Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Κώστας Κατσίκης
Κώστας Κατσίκης
Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 21 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ, στελέχους του ΚΚΕ, στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη των αγωνιστών ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ και ΝΙΚΟΥ ΓΚΕΝΑ, οι Μήτσος και Βασίλης Παπαδούλης προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση 300 ευρώ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Τάκης) ΡΑΜΑΝΤΑΝΗΣ, κομμουνιστής, ο οποίος «έφυγε» για πάντα από κοντά μας στις 28 Απρίλη 2003, γεννήθηκε το 1921 στη Σκόπελο. Ηρθε σε επαφή με τα ιδανικά του κομμουνισμού στα 16 χρόνια του, από την ομάδα των πολιτικών εξόριστων που έστειλε στο νησί η δικτατορία του Μεταξά. Στην Κατοχή συμμετείχε στο ΕΑΜ στη Σκόπελο και εντάχθηκε στο ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστός έως το θάνατό του. Στα 22 χρόνια του κατατάχτηκε στο 2ο Τάγμα του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πηλίου, στο οποίο υπηρέτησε ως διμοιρίτης και υπεύθυνος του ΕΑΜ στη διμοιρία εφόδου. Το Μάη του 1944 στάλθηκε στη Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα και πήρε το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Συμμετείχε στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Γερμανών.

Το Μάρτη του 1945, μετά την παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ, επέστρεψε στη Σκόπελο με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν από τους βασανισμούς και φυλακίσεις στα μετέπειτα χρόνια.

Νίκος Σερετούλης
Νίκος Σερετούλης
Αταλάντευτος αγωνιστής, πιστός πάντα στα ιδανικά του κομμουνισμού, αγωνίστηκε έως το τέλος της ζωής του για τα ιδανικά του.

Υπήρξε καλός οικογενειάρχης και αγαπητός από τους συμπατριώτες του. Πρόσφερε τις υπηρεσίες του στη Σκόπελο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ως μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Παράλληλα, ήταν πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση 200 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ γεννήθηκε το 1910. Καταγόταν από την Ανατολική Θράκη. Μέλος του ΚΚΕ έγινε μετά τον πόλεμο του '40.

Το 1941 μαζί με άλλους πατριώτες συγκρότησαν την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση. Πιάστηκε από τους Βούλγαρους κατακτητές, ξέφυγε από την ΟΧΡΑΝΑ και κατέφυγε στη Μέση Ανατολή. Ελαβε μέρος στο κίνημα Μέσης Ανατολής, πολέμησε στο Ελ Αλαμέιν, πιάστηκε και κλείστηκε στο στρατόπεδο του Ντεκαμερέ.

Το 1946 επέστρεψε στην Κομοτηνή. Το 1947 πιάστηκε και εξορίστηκε στα Γιούρα.

Εως το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του σοσιαλισμού.

Με τη συμπλήρωση 5 χρόνων από το θάνατό του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν 150 ευρώ στη ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

«Εφυγε» για πάντα από κοντά μας στις 2 Δεκέμβρη 2003 μία ακούραστη και ανιδιοτελής αγωνίστρια, μέλος του ΚΚΕ, η ΑΔΑΛΗ ΣΟΦΙΑ. Η ζωή της μάνας και γιαγιάς υπήρξε τρικυμιώδης, όπως όλων των πατριωτών.

Τασία Καραγκούνη
Τασία Καραγκούνη
Γεννήθηκε το 1921 στην Καλαμάτα από γονείς πρόσφυγες. Αφού περιπλανήθηκαν επί μεγάλο χρονικό διάστημα, εγκαταστάθηκαν στο χωριό Νεοχώρι Αλμωπίας Πέλλας. Με το θάνατο της μάνας της, στα 14 χρόνια της, ως μεγαλύτερη αδελφή, αναλαμβάνει την ευθύνη της οικογένειας για το μεγάλωμα των πέντε μικρότερων αδελφών της. Το 1939 παντρεύεται τον συγχωριανό της Χρήστο Αδαλή, πατέρα και σύντροφο, μέλος του ΚΚΕ από το 1936.

Στα χρόνια της γερμανοφασιστικής Κατοχής, συμμετέχει δραστήρια στον αγώνα. Με την έναρξη του Εμφύλιου αναγκάζεται, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, να εγκατασταθεί στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας. Εκεί εργάστηκε ως νοσοκόμα. Επιστρέφει στην Ελλάδα και τοποθετείται αμέσως σε μάχιμο τμήμα του ΔΣΕ, με ρόλο διττό, νοσοκόμας και μαχήτριας.

Η υποχώρηση του ΔΣΕ βρήκε την οικογένειά της στη φιλόξενη Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν, στην Τασκένδη. Αμέσως μπήκε στην παραγωγή. Εργάστηκε ως εργάτρια σε εργοστάσιο κατασκευής γεωργικών σπαρτικών μηχανημάτων της Τασκένδης. Ενεργός η συμμετοχή της για την οργάνωση των Πολιτικών Προσφύγων. Αναδείχτηκε υπεύθυνη του Τμήματος Γυναικών της Κομ. Οργάνωσης Τασκένδης.

Το 1954 εκλέγεται μέλος του Γραφείου της ΚΟ Τασκένδης. Δραστήριος ο ρόλος της στην ομαλοποίηση της κομματικής ζωής στα ταραγμένα χρόνια 1954-1956. Παρακολούθησε 4 χρόνια την Ανώτατη Κομματική Σχολή και αποφοίτησε από αυτήν το 1958. Στη συνέχεια, δούλεψε σε εργοστάσιο κατασκευής ηλεκτρικών λαμπτήρων της Τασκένδης, έως τη συνταξιοδότησή της.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά της το 1979 και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, στη συνοικία των Ανω Ιλισίων. Συνδέθηκε με την οργάνωση του ΚΚΕ και έπαιρνε δραστήρια μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις της οργάνωσης και των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ.

Σωκράτης Μαυροκεφαλίδης
Σωκράτης Μαυροκεφαλίδης
Η Σοφία Αδαλή έφυγε από τη ζωή, έχοντας σφιχταγκαλιασμένο στη μεγάλη καρδιά της το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους αγώνες του.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τη σκεπάζει.

Στη μνήμη της, καθώς επίσης στη μνήμη του πατέρα μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΔΑΛΗ, που στις 16 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από το θάνατό του, των θείων μας ΚΩΣΤΑ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΔΑΛΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΥΝΤΟΥ, μαχητών του ΔΣΕ, οι οποίοι σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο, των θείων μας ΤΟΥΛΑΣ ΚΟΦΤΕΡΟΥ, η οποία πέθανε το 1997 και ΑΝΝΑΣ ΠΟΥΝΤΟΥ, η οποία πέθανε το 1998, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Ανω Ιλισίων, 50 ευρώ, στην ΠΕΕΠΠ 30 ευρώ και στο «Ριζοσπάστη» 20 ευρώ.

Τα παιδιά της Τάκης και Βικτώρια

Τα εγγόνια της Σοφία, Μαργαρίτα, Χρήστος

Τα δισέγγονά της Ουρανία και Βικτώρια

* * *

Φωτ.

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, με σημαντική δράση στο νομό Πέλλας κατά την Κατοχή, στον Εμφύλιο εντάχθηκε πολύ νωρίς στο ΔΣΕ. Τραυματίστηκε επανειλημμένα και ονομάστηκε λοχαγός πολιτικός επίτροπος.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, από το φθινόπωρο του 1949, εργάστηκε στην παραγωγή υποδειγματικά και έδινε καθημερινά «μάχες» για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, προσφέρω 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης.

χΡΉΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΎΛΗΣ
χΡΉΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΎΛΗΣ
Ο γιος του Παναγιώτης Κωνσταντινίδης

* * *

Στην ιερή μνήμη του πατέρα μου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ, ο οποίος έχασε τη ζωή του στα 58 χρόνια του σε εργατικό δυστύχημα, μετανάστης στην Αμερική. Θύμα στο βωμό του κέρδους της ολιγαρχίας. Και της μητέρας μου Ν. ΦΡΑΓΚΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτριας του ΔΣΕ, η οποία πάντα συμμετείχε στους αγώνες του λαού, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εύδηλου Ικαρίας, και εύχομαι τα 85 χρόνια αγώνων του να βρουν σύντομα δικαίωση.

Κ. Φράγκος

* * *

Φωτ.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ Δημητρίου ΜΑΝΤΖΙΟΣ γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Αμπελάκια Λάρισας. Ηταν μέλος του ΚΚΕ από το 1942, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ.

Πιστός και αταλάντευτος κομμουνιστής, αγωνίστηκε έως το τέλος της ζωή του για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Η σύζυγός του Ελένη Μάντζιου προσφέρει στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη του κουνιάδου της ΠΕΡΙΚΛΗ ΜΑΝΤΖΙΟΥ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1949 στο Κόκκινο Νερό της Λάρισας, 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.2

Πέρασαν 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος της ζωής μου και του αγώνα ΒΑΣΙΛΗΑΣ ΧΑΡΙΣΗΣ. Πέρασαν επίσης 14 χρόνια από το θάνατο του αδελφού μου ΣΩΤΗΡΗ ΤΖΙΟΛΑ και 2 χρόνια από το θάνατο της αδελφής μου ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΖΙΟΛΑ. Τον αγώνα τους και τη συντροφικότητά τους, δε θα τα ξεχάσω ποτέ.

Χρήστος Μάντζιος
Χρήστος Μάντζιος
Στη μνήμη τους και αντί για μνημόσυνο, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ακαδημίας Πλάτωνος - Κολωνού.

Κασσιανή Χαρίση

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ, χημικού, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, τον οποίο «χάσαμε» πριν από 22 χρόνια, στις 21 Δεκέμβρη, και για να τιμήσουμε τα 85 χρόνια του ΚΚΕ, προσφέρουμε στην Οικονομική Εξόρμηση 300 ευρώ.

Η οικογένειά του

** * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΤΣΑΛΑ από την Ηλιοκώμη Σερρών, η γυναίκα του Αναστασία και τα παιδιά του Σωτήρης και Γιώργος προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση 30 ευρώ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Σήμερα, 21 Δεκέμβρη, κλείνουν 40 μέρες από τότε που «χάσαμε» τον πολυαγαπημένο μας αδελφό και θείο ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΣΑΓΚΑΛΙΔΗ.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη των πολυαγαπημένων γονιών μου και αδελφών ΜΙΧΑΛΗ και ΚΩΣΤΑ προσφέρουμε 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Λίζα Τσαγκαλίδου

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 21 Δεκέμβρη, συμπληρώνονται 5 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ηλιούπολης.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης και αξέχαστης αδελφής μου ΜΑΡΙΓΟΥΛΑΣ Μπακοβασίλη - ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρω 500 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΝΕ Τρικάλων.

Γιώργος Μπακοβασίλης

* * *

Στη μνήμη των γονιών μας ΑΝΤΩΝΗ και ΑΝΝΑΣ ΤΣΙΜΑΡΑ και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Αργοστολίου, 100 ευρώ.

Μαρία και Ευαγγελία Τσιμάρα

* * *

Ηρακλής Κωνσταντινίδης
Ηρακλής Κωνσταντινίδης
Φωτ.

Στη μνήμη του ΡΙΖΟΥ ΚΑΤΣΑΝΑ, η γυναίκα του Αγνή προσφέρει 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 50 ευρώ στην ΚΟ Θεσσαλονίκης, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ.

* * *.

Φωτ.

Ο ΝΙΚΟΣ ΣΕΡΕΤΟΥΛΗΣ, ο οποίος πέθανε πριν από 7 χρόνια, γεννήθηκε στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων. Καταγόταν από οικογένεια κτηνοτρόφων. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40-'41 και στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Μετά την Απελευθέρωση, διώχτηκε και κατέφυγε στο ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, εργάστηκε σε διάφορες δουλιές. Τιμήθηκε επανειλημμένα για τις επιδόσεις του στην παραγωγή.

Επέστρεψε στην πατρίδα το 1978 με την οικογένειά του και ζούσε στο Ροδοτόπι.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του και η οικογένειά του προσφέρουν 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ Ροδοτοπίου.

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ και ο ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΡΕΚΟΥΝΙΩΤΗ και του αδελφού μου ΚΩΣΤΑ ΡΕΚΟΥΝΙΩΤΗ, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Χολαργού, 50 ευρώ.

Χαρίκλεια Ρεκουνιώτη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΩΚΡΑΤΗ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗ από την Κολχίδα Κιλκίς,, ο οποίος πέθανε το Γενάρη του 1996, η γυναίκα του Μαρία και τα παιδιά της Μενέλαος και Ανδρέας προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟ Κιλκίς, 100 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη των καλών γονιών μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ και των ακριβών αδελφών μου ΜΩΥΣΗ, ΝΙΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗ προσφέρω τη φτωχή συνδρομή μου των 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Σαφράμπολης, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ για πρόοδο και αξίωση των σκοπών του.

Ελπίδα Κωνσταντινίδου - συνταξιούχος

* * *

Φωτ.

Στις 25 Οκτώβρη 2003 «έφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΗΣ. Γεννήθηκε το 1924 στο Πευκόφυτο Καστοριάς. Αγωνιστής της Αντίστασης στην Κατοχή, μετά την Απελευθέρωση γνώρισε και αυτός τις γνωστές διώξεις. Κατέφυγε στις πρώτες ομάδες των καταδιωκόμενων και με την ίδρυση του ΔΣΕ εντάχθηκε στις γραμμές του στην περιοχή Γράμμου - Βίτσι.

Μαριγούλα Αντωνοπούλου
Μαριγούλα Αντωνοπούλου
Με την υποχώρηση το φθινόπωρο του 1949, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δούλεψε στην παραγωγή.

Επέστρεψε στην πατρίδα το 1991. Εγκαταστάθηκε στο Μανιάκι Καστοριάς.

Από το 1944, που έγινε μέλος του ΚΚΕ, έως το θάνατό του, αγωνιζόταν με πίστη για τα ιδανικά του.

Στις 30 του περασμένου Νοέμβρη έγινε το 40ήμερο μνημόσυνό του.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Βαλεντίνα Μπάμπουλη προσφέρει 20 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Φωτ. 4

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Γεννήθηκε στο χωριό Κανάλια Φθιώτιδας, το 1874, σε οικογένεια με αγωνιστικές παραδόσεις στην Επανάσταση του '21. Συνεχιστής αυτής της παράδοσης το σπίτι του στην Κατοχή έγινε κυψέλη για το ΕΑΜ και το ΚΚΕ. Ολη η οικογένεια πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στη συνέχεια στο ΔΣΕ.

Μετά τη Βάρκιζα γνώρισε τους διωγμούς και την τρομοκρατία των δοσίλογων και του αστικού κράτους.

Πέθανε βασανισμένος από τους παρακρατικούς τρομοκράτες το 1974 στο χωριό Λευκάδα, όταν τα παιδιά του Βαγγέλης, Σπύρος, Ειρήνη και μάχονταν στο ΔΣΕ.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ο μεγαλύτερος γιος του Θ. Παφίλη γεννήθηκε το 1916. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940, οργανώθηκε στο ΕΑΜ, στο ΚΚΕ και ανήκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Από το τέλος του 1946 κατατάχτηκε στις ομάδες καταδιωκόμενων αγωνιστών και στη συνέχεια στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

Ρίζος Κατσανάς
Ρίζος Κατσανάς
Δολοφονήθηκε τον Απρίλη του 1948 στην Γκιώνα μαζί με πολλούς συντρόφους του, που δεν μπόρεσαν να φύγουν από το κλοιό του αστικού στρατού μέσα στα χιόνια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ο μικρότερος γιος του Θ. Παφίλη γεννήθηκε το 1924. Οργανώθηκε στο ΕΑΜ, στο ΚΚΕ και εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Από το 1946 στις ομάδες καταδιωκόμενων αγωνιστών και στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες ως διμοιρίτης στα τμήματα της Ρούμελης και από το 1948 στα τμήματα της Θεσσαλίας, στην Ταξιαρχία Μπαντέκου, με το όνομα Δημοκράτης. Τραυματίστηκε το καλοκαίρι του 1949 και δολοφονήθηκε μαζί με άλλους τραυματίες τον Αύγουστο του 1949 στο χωριό Τρίδεντρο Αγράφων της Ευρυτανίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (Μολότοφ): Γεννήθηκε στο χωριό Κανάλια το 1904, αδελφός της γυναίκας του Θ. Παφίλη. Πρωτεργάτης του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στην περιοχή, μέλος του ΚΚΕ και της Αχτιδικής Επιτροπής Δυτικής Φθιώτιδας. Από το 1946 στο ΔΣΕ, υπεύθυνος του Κέντρου Πληροφοριών (ΚΠ) Δυτικής Φθιώτιδας του ΔΣΕ. Το 1949 τραυματίστηκε σε ενέδρα και πέθανε από γάγγραινα, αρνούμενος να παραδοθεί για να γίνει καλά, κοντά στο χωριό Αργύρια Φθιώτιδας, στα χέρια ενός Μακρονησιώτη φαντάρου. Επαναστάτης, κομμουνιστής, πρωτοπόρος λαϊκός αγωνιστής ξεψύχησε με το ΚΚΕ στα χείλη του.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Μητέρα του Γ. Αντωνίου (Μολότοφ). Συντάχθηκε ολόψυχα στον αγώνα του ΕΑΜ και του ΔΣΕ. Οταν ο αστικός στρατός άδειαζε με τη βία τα ορεινά χωριά για να κάψει τα στηρίγματα του ΔΣΕ, η Μ. Αντωνίου, 80 χρόνων, αρνήθηκε να φύγει από το χωριό. Στο σπίτι της τμήματα του ΔΣΕ, καταδιωγμένοι μαχητές του ΔΣΕ εύρισκαν πάντα φαγητό και ζεστή γωνιά να κοιμηθούν. Αυτό ο αντίπαλος δεν το συγχώρησε και δεν το επέτρεψε. Τη δολοφόνησε το 1948, τσακίζοντας το κεφάλι της, αξιωματικός του αστικού στρατού, αφού προηγούμενα είχαν αρνηθεί να την εκτελέσουν οι φαντάροι.

ΑΔΑΛΗ ΣΟΦΙΑ
ΑΔΑΛΗ ΣΟΦΙΑ
Για τα 85 χρόνια του τιμημένου ΚΚΕ, στη μνήμη τους, ο Θανάσης Παφίλης προσφέρει 100 ευρώ στην Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος.

* * *

Στη μνήμη όλων των αγωνιστών από τη Νέα Ζίχνη Σερρών, οι οποίοι «έπεσαν» στις μάχες είτε ως ΕΛΑΣίτες, είτε ως μαχητές του ΔΣΕ προσφέρω, ως δεύτερη δόση, 100 ευρώ, για την Οικονομική Εξόρμηση.

Μιχάλης Κωσταντζίκης

* * *

φΩΤ.

Στις 3 Δεκέμβρη 2003 κηδέψαμε στη γενέτειρά του, Εδεσσα, τον αγαπητό μας σύντροφο ΓΙΑΝΝΗ ΒΙΤΑΛΗ, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.

Αναντικατάστατος στην προσφορά του στο λαϊκό κίνημα, οι συνεργάτες του θα τον θυμούνται ως πρότυπο και θα τον τιμούν.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης, 30 ευρώ στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης και 20 ευρώ στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Στις 23 Οκτώβρη 2003 «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 88 χρόνων η πολύ αγαπημένη μας και αξέχαστη μητέρα και γιαγιά ΦΑΝΗ ΓΚΕΚΑ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ. Γεννήθηκε στη Βυρώνια Σερρών. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία, από το φθινόπωρο του 1949 και επαναπατρίστηκε το 1977.

Στη μνήμη της και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 250 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστή έως το τέλος της ζωής της.

Οι γιοι της Χρήστος και Γιώργος

Οι νύφες της, οι έγγονοι

* * *

Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΤΣΑΝΤΑ, πρώην προέδρου της Ενωσης Καφεκοπτών Θεσσαλονίκης, ο οποίος πρωτοστάτησε στη δημιουργία της, ο Κώστας Συγγιρίδης προσφέρει στην Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Κάτω Νεάπολης Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ.

***

Στη μνήμη του αγωνιστή ΠΑΥΛΟΥ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗ καπετάνιου του ΕΛΑΣ, ο οποίος γεννήθηκε το 1924 στο χωριό Δόμιρος Σερρών και πέθανε το 1982, ο γιος του Δημήτρης προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση, 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Νεάπολης Θεσσαλονίκης.

* * *

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του πατέρα μου ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΚΑΜΠΑΝΗ προσφέρω, μέσω της ΤΟ μεγάλου κλάδου της ΚΝΕ, 300 ευρώ.

Γιάννης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΝΑΤΑ, από την Πύλη Τρικάλων, μέλους του ΚΚΕ, αντιστασιακού - προέδρου του Παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ, προσφέρω 50 ευρώ προς τιμή των 85 χρόνων του ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Τρικάλων.

Κώστας Μπαλλάς

** *

Στη μνήμη της ΕΥΑΝΘΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, η οποία έπεσε θύμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, το Μάη του 1981, ο σύζυγός της Στέλιος Αποστόλου, συνταξιούχος από την Ελευσίνα, προσφέρει 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

  • Ο Στέλιος Αποστόλου προσφέρει άλλα 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση στη μνήμη του αδελφού του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (Τάκη) ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, μέλους του Παραρτήματος Μοσχάτου της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος πέθανε πρόσφατα.

* * *

Φωτ.

Η ΤΑΣΙΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ το γένος Γιαχουντή γεννήθηκε το 1929 στην Ομβριακή Δομοκού.και έζησε στην Παναγιά Δομοκού. ΕΠΟΝίτισσα από το Φλεβάρη έως το Σεπτέμβρη του 1944, υφίσταται διώξεις για την αντιστασιακή δράση της οικογένειάς της. Ο πατέρας της Δημήτρης Γιαχουντής εξορίζεται στα Γιούρα.

Η Τασία Καραγκούνη με τον αδελφό της Γιάννη Γιαχουντή, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1948 στο Καρπενήσι, το φθινόπωρο του 1947 εντάχθηκε στον ΔΣΕ, στο Αρχηγείο Αγράφων. Εως τις 25 Μάρτη 1948 βρισκόταν στη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο Τάγμα του Αγραφιώτη, πήρε μέρος στις επιχειρήσεις στα Αγραφα και το Μάη του 1948 εκπαιδεύτηκε στο κρυπτογραφικό Τμήμα του ΔΣΕ. Συμμετείχε στις επιχειρήσεις στο Σμόλικα, στην Καλαμπάκα, στην Ελασσόνα, στη Φαρκαδώνα και στην Αγυιά. Το Δεκέμβρη του 1948 μετατέθηκε στο Ιππικό του Γαζή. Πήρε μέρος στις μάχες στην Καρδίτσα, στους Σοφάδες και στις 29 Γενάρη 1948 στη μάχη του Καρπενησιού.

Τον Ιούλη του 1949 πιάστηκε στο Θαυμακό Φθιώτιδας. Κρατήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ από τις 2 Φλεβάρη 1950 έως τις 20 Οκτώβρη 1956.

Από το 1963 έζησε στο Ασημοχώρι Καρδίτσας, παντρεμένη με τον Βασίλη Καραγκούνη.

«Εφυγε» από κοντά μας στις 8 Δεκέμβρη 2000.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Ο σύζυγός της Βασίλης Καραγκούνης

Τα παιδιά της Κώστας και Χρυσούλα

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μας πατέρα και αγωνιστή ΛΕΩΝΙΔΑ Διον. ΚΟΥΒΑΡΗ, μέλους του ΚΚΕ, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Καραβόσταμου Ικαρίας, 20 ευρώ.

Τα παιδιά του

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μας και αξέχαστου ΠΑΝΤΕΛΗ Κ. ΚΟΥΒΑΡΗ προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Καραβόσταμου Ικαρίας, 20 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Η σύζυγος Βάσω Κούβαρη

Τα παιδιά

* * *

Φωτ.

Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Πορφύρης) οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ από τα 19 χρόνια του. Ανέλαβε γραμματέας της ΟΚΝΕ Αθήνας και έγινε μέλος του ΚΚΕ. Πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο και στην Κατοχή, πήρε μέρος στην ιδρυτική Συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ στις 23 Φλεβάρη 1943. Εκλέχτηκε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της. Αντιστασιακός και γραμματέας της ΕΠΟΝ Πελοποννήσου, υπήρξε παράδειγμα ήθους, αγωνιστικότητας και συνέπειας.

Το μεταπολεμικό καθεστώς τον συνέλαβε και τον έστειλε στην Ικαρία, από όπου δραπέτευσε για να αναλάβει την παράνομη δουλιά στον Πειραιά. Από κει πέρασε στο ΔΣΕ.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ, έζησε 27 χρόνια ως πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου επαναπατρίστηκε.

Ο Θόδωρος Λιακόπουλος ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος ανέλαβε και έφερε εις πέρας το πολύ σημαντικό έργο της μετάφρασης των Απάντων του Β. Ι. Λένιν. Με πρωτοβουλία του επίσης και σε συνεργασία με άλλους φίλους και αγωνιστές της ΕΠΟΝ, φτιάχτηκε το κτίριο όπου συνεδρίαζε η παράνομη ΕΠΟΝ στην οδό Πλακεντίας, όπου φιλοξενείται και σήμερα μουσείο και αρχειακό υλικό.

Εως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η οποία ενσαρκώνει τις καλύτερες παραδόσεις της ΕΠΟΝ.

Στη μνήμη του προσφέρω 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης.

Η σύζυγός του Μένη

* * *

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τότε που έφυγαν από κοντά μας τα αδέλφια μας (η Μπουμπουλίνα) ΑΡΤΕΜΙΣ Ν. ΓΕΩΡΓΑΚΑ το γένος Μιλτιάδη Μπιζμπιάνου και ο (καπετάν Βόλγας) ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΣ. Σύντροφοι στη ζωή και στον αγώνα, πιστοί στα ιδανικά του Σοσιαλισμού και του κόμματός τους του ΚΚΕ έως την τελευταία στιγμή της ζωής τους.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Δάφνης, 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Τα αδέλφια τους Ηρώ Μπιζμπιάνου - Νικητίδου και Δημήτρης Νικητίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ