Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
Τηλεόραση
Φυλακές και φιλίες

Η αφίσα της ταινίας «Χόμερ και Εντι» που παρουσιάζει η ΕΤ-3 στις 24.00
Η αφίσα της ταινίας «Χόμερ και Εντι» που παρουσιάζει η ΕΤ-3 στις 24.00
Τρίτη είναι σήμερα, ο μήνας έχει τέσσερις και η σελήνη μόλις γεννήθηκε. Νέο, λοιπόν, το φεγγάρι, νέες υποσχέσεις και αυτό μας δίνει. Πολλές υποσχέσεις. Για να δούμε θα τις κρατήσει; Μόνο το τηλεοπτικό πρόγραμμα δε φαίνεται να μας υπόσχεται πολλά. Ας ρίξουμε μια ματιά.

Από τη ΝΕΤ στις 00.35 θα παρουσιαστεί σε πρώτη τηλεοπτική προβολή το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Το αγρόκτημα, Αγκόλα ΗΠΑ» σε σκηνοθεσία Λιζ Γκάρπους. Με φόντο την πολιτειακή φυλακή της Λουιζιάνα, τη μεγαλύτερη και κακόφημη φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αμερική, το «Αγρόκτημα» αφηγείται μια ασυνήθιστη ιστορία για τη ζωή και το θάνατο στη φυλακή. Τον 18ο και τον 19ο αιώνα, η Αγκόλα ήταν μια ευημερούσα φυτεία που την καλλιεργούσαν σκλάβοι. Τον 20ό αιώνα μετατράπηκε επισήμως σε μια φυλακή, με αποτέλεσμα η δωρεάν εργασία που παρεχόταν από τους Μαύρους σκλάβους να συνεχίσει την... ένδοξη παράδοση και να παρέχεται από τους Μαύρους κρατούμενους. Η αίσθηση της παλιάς φυτείας παραμένει έντονη και μόνο από το γεγονός ότι ενώ το 80% των κρατούμενων είναι μαύροι, η διοίκηση της φυλακής αποτελείται αποκλειστικά από άτομα που ανήκουν στη λευκή φυλή, κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ιδιαίτερα δραματική και επιβλητική ταινία. Το «Αγρόκτημα» απέσπασε πολλές διακρίσεις και ήταν υποψήφιο για Οσκαρ.

Από την ΕΤ-3 στις 24.00 «Χόμερ και Εντι» του Αντρέι Κονταλόφσκι. Πρόκειται για μια συγκινητική και δραματική ταινία αμερικανικής παραγωγής του 1989, την οποία θα προλογίσει ο κριτικός Αλέξης Δερμεντζόγλου. Μια τρυφερή και δυνατή φιλία θα αναπτυχθεί ανάμεσα σε δυο μέχρι πρότινος άγνωστους ανθρώπους που έχουν τρομερά προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Εκείνος έχει διανοητικά προβλήματα, μετά από ένα χτύπημα στην παιδική ηλικία με μια μπάλα του μπέιζ μπολ. Δεν είναι έξυπνος και είναι αναγκασμένος να πλένει πιάτα για να κερδίσει το ψωμί του. Ξαφνικά αποφασίζει να πάει στο Ορεγκον να επισκεφτεί τους γονείς του, που έχει πάνω από είκοσι χρόνια να τους δει. Εντελώς τυχαία θα συναντήσει μια γυναίκα με απρόβλεπτη συμπεριφορά, που έχει δραπετεύσει από το ψυχιατρείο και θα την πάρει μαζί του. Η «οδύσσειά» τους διακόπτεται συνεχώς από απρόβλεπτα γεγονότα, αλλά οι δυο συνταξιδιώτες θα δεθούν αναπάντεχα με μια φιλία άνευ όρων. Με τους: Τζέιμς Πελούσι, Γούπι Γκόλντενμπεργκ.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στη 01.30 «Βίβα Τεπέπα» του Τζούλιο Πετρόνι.

Λίγο μετά τη Μεξικανική Επανάσταση, οι ζωές τριών ανδρών διασταυρώνονται σε μια περιπέτεια από εκείνες στις οποίες σπατάλησε το πληθωρικό ταλέντο του ο μεγάλος Ορσον Γουέλς για βιοποριστικούς λόγους.

Τέλος από το STAR στις 02.15 «Οσα σπέρνει ο άνεμος» του Μισέλ ντε Λουίζ. Στα γυρίσματα μιας ταινίας ο πρωταγωνιστής και η πρωταγωνίστρια τσακώνονται συνεχώς. Τόσο που δημιουργούν πονοκέφαλο στο σκηνοθέτη. Σε μια όμως στιγμή ερωτικής σκηνής της ταινίας οι δυο εχθροί θα ανακαλύψουν ότι δεν... αντιπαθεί ο ένας τον άλλον τόσο πολύ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ