Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Χρήστος Μωραϊτης
Χρήστος Μωραϊτης
Φωτ.

Στη μνήμη του αδελφού μου ΝΙΚΟΥ ΚΕΦΟΥ (καπετάν Λευτεριά), μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1947 και του γιου μου ΝΙΚΟΥ ΚΕΦΟΥ, που «έφυγε» από κοντά μας στα 19 χρόνια του, προσφέρω 40 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟ Μαγνησίας.

Δημήτρης Κέφος

* * *

Φωτ.

Νοέμβρης 1928. Δέκα χρόνια μετά την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, οι κομμουνιστές καπνεργάτες των Σερρών και της γύρω περιοχής γιόρταζαν τη δέκατη επέτειο της ίδρυσης του ΚΚΕ με μια μεγάλη και θυελλώδη συγκέντρωση των καπνεργατών στις Σέρρες, του λαού των Σερρών και της γύρω περιοχής.

Ο πατέρας μας ΘΑΝΑΣΗΣ (Νάσος) ΓΚΟΓΚΟΓΛΟΥ, στέλεχος του Κόμματος, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου των Καπνεργατών στα χωριά του Παγγαίου και πρόεδρος του σωματείου τους.

Η μόρφωση του πατέρα μας - σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη στη Σχολή του Γένους - τον βοήθησε να αναγνωριστεί και να εκτιμηθεί σαν κομμουνιστής και στους αντιπάλους.

Σ' αυτήν τη μεγάλη και θυελλώδη συγκέντρωση στη δέκατη επέτειο του ΚΚΕ, το 1928, στις Σέρρες, ήταν ένας από τους κεντρικούς ομιλητές.

Στο τέλος της ομιλίας του, «έφυγε» όρθιος από ανακοπή της καρδιάς του.

Και ήταν 32 χρόνων.

Το Κόμμα τον συνόδεψε με τιμές στο χωριό μας, Ροδολείβος Σερρών.

Κώστας Λέκκας
Κώστας Λέκκας
Και εμείς τα παιδιά του τον γνωρίσαμε από τις φωτογραφίες και από διηγήσεις για τον καλό μας πατέρα, τον ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΑΣΟ.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του αδελφού μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΚΟΓΚΟΓΛΟΥ και του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΘΙΜΟΥ και για την Οικονομική Εξόρμηση, προσφέρουμε 300 ευρώ.

Χρυσούλα Γκόγκογλου - Μαρίκα Γεωργίου Παπάνθιμου

** *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑ ΛΕΚΚΑ. Για την πατριωτική δράση του, κρατήθηκε στις φυλακές 20 χρόνια, αλλά έμεινε πιστός στα ιδανικά του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ευσταθία Λέκκα πρόσφερε 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ «Αγίου Φανουρίου.

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου της ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ, μέλους του ΚΚΕ, που «έφυγε» στις 27 Σεπτέμβρη 2003, η Χρυσαυγή Βαλαβάνη προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση, 500 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Βουτσαρά Ιωαννίνων.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών από τα Γραμμενοχώρια, οι οποίοι «έπεσαν», πολεμώντας για την απελευθέρωση της πατρίδας, ο σύντροφος Β. Γ. από το Γραμμένο Ιωαννίνων πρόσφερε, μέσω της ΝΕ Ιωαννίνων, 60 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Στις 8 του περασμένου Νοέμβρη «έφυγε», πλήρης ημερών, ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ «ορθοστατών και ορθοβαδίζων», όπως έλεγε και ο μπαρμπα - Κώστας Λουλές. Ο Β. Αναγνώστου γεννήθηκε το 1910 στο Ζερβό Πρέβεζας. Από έφηβος εντάχθηκε στον αγώνα. Η δικτατορία του Μεταξά τον εξόρισε στην Ικαρία. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε και πάλι και κλείστηκε στου «ΦΙΞ». Η χούντα των συνταγματαρχών, τον έστειλε εξορία στα Γιούρα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ
Μετά τη μεταπολίτευση συμμετείχε στους λαϊκούς αγώνες και στις τελευταίες εκλογές ήταν εκλογικός αντιπρόσωπος στο χωριό του. Παράλληλα, ήταν δραστήριο μέλος και του Παραρτήματος Πρέβεζας της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του, συγχωριανοί και σύντροφοί του προσφέρουν 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΝΕ Πρέβεζας.

* * *

Ο Λευτέρης και η Ναταλία Παναγιωτοπούλου προσφέρουν 150 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Βύρωνα, στη μνήμη των αδελφών τους ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΡΛΗ, ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - Νικολοπούλου και του εξαδέλφου τους ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΤΣΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ.

* * *

Φωτ.

Ο αντιστασιακός - εκπαιδευτικός ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ, που «έφυγε» από κοντά μας, στις 16 Δεκέμβρη 1988, από τα φοιτητικά χρόνια του εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ και στα ιδανικά του έμεινε πιστός έως το τέλος της ζωής του.

Αν και πέρασαν πολλά χρόνια από το «χαμό» του, η μνήμη του παραμένει ζωντανή σε όλους όσοι τον γνώρισαν και τον αγάπησαν.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω «Ακαδημίας Πλάτωνος», 300 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση και 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Τα αδέλφια του Βασιλική Ι. Σκανδάλη και Νίκος και Λούλη Παλούμπη

* * *

Φωτ.

Στις 16 Δεκέμβρη συμπληρώνονται 14 χρόνια από τον πρόωρο «χαμό» της ΛΙΤΣΑΣ ΤΣΟΠΑΝΟΓΛΟΥ.

ΠΑΝΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ
ΠΑΝΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ
Στη μνήμη της, η μητέρα της προσφέρει 30 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ συνοικίας Αγίας Βαρβάρας.

* * *

Φωτ.

Αύριο, 15 Δεκέμβρη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας και μας άφησε μεγάλο κενό ο αγαπημένος μας και πολύτιμος για την οικογένειά του ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και από τα παλαιά μέλη του ΚΚΕ, ο οποίος, από τις γραμμές του αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας και την εκπλήρωση των ιδανικών του.

Στη μνήμη του και για 85 χρόνια του ΚΚΕ προσφέρουμε 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού.

Η γυναίκα του Ελλη

Ο γιος του Γιώργος

* * *

Φωτ.

Στις 18 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και των κατοπινών αγώνων του λαού ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΤΣΑΚΑΡΙΣΙΑΝΟΥ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Νικολέττα και τα παιδιά του προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ, 200 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση και 50 ευρώ στο Παράρτημα Γαλατσίου της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος.

  • Επίσης στη μνήμη του Γεράσιμου Τσακαρισιάνου, ο Νώντας Χαϊδεμένος πρόσφερε 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου.

* * *

Φωτ.

Αύριο, 15 Δεκέμβρη, συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΡΑΒΑΡΗ.

Κυριάκος Πανταζίδης
Κυριάκος Πανταζίδης
Στη μνήμη του και προς τιμήν των 85 χρόνων του ΚΚΕ, η σύζυγός του Ευτυχία Γράβαρη και τα παιδιά του προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου, 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 11 Δεκέμβρη έκλεισαν 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Νικολάου ΚΩΤΟΥΛΑΣ, οπαδός του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στα Κανάλια Καρδίτσας.

Στη μνήμη του προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Παιδείας, 30 ευρώ.

Ο αδελφός του Αποστόλης (Λάκης) Κωτούλας

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ, τον οποίον εκτιμούσαμε και μας εκτιμούσε, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση 50 ευρώ.

Νίκος και Δήμητρα Κουρκούνη

* * *

Φωτ.

Στις 6 Δεκέμβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αλησμόνητος και πολυαγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΖΙΒΡΑΣ, ο οποίος υπήρξε υπόδειγμα κομμουνιστή.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 200 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Η σύζυγος Αναστασία Τζιβρά

Τα παιδιά του Σπύρος και Ελένη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου φίλου και συντρόφου μας ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ, προσφέρουμε στην ΚΟΒ Πυλαίας 50 ευρώ.

Θωμάς - Χριστίνα Μιχαηλίδη

* * *

Φωτ.

Στις 17 Δεκέμβρη κλείνουν 5 χρόνια από τότε που «έφυγε» για πάντα από κοντά μας η συντρόφισσα στη ζωή και στον αγώνα ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΡΡΕ.

Στη μνήμη της και για την Οικονομική Εξόρμηση, προσφέρω 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Παλλήνης.

Γιάννης Κορρές

* * *

Φωτ.

Στις 4 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 6 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή ΖΗΣΗ Ζιαγκλιανού - ΤΖΑΒΕΛΑ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Αικατερίνη Τζαβέλα προσφέρει 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Γεράσιμος Τσακαρισιάνος
Γεράσιμος Τσακαρισιάνος
* * *

Συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΟΛΑΚΗ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Χρύσα προσφέρει 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ «Γ. Χαλκίδη» Θεσσαλονίκης.

* * *

Στη μνήμη του θείου μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και οπαδού του ΚΚΕ, και της γυναίκας του ΜΑΡΙΚΑΣ, προσφέρουμε 80 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω των εργαζομένων στο εμπόριο της ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Μ. Κ. και Α. Κ.

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΛΕΥΤΕΡΗ και ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ ΜΠΗΚΑ και του συζύγου μου ΚΩΣΤΑ ΜΑΝΤΑ, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση 30 ευρώ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Κούλα Μπήκα - Μαντά

** * *

Φωτ.

Στις 7 Νοέμβρη 2003 πέθανε η ΧΡΥΣΑΦΩ ΜΟΤΣΙΟΥ από το χωριό Δεσπότη Γρεβενών, μέλος του ΚΚΕ από το 1940.

Το 1948, αφού δραπέτευσε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Γρεβενών, όπου είχε στοιβάξει η τότε κυβέρνηση τους κατοίκους του χωριού της, έφυγε στο βουνό, μαζί με τον δίχρονο γιο της. Στο δρόμο έπεσε σε ναρκοπέδιο του κυβερνητικού στρατού και τραυματίστηκε, τόσο η ίδια, όσο και ο γιος της. Μεταφέρθηκε σε περιοχή που ελεγχόταν από τμήματα του ΔΣΕ και από εκεί στάλθηκε στις ανατολικές χώρες για θεραπεία. Με την αποθεραπεία της, αφού άφησε το γιο της σε παιδικό σταθμό, επέστρεψε στην Ελλάδα και πολέμησε ως μαχήτρια του ΔΣΕ, έως το τέλος του Εμφύλιου.

Γεωργία Κορρέ
Γεωργία Κορρέ
Κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, όπου δούλεψε σε κολχόζ στο χωριό Κρουτσένκο και τιμήθηκε επανειλημμένα για τη συνειδητή δουλιά της.

Επαναπατρίστηκε το 1980 με την οικογένειά της και συνέχισε την αγωνιστική δράση της από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της, τα παιδιά της Ζήσης, Χαρίκλεια, Αθανασία και Γιώργος προσφέρουν στη ΝΕ Γρεβενών 50 ευρώ.

* * *

Ο πατέρας μας ΣΤΑΘΗΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ πέθανε πριν από 11 χρόνια και η μητέρα μας ΖΩΗ ΜΟΣΧΟΒΑ πριν από 7 χρόνια.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 80 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Εύδηλου Ικαρίας.

Δέσποινα, Νικόλαος, Φιλιώ, Κούλα

* * *

Θερμά συλλυπητήρια στον Γιάννη Νάκη, που «έχασε» τον πατέρα του στις 30 Νοέμβρη 2003.

Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Μ. Σ.

* * *

Στις 29 Νοέμβρη έκλεισαν 10 χρόνια από την ημέρα που μας άφησε η νύφη μας ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΑΧΑΙΡΑ.

Στη μνήμη της και στη μνήμη του γαμπρού μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΗΓΑ και του άλλου γαμπρού μας ΣΠΥΡΟΥ ΓΩΓΟΛΟΥ, οικοδόμου, ο οποίος πριν από ενάμιση χρόνο «έφυγε» με τραγικό θάνατο, προσφέρουμε 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Χρήστος - Μαρία Χαρίτου

* * *

Πριν από 17 χρόνια «έφυγε» για πάντα ο σύντροφός μου στη ζωή και στους αγώνες ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΗΣ.

Γιάννης Γιάνναρης
Γιάννης Γιάνναρης
Στη μνήμη του, προσφέρω 40 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Εύδηλου Ικαρίας.

Η συντρόφισσά του Δέσποινα

* * *

Φωτ. 2

Πέρασαν 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, της ειρήνης και του σοσιαλισμού ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο και στη μνήμη του αδελφού μου ΣΟΥΛΗ ΜΠΟΥΖΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ «Ακαδημίας Πλάτωνος» - Κολωνού, 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Αννα Γιάνναρη

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών:

- ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΠΟΡΑΚΗ, τον οποίον σκότωσαν Γερμανοί το 1941, την πρώτη βδομάδα κατοχής της Κρήτης.

- ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΠΟΡΑΚΗ, που δολοφόνησαν χίτες το 1948.

- ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΟΡΑΚΗ, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου στην Κρήτη.

- ΘΕΑΝΩΣ ΜΠΟΡΑΚΗ, η οποία είχε περιθάλψει αντάρτες σε όλη τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και του Εμφύλιου.

- ΜΑΝΩΛΗ ΜΠΟΡΑΚΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης που πέθανε το 1998.

- ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΠΟΡΑΚΗ, αντιστασιακού, που πέθανε το 2001, ο Γρηγόρης Μποράκης προσφέρει 150 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Βελγίου.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου συζύγου μου ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ, από τη Μεγάλη Δοξαρά Εβρου, προσφέρω 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Σοφία Πανταζίδου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΛΑΧΟΥΔΗ, μέλους του ΚΚΕ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια του Εμφύλιου και στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΟΥΔΗ (φωτογραφία), αντιστασιακού και οπαδού του ΚΚΕ, προσφέρω 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Ανάληψης Θεσσαλονίκης.

Γιώργος Βλαχούδης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη των γονιών μου ΑΓΓΕΛΟΥ και ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ από το Βερτίσκο Λαγκαδά, καθώς επίσης στη μνήμη των αγωνιστών ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΟΒΑ (φωτογραφία), ΑΡΣΕΝΗ ΤΟΠΟΥΖΙΔΗ και ΘΕΟΔΟΣΗ ΠΑΡΑΣΧΟΥ, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση 50 ευρώ στην ΚΟΒ Βερτίσκου.

Βίκος Σαβουλίδης
Βίκος Σαβουλίδης
Αθανάσιος Αντωνιάδης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του λατρευτού συζύγου μου ΛΑΖΑΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, στελέχους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος αγωνιζόταν για τα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού έως το τέλος της ζωής του, προσφέρω 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Βυζαντίου, για την Οικονομική Εξόρμηση.

Μάρω Θεοδωρίδου

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΦΩΤΩΣ ΠΟΥΡΝΙΑ, μέλους του ΚΚΕ και ενός χρόνου από το θάνατο του αγωνιστή ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΟΥΡΝΙΑ, μέλους του ΚΚΕ, τα εγγόνια τους Μιλτιάδης και Φωτεινή Γεωργιάδου προσφέρουν 40 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΟΒ 3ου ΕΛ Θεσσαλονίκης και ΟΒ Ενιαίων Νυχτερινών Λυκείων Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης αδελφούλας μου ΤΑΣΙΑΣ ΚΟΥΝΑ, προσφέρω 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ πλ. Βάθη.

Γιάννης Νάστος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της συζύγου μου ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πολίχνης.

Ο σύντροφός της στη ζωή Χαράλαμπος Ελευθεριάδης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΡΝΑΒΑ, η σύζυγός του Ελευθερία Καρνάβα προσφέρει 20 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Μοσχάτου.

* * *

Φωτ.4

Στη μνήμη του πεθερού μου ΝΙΚΟΥ ΣΑΒΟΥΛΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος πέθανε το 1987, των γονιών μου ΑΧΙΛΛΕΑ και ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, μαχητών του ΔΣΕ και πολιτικών προσφύγων που έζησαν στο χωριό «Νίκος Μπελογιάννης» της Ουγγαρίας, επαναπατρίστηκαν και πέθαναν ο πατέρας μου το 1980 και η μητέρα μου το 1992, καθώς επίσης στη μνήμη της αδελφής μου ΟΛΓΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, μαχήτριας του ΔΣΕ, η οποία σκοτώθηκε στη μάχη των Γρεβενών, από το χωριό Καπνοχώρι Κοζάνης, προσφέρω 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Συκεών Θεσσαλονίκης.

Αχιλλέας Δημητριάδης
Αχιλλέας Δημητριάδης
Κίτσα Σαβουλίδου

* * *

Φωτ.

Την επόμενη Κυριακή, 21 Δεκέμβρη, γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΜΙΧΑΛΗ ΠΟΛΥΔΩΡΑ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Νίνα, τα παιδιά του Αναστασία και Γιάννης Αρναούτης και τα εγγόνια του προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Δημητρίου», 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Πέρασε πολύς καιρός και όμως φαίνεται σα να 'ταν μόλις χτες, που «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας ΣΑΒΒΑΣ ΠΟΖΑΤΖΙΔΗΣ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ελισάβετ Ποζατζίδου προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Τριάδας» Κοκκινιάς.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν @@@@@@@@@ χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μου ο αγαπημένος σύντροφός μου ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΤΖΟΥΚΟΣ.

Στη μνήμη του προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση 40 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ανω Αμπελόκηπων.

Προσφέρω ακόμα 40 ευρώ στη μνήμη των αγαπημένων γονιών και αδελφών, που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Εμφύλιου.

Αμαλία Χαλάτση - Μουρτζούκου

* * *

Φωτ.

«Εφυγε» στις 7 Ιούλη 2003, πλήρης ημερών, η αγωνίστρια της Αντίστασης ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Γεννήθηκε στην Απάνω Αγόριανη (Επτάλοφο) Παρνασσού του 1909. Κόρη του Παναγιώτη Καλαμπόγκα και νύφη του καπετάν Διαμαντή. Γενναία Αγοριανίτισσα, πιστή στον αγώνα και ανεκτίμητος άνθρωπος η «θεια -Γιωργού». Παντρεύτηκε τον Ανδρέα Αλεξάνδρου και έζησε στην Κάτω Αγόριανη (Λιλαία) με πίκρες και βάσανα. Αλλά πάντα αισιόδοξη, ανυποχώρητη, δυνατή. Μεγάλωσε τα παιδιά της. Τα είδε να ακολουθούν το δρόμο του πατέρα τους και τα χαίρονταν.

Βικτώρια Δημητριάδη
Βικτώρια Δημητριάδη
Στον Εμφύλιο έχασε τον άντρα της. Ο Ανδρέας και ο Τάσος, τα δυο αδέρφια του Διαμαντή, πιάστηκαν και εκτελέστηκαν στον Μπράλο τον Απρίλη του 1948. Ετσι η Αντίδραση θα εκδικηθεί τον καπετάνιο της Ρούμελης. Ο τρίτος αδερφός, ο Θύμιος, θα πιαστεί στις 21 Ιούνη 1949 στα Μάρμαρα Φθιώτιδας, όπου σκοτώθηκε ο Διαμαντής. Δεν έκρινε σωστό να απομακρυνθεί από τον νεκρό αδερφό του. Κι εκτελέστηκε στο Μεζούρλο της Λάρισας.

Η Γιωργού έμεινε μόνη. Και ποιον να πρωτοκλάψει; Είχε και τον γιο της στη Μακρόνησο Αντεξε όμως! Τελευταία, κατάκοιτη, ζούσε στην Αθήνα, στα παιδιά της Ελένη και Κομνά. Κι εκεί άφησε την τελευταία πνοή της. Εφυγε αθόρυβα. Λίγες λέξεις τής αφιέρωσαν τα «Αγοριανίτικα Νέα». Αλλά όσοι τη γνώρισαν δε θα την ξεχάσουν ποτέ.

Ας είναι αυτές οι δικές μου λίγες αράδες στη μνήμη της ως ελάχιστος φόρος τιμής. Μαζί με μια μικρή συμβολική προσφορά στην Οικονομική Εξόρμηση, 20 ευρώ.

Γιώργης Μωραΐτης

* * *

Στις 14 Δεκέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που τελείωσε η ζωή της αγωνίστριας ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ ΤΕΛΩΝΗ. Στη μνήμη της προσφέρω στο ΚΚΕ 1.000 ευρώ, ως δεύτερη δόση, στην Οικονομική Εξόρμηση.

Χαρικλάκι, πέρασε ένας χρόνος από το φευγιό σου, αλλά κανείς δε σε ξέχασε. Και μπορεί βέβαια τα «πατερμά» και τα «κυργελέησον» να μην τα άκουσες στον ύπνο σου, όμως τα ανθοδοχεία σου, όλο το χρόνο, είχαν φρέσκα λουλούδια.

Ολγα Δημητριάδη
Ολγα Δημητριάδη
Αν ρωτάς για τα δικά μας νέα, σε πληροφορώ πως έρχονται εκλογές και οι γαλάζιοι και οι πράσινοι βγήκαν στα μπαλκόνια και γίνονται καλλιστεία, για το ποιος είναι καλύτερος για να κρατήσει την κουτάλα.

Μπαίνουμε και μεις, του ΚΚΕ, ανάμεσά τους, ακούμε πολλά «μπράβο καλά τα λέτε», εισπράττουμε «πολλή συμπάθεια», αλλά οι πολλοί την ψήφο τους την κρατούν να την κάνουν τράμπα με καμιά θεσούλα.

Τέλος πάντων, κουκουέδες είμαστε, δεν το βάζουμε κάτω και συνεχίζουμε για το καλύτερο.

Σ' αφήνω τώρα. Θα τα ξαναπούμε - εκτός απροόπτου - του χρόνου τέτοιον καιρό.

Γιώργης Μαντάς

* * *

Στη μνήμη των γονιών μας ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ και ΠΙΠΙΝΑΣ ΚΟΘΡΗ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΜΑΡΙΑΣ ΛΕΚΑΤΣΑ, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Ανθούπολης, 50 ευρώ.

Πάνος και Λούλα Κοθρή

* * *

Στη μνήμη των παιδιών της ΕΠΟΝ, αγοριών, κοριτσιών και αετόπουλων από την Ηπειρο, που δώσανε τη ζωή τους σε σκληρούς και άνισους αγώνες, για να νικήσει η Ζωή, η Μαρία Ράπτη προσφέρει 150 ευρώ, ως δεύτερη δόση, για ενίσχυση του εκλογικού αγώνα του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κολιάτσου - Πατησίων.

***

Φωτ. 2

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ (Γρέκας) καταγόταν από το Δώριο Τριφυλίας. Ηταν μέλος του ΚΚΕ. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΕΑΜ στην περιοχή και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Ελλάδας και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Στέφανος Σαπουντζής
Στέφανος Σαπουντζής
Για την πατριωτική αυτή δράση του, διώχτηκε από το μεταβαρκιζιανό καθεστώς, πιάστηκε τον Ιούλη του 1945 και δολοφονήθηκε το Δεκέμβρη του 1945 στις φυλακές Κυπαρισσίας.

Ο ΠΑΝΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ (Γρέκας), παιδί του Σταύρου, στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και αγωνίστηκε από τις γραμμές της.

Μετά την Απελευθέρωση κυνηγήθηκε και βασανίστηκε από τους χίτες και άλλες φασιστικές συμμορίες.

Στις αρχές του 1947 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ, πολέμησε από τις γραμμές του και «έπεσε» ηρωικά σε μάχη το 1949.

Στη μνήμη του πατέρα μας Σταύρου και του αδελφού μας Πάνου και στη μνήμη του παππούλη μας ΓΡΗΓΟΡΗ, της γιαγιάς μας ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ και της μάνας μας ΕΛΕΝΗΣ, που υπέφεραν τα μέγιστα στην Κατοχή από τους ταγματασφαλίτες, ύστερα από τους χίτες και τις παρακρατικές συμμορίες και στάθηκαν περήφανα έως το τέλος της ζωής τους, προσφέρουμε στην ΚΟ Ναυτεργατών για την Οικονομική Εξόρμηση 500 δολάρια Αυστραλίας.

Δημήτρης, Νίκος, Γιώργος Γκότσης


Λάζαρος Θεοδωρίδης
Λάζαρος Θεοδωρίδης

Αναστάσης-Τάσος Γράβαρης
Αναστάσης-Τάσος Γράβαρης

Νίκος Κέφος
Νίκος Κέφος

Σάββας Ποζατζίδης
Σάββας Ποζατζίδης

Φώτω Πουρνιά
Φώτω Πουρνιά

Διονύσης Τζιβράς
Διονύσης Τζιβράς

Γιώργος Σκανδάλης
Γιώργος Σκανδάλης

Λίτσα Τσοπάνογλου
Λίτσα Τσοπάνογλου

Κώστας Μακρής
Κώστας Μακρής

Τασία Κούνα
Τασία Κούνα

Ξενοφών Βαλαβάνης
Ξενοφών Βαλαβάνης

Θανάσης Γκόγκογλου
Θανάσης Γκόγκογλου

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ