Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το «σκάνδαλο Boeing» αγγίζει τον Λευκό Οίκο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στις 24 Νοεμβρίου του 2003 η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με τον κολοσσό της αεροπορικής βιομηχανίας, την Boeing, για την αγορά 100 αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού. Το συνολικό κόστος υπολογιζόταν σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Μια από τις μεγαλύτερες αγορές των τελευταίων χρόνων και ταυτοχρόνως μια ευκαιρία για τη Boeing να κρατήσει τα πρωτεία στον κλάδο που απειλούνταν από την ανταγωνίστρια, ευρωπαϊκή βιομηχανία της Airbus. Το «σκάνδαλο Boeing», όπως καταγράφηκε στις αμερικανικές εφημερίδες, ξέσπασε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της υπογραφή της σύμβασης.

Την ίδια μέρα, λοιπόν, η Boeing εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία πληροφορούσε τα μέσα ενημέρωσης για την απόλυση του οικονομικού διευθυντή της εταιρίας, Μάικ Σίαρς, με το αιτιολογικό της κακοδιαχείρισης. Επίσης, χωρίς τυμπανοκρουσίες, απολύθηκε ένα ακόμη διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας, η Νταρλίν Ντρούγουιν. Επρόκειτο για μια κίνηση με σκοπό να προληφθούν οι δυσάρεστες συνέπειες για τη Boeing, από την αποκάλυψη της αμαρτωλής ιστορίας που έχει ως εξής.

Τον Οκτώβριο του 2002, όταν άρχισαν οι συζητήσεις για την προμήθεια των αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, ο Σίαρς συναντήθηκε με την Ντρούγουιν, η οποία εκείνη την περίοδο ήταν στέλεχος του Πενταγώνου, υπεύθυνη για την αγορά των αεροσκαφών. Οπως προκύπτει, εκ των υστέρων, ο οικονομικός σύμβουλος της Boeing ζήτησε «ειδική συνεργασία» από την κ. Ντρούγουιν με αντάλλαγμα την πρόσληψή της στην εταιρία με παχυλή αμοιβή.

Στη συνέχεια η Ντρούγουιν, ως υπεύθυνη για την αγορά των συγκεκριμένων αεροσκαφών, παρέδωσε στον Σίαρς τα σχέδια προσφορών της Airbus και της Lockheed, των δύο μεγάλων ανταγωνιστών της Boeing. Βάσει αυτών των στοιχείων, η Boeing συνέταξε τη δική της προσφορά, η οποία φυσικά έγινε δεκτή από την ηγεσία του Πενταγώνου. Η κ. Ντρούγουιν προσελήφθη στη Boeing τον Ιανουάριο του 2003.

Το θέμα θα παρέμενε στο πλαίσιο μιας συνηθισμένης, για τα δεδομένα του καπιταλισμού, επιχειρηματικής πρακτικής, της εξαγοράς στελεχών του κρατικού μηχανισμού από εταιρίες. Ομως, όπως αποκαλύφθηκε, η υπόθεση είχε και άλλες πτυχές, πολύ σοβαρότερες. Η μια αφορά στο αν η συναλλαγή Σίαρς - Ντρούγουιν ήταν εν γνώσει της ηγεσίας του Πενταγώνου, όπως καταγγέλλουν γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος. Η άλλη αφορά στη «μάχη» της Boeing με τους μεγάλους ανταγωνιστές της και κυρίως της Airbus, η οποία κατήγγειλε ότι υπήρξε παραβίαση της μυστικότητας των προσφορών και έμμεση κρατική ενίσχυση της Boeing, απ' την αμερικανική κυβέρνηση.

Για το μέγεθος των διασυνδέσεων της Boeing με την αμερικανική κυβέρνηση σημειώνουμε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρνιτέιτζ, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, ενώ ο σύμβουλος του Προέδρου Μπους, Καρλ Ρόουβ, είναι μεγαλομέτοχος της Boeing...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ