Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Προετοιμάζονται συλλαλητήρια ελαιοπαραγωγών

Μεθαύριο, Δευτέρα, στην Καλαμάτα και την Παρασκευή 19 του Δεκέμβρη στις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Πελοποννήσου

(Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ)

Με συντονισμένα συλλαλητήρια απαντούν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πελοποννήσου, και πρώτα απ' όλους οι ελαιοπαραγωγοί, στα απανωτά αντιαγροτικά χτυπήματα της κυβέρνησης, διεκδικώντας παράλληλα λύσεις στα οξυμένα προβλήματα. Το χορό των κινητοποιήσεων στην Πελοπόννησο ανοίγει η Μεσσηνία τη Δευτέρα 15 του Δεκέμβρη, στις 10.30 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, και την αγωνιστική σκυτάλη παραλαμβάνουν στη συνέχεια οι υπόλοιποι νομοί για την Παρασκευή 19 του Δεκέμβρη.

Η οργή και αγανάκτηση από τα συνεχιζόμενα τερτίπια της κυβέρνησης στο θέμα της επιδότησης του λαδιού - και με τη συνδρομή των ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ που στήριξαν τη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή σε σύσκεψη που έγινε πριν δυο βδομάδες - για την περσινή χρονιά είναι μεγάλη καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας προσπαθεί με αλχημείες να φέρει την ποσότητα του επιδοτούμενου ελαιολάδου στους 458.000 τόνους που δήλωσε το Σεπτέμβρη στην ΕΕ. Το αποτέλεσμα είναι η καμπάνα να χτυπάει για βασικά 107.000 ελαιοπαραγωγούς, που, είτε «πανώγραψαν» είτε όχι, δε θα λάβουν κατά μέσο όρο το 40% της προκαταβολής της επιδότησης. Θα λάβουν δηλαδή μέρος της προκαταβολής (κατά μέσο όρο το 60%) της επιδότησης του ποσού που υποτίθεται ότι δικαιούνται. Και όσοι παραγωγοί διαφωνούν μπορούν να κάνουν ένσταση...

Αγρια επίθεση

«O αγροτικός κόσμος δέχεται μια άγρια, απάνθρωπη και βάρβαρη επίθεση, την οποία βιώνουμε καθημερινά», δήλωσε στο «Ρ» ο Γιώργος Χρυσομπόλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ στη Μεσσηνία, συμπληρώνοντας: «Οι συνέπειες αυτές προέρχονται από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που με περισσό ζήλο εφαρμόζει η κυβέρνηση. Οι τελευταίες εξελίξεις με την επιδότηση του ελαιολάδου και οι αδικαιολόγητες περικοπές επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Ολοι οι παραγωγοί της Μεσσηνίας καθώς και της Τριφυλίας είναι αγανακτισμένοι και ανάστατοι από τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη συνέχιση αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής. Καλούμε τους παραγωγούς τη Δευτέρα 15 του Δεκέμβρη να δώσουμε μια πρώτη δυναμική απάντηση, στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΠΑΣΥ, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας».

Μαύρα Χριστούγεννα

Η φετινή χρονιά είναι μια στείρα ελαιοπαραγωγική χρονιά και η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών περίμενε την επιδότηση - από την περσινή παραγωγή - για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της. Ομως, με την τακτική που ακολουθεί το υπουργείο Γεωργίας, πάρα πολλοί ελαιοπαραγωγοί δεν πρόκειται να πάρουν την επιδότησή τους πριν τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, από φέτος, με την εφαρμογή της απαγόρευσης της χύμα διακίνησης του λαδιού από τους ίδιους τους παραγωγούς, αναγκάζονται πλέον να δίνουν ακόμα σε πιο εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή τους.

«Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας κατεβαίνουν στους δρόμους για το λάδι καθώς και ενάντια στην προσαρμογή της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς του στις κατευθύνσεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και συμπληρώνοντας τονίζει: «Η ελληνική κυβέρνηση, υπέρμαχος των αντιαγροτικών προσταγών της ΕΕ, προχωρά φέτος στο σφαγιασμό των ελαιοπαραγωγών, αφού τους βαφτίζει απατεώνες, κόβοντας την επιδότηση στις ποσότητες που έχουν δηλώσει με σκοπό να καλύψει την απόφασή της να αποδεχτεί ένα πλαφόν 419.000 τόνων ελαιόλαδου για την Ελλάδα, χωρίς να πάρει κανένα μέτρο στήριξης του εισοδήματος των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην ίδια. Η δική μας απάντηση είναι ο ασταμάτητος αγώνας ενάντια στο ξεκλήρισμά μας, είναι η απαίτησή μας για άμεση καταβολή της επιδότησης σε όλη την παραγωγή μας αλλά και το να ανατρέψουμε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν και να επιβάλουμε μιαν άλλη αγροτική πολιτική, υπέρ της πλειοψηφίας του αγροτικού κόσμου».

Το κερασάκι στην τούρτα του εμπαιγμού της κυβέρνησης προς τη μικρομεσαία αγροτιά έβαλε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης. Μιλώντας την Τρίτη 2 του Δεκέμβρη στη Διυπουργική Επιτροπή για την Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου, ο Κ. Σημίτης υποστήριξε πως (σ.σ. εμείς του ΠΑΣΟΚ) «βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης στο χωριό και βγάζουμε τους κατοίκους πολλών χωριών από την απομόνωση» (!) και με την πολιτική μας «το πραγματικό κατά κεφαλή γεωργικό εισόδημα αυξήθηκε την τελευταία τριετία κατά 13,8%»! Αυτό πια συνιστά το πιο άθλιο πολιτικό ανέκδοτο του μήνα.

Διαστροφή της πραγματικότητας

«Με αυτές τις δηλώσεις ο πρωθυπουργός, για μια ακόμη φορά, προχώρησε σε πλήρη διαστροφή της πραγματικότητας. Από 22% που ήταν οι αγρότες την περασμένη δεκαετία σήμερα έχουν μειωθεί στο 16% με τάσεις ξεκληρίσματος. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στη χώρα μας έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 120.000 θέσεις εργασίας στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα όπου κατά κανόνα απασχολείται ο αγροτικός κόσμος». Αυτό σημείωσε με τη σειρά του ο Αλέκος Θανόπουλος, πρόεδρος των Παραγωγών των Λαϊκών Αγορών Αχαΐας και στέλεχος της ΠΑΣΥ, και συμπλήρωσε: «Τα χωριά ερημώνουν, γιατί οι αγρότες πλέον δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και ξεκληρίζονται χιλιοχρεωμένοι. Τα παιδιά μας αρνούνται να ασχοληθούν με τα χωράφια καθώς δεν υπάρχει κανένα μέλλον».

  • Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας θα πραγματοποιήσει παμπελοποννησιακή σύσκεψη κτηνοτρόφων στην Τρίπολη, αύριο, Κυριακή 14 του Δεκέμβρη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, στα πλαίσια του συντονισμού της δράσης με τον αγροτικό κόσμο της Πελοποννήσου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ