Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αιματοβαμμένα συμβόλαια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν ότι οι χώρες που είχαν αντιρρήσεις για την επιδρομή στο Ιράκ, θα αποκλειστούν από τη διεκδίκηση των κερδοφόρων συμβολαίων για την «ανασυγκρότηση» της χώρας. Σε γραπτή δήλωσή του ο υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, υπογράμμισε ότι ο διαγωνισμός για την ανάληψη των μεγαλύτερων έργων στο Ιράκ θα είναι «περιορισμένος».

Η γραπτή δήλωση του Γούλφοβιτς επισημοποιεί την αμερικανική πολιτική στο θέμα και ουσιαστικά αποκλείει εταιρίες από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία από το να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για τα μεγάλα έργα ανοικοδόμησης.

Τα 26 μεγάλα συμβόλαια - των οποίων η αξία ξεπερνά τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια - αφορούν τους τομείς του πετρελαίου, τις τηλεπικοινωνίες, την υδροδότηση, τη στέγαση, την Υγεία καθώς και την εκπαίδευση του ιρακινού στρατού και αστυνομίας. Στη δήλωσή του ο Γούλφοβιτς λέει ότι για λόγους εθνικής ασφάλειας τα συμβόλαια για την ανασυγκρότηση του Ιράκ θα πρέπει να δοθούν σε επιχειρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράκ και άλλες χώρες που υποστήριξαν τον πόλεμο.

Υπενθυμίζουμε ότι έκθεση ενός ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου με έδρα την Ουάσιγκτον, τον περασμένο Οκτώβρη, ανέφερε ότι 70 αμερικανικές εταιρίες που ανέλαβαν συμβόλαια για έργα ανοικοδόμησης στο Ιράκ και Αφγανιστάν έχουν προσφέρει δωρεές που ξεπερνούν τις 500 χιλιάδες δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Μπους.

Η έκθεση του Κέντρου για τη Δημόσια Αξιοπρέπεια (Centre for Public Integrity) επισήμαινε ότι τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβολαίων ανέλαβαν εταιρίες στις οποίες εργάζονται πρώην ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ή στελέχη που έχουν στενές σχέσεις με τις υπηρεσίες που απονέμουν τα συμβόλαια.

Πηγή: BBC World News


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ