Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Τα χρόνια του ... Θωρηκτού Ποτέμκιν

Στον μεγάλο Σοβιετικό σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν είναι, αύριο Κυριακή, αφιερωμένη η εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ «Τα χρόνια της αθωότητας», που κυρίως εστιάζεται στην αριστουργηματική ταινία «Θωρηκτό Ποτέμκιν».

Στη σοβιετική σχολή του βωβού, αναφέρεται ο Γιώργος Κόρρας, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή. Πρώτος σταθμός του κινηματογραφικού ταξιδιού είναι το έργο του κορυφαίου σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν, ο οποίος σφράγισε με τη δημιουργία του την έβδομη τέχνη του 20ού αιώνα.

Η εκπομπή ασχολείται κυρίως με το «Θωρηκτό Ποτέμκιν». «Παρακολουθεί» τις περιπέτειες των γυρισμάτων, τις καινοτομίες που έφερε η ταινία στην κινηματογραφική αισθητική, την υποδοχή που είχε, όχι μόνο στη Σοβιετική Ενωση, αλλά και σε όλο τον κόσμο. «Τα χρόνια της αθωότητας» περιλαμβάνουν, επίσης, σχόλια των πιο έγκυρων ιστορικών της Εβδομης Τέχνης από την εποχή που πρωτοπαρουσιάστηκε το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» μέχρι σήμερα. Ακούγονται και τα μουσικά θέματα, που είχε γράψει ειδικά για την ταινία ο Γερμανός συνθέτης Εντμουντ Μάιζελ, υπό την καθοδήγηση του ίδιου του σκηνοθέτη, του Σεργκέι Αϊζενστάιν (Κυριακή, Τρίτο Πρόγραμμα, στις 8 το βράδυ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ