Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Η μεγάλη μονομαχία

«Η Μεγάλη Μονομαχία», του Σαμ Πέκινπα
«Η Μεγάλη Μονομαχία», του Σαμ Πέκινπα
Ενα από τα κορυφαία γουέστερν του Σαμ Πέκινπα «Η μεγάλη μονομαχία», θα προβληθεί απόψε στις 23.45 από την ΕΤ 1. Η ταινία καταγράφει τη σύγκρουση της παλιάς αγροτικής κοινωνίας και της νέας βιομηχανικής και εμπορευματικής κοινωνίας. Η εποχή στην οποία μας μεταφέρει «Η Μεγάλη Μονομαχία», είναι μια εποχή αλλαγής. Βρισκόμαστε στα 1880 και η ραγδαία ανάπτυξη του τόπου στενεύει ολοένα τα περιθώρια όπου θα μπορούσαν να κινηθούν οι παλιοί ήρωες του Γουέστ. Το Νιου Μέξικο, στο οποίο εξελίσσεται η δράση, πρέπει να αποκτήσει την τάξη που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και θα προστατεύσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Ετσι, η ιστορία αναφέρεται σε δύο φίλους, τον Πατ Γκάρετ και τον Μπίλι δε Κιντ που ήταν άλλοτε ληστές. Κάποτε όμως ο Γκάρετ, που δεν είναι πια νέος, αποδέχεται, χωρίς ενθουσιασμό, αλλά και χωρίς ταλαντεύσεις την αλλαγή και προσφέρει τις υπηρεσίες του στους γαιοκτήμονες και τις αρχές της πολιτείας και γίνεται σερίφης. Κάποια στιγμή συλλαμβάνει μετά από μια άγρια μάχη τον άλλοτε φίλο του Κιντ. Λίγο πριν από τη σχεδιαζόμενη εκτέλεσή του στην πόλη Λίνκολν και χάρη στη βοήθεια του Γκάρετ δραπετεύει και επιστρέφει στη συμμορία του στο Φορτ Σάμνερ. Το κατεστημένο και οι επιχειρηματίες πιέζουν για την εξόντωσή του. Ο Αλίας, ένας παράξενος δημοσιογράφος, παρακολουθεί τον Μπιλ, για να αφηγηθεί το μύθο του Γουέστ. Η αναμέτρηση των δυο φίλων είναι μοιραία. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Μπομπ Ντίλαν, που πρωταγωνιστεί κιόλας. Παίζουν: Τζέιμς Κόμπερν, Μπομπ Ντίλαν, Κρις Κριστόφερσον, Τζέισον Ρόμπαρντς, Μάρι Σάλιβαν, Χάρι Ντιν Στάτον, Ρίτσαρντ Τζέκελ, Κάτι Χιουράντο, Σλιμ Πίκενς, Χιλ Γουίλς, Ρ.Τζ. Aρμστρονγκ, Ματ Κλαρκ, Ρίτα Κούλιτζ, Τζαν Ντόντσον, Εμίλιο Φερνάντες, Τζον Μπεκ

Την κοινωνική κομεντί του Μπάρι Λέβινσον «Jimmy Hollywood» θα προβάλει απόψε ο ΑΝΤΕΝΝΑ. Πρόκειται για την ιστορία του άσημου Τζίμι Αλτο, που πασχίζει να γίνει ο διάσημος Τζίμι... Χόλιγουντ, σε αυτή τη γεμάτη χιούμορ αλλά και διεισδυτικό κοινωνικό σχολιασμό ταινία. Το μεγάλο όνειρο του Τζίμι Αλτο είναι να γίνει το πρώτο όνομα στο χώρο του θεάματος - το όνειρο που ταλαιπωρεί αφάνταστα την υπομονετική τόσα χρόνια κοπέλα του, Λορέιν. Αποφασισμένος να κατακτήσει πάση θυσία το Χόλιγουντ, ο Τζίμι αποφασίζει να παίξει αρχικά έναν άλλο... ρόλο, ώστε να τραβήξει την προσοχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αναλαμβάνει αρχηγός μιας συμμορίας εκδικητών, που έχουν σαν στόχο να πατάξουν την εγκληματικότητα. Δεξί του χέρι ο φίλος του Γούλιαμ, ο οποίος παρουσιάζει διαταραχές μνήμης, εξαιτίας ενός χτυπήματος στο κεφάλι. Παίζουν: Τζο Πέσι, Κρίστιαν Σλέιτερ, Βικτόρια Αμπρίλ, Τζον Κόθραν Τζούνιορ (ΑΝΤΕΝΝΑ, 01.10)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ