Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς κομμουνιστές;

Αν με έναν τρόπο μαγικό, μεταφυσικό, θα γινόταν να ξεριζωθεί από το σώμα της ιστορίας αυτού του τόπου τα τελευταία 85 χρόνια η βαθιά ριζωμένη δράση των κομμουνιστών, αναρωτιέμαι τι εικόνα θα είχε τούτος ο τόπος, πώς θα ήταν οι άνθρωποι σήμερα.

Αμπόλιαστοι από πανανθρώπινα ιδανικά, αρωμάτιστοι από το άρωμα των οραμάτων, στερημένοι από παραδείγματα περηφάνιας και αξιοπρέπειας, μαραζωμένοι από την έλλειψη ελπίδας και προοπτικής.

Πώς θα ήταν οι άνθρωποι σήμερα χωρίς καταγραμμένη στη συνείδησή τους τη μαχητικότητα των κομμουνιστών εργατών συνδικαλιστών. Τον ηρωισμό των ΕΑΜιτών και ΕΛΑΣιτών. Την αυταπάρνηση των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού. Την πίστη και το πείσμα των Μακρονησιωτών, των βασανισμένων στα μπουντρούμια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου, των ταξικών αγωνιστών της μεταπολίτευσης. Φωτεινές σελίδες αυτού του τόπου με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή, που δυστυχώς δεν έφθασαν και δεν αρκούν να διαλυθούν τα σκοτάδια.

Οι ισχυροί του κόσμου ετοιμάζουν τον εργασιακό Μεσαίωνα που βρίσκεται προ των πυλών. Εξυφαίνουν σχέδια για πλήρη κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων. Η μήτρα της αντίδρασης και του σκοταδισμού βρίσκεται πάλι σε οργασμό. Ταυτόχρονα, όμως, το ωάριο της ελπίδας έχει γονιμοποιηθεί. Ολα μπορεί να μας τα πάρουν εκτός από τη σκέψη που ανεμπόδιστα κυλάει στο μυαλό μας...

Στα γεννητούρια της ξαναγκαστρωμένης ιστορίας θα είμαστε όλοι εκεί, μαζί με τους κομμουνιστές της πατρίδας μας και του κόσμου ολόκληρου. Γιατί ουτοπία δεν είναι να πιστεύεις πως αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, ουτοπία είναι να πιστεύεις πως μπορεί να μείνει όπως είναι.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΣΑΣ

Δικηγόρος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ