα έργα και κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει».

Πώς μετά να μην ευχαριστήσει (προφανώς και εκ μέρους των αφανών αλλά άμεσα ενδιαφερομένων επιχειρηματιών) τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγ. Βενιζέλο, που «με τις συμβουλές του φτάσαμε εδώ». Βέβαια, η προσφορά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ που έχει συμφωνήσει, δε σταματούν σ' αυτά.

Το έργο θα στοιχίσει πάνω από 62 εκατ. ευρώ. Τα περίπου 50 θα βρεθούν από «όμιλο ξένων και ελληνικών τραπεζών με τη μορφή κοινοπρακτικού δανείου, όπου η ερασιτεχνική παραχωρεί τα έσοδα από τις εμπορικές εγκαταστάσεις για 17 χρόνια». Κάποια άλλα από «επιδοτήσεις υπογείων χώρων στάθμευσης και συνεδριακού κέντρου». Τα υπόλοιπα με «μερική χρηματοδότηση της ΓΓΑ ως συνεισφορά του ερασιτεχνικού σωματείου στο έργο». Πόση θα είναι αυτή; Διά στόματος Γρανίτσα «δεν έχει προσδιοριστεί το ποσό από τη ΓΓΑ, γιατί δεν ξέρουμε τι θα χρειαστούμε»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ