Πέμπτη 15 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στη συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας με τη συμμετοχή του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος του Β. Σέσελι και της Ομάδας Οικονομολόγων «17+» του Μ. Λάμπους προσανατολίζεται ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας, Β. Κοστούνιτσα, που δήλωσε χτες πως εάν απέκλειε τους ριζοσπάστες θα ήταν σαν να αγνοούσε τη θέληση της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος. Ο Κοστούνιτσα, που διεκδικεί τη θέση του πρωθυπουργού, διαμήνυσε πως εάν το σχήμα δε λειτουργήσει, τότε «θα προκηρυχτούν άμεσα εκλογές»...

ΧΑΓΗ.-- Στις 17 Φλεβάρη αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της δίκης - φιάσκο έναντι του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλ. Μιλόσεβιτς, σχετικά με τις «ευθύνες» του στον πόλεμο της Βοσνίας, ανακοίνωσε χτες εισαγγελέας του δικαστηρίου της Χάγης.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Η Αργεντινή απαγόρευσε την είσοδο στα εθνικά ύδατα ενός αμερικανικού δεξαμενοπλοίου με φορτίο πυρηνικών αποβλήτων, μετά την υπογραφή εκ μέρους του δικαστή Χόρχε Πφλέχερ του σχετικού αιτήματος που του υπέβαλε ο κυβερνήτης Μάριο Ντας Νέβες, όπως ανακοινώθηκε από τις Αρχές της νότιας επαρχίας Τσούμπουτ.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Οι ΗΠΑ «διατηρούν» το ΡΚΚ, παρά την αλλαγή ονόματός του, στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζουν, έγινε γνωστό χτες. Χτες βράδυ, αναμενόταν να αρχίσει επαφές με την τουρκική κυβέρνηση ο Ρομάνο Πρόντι, πρόεδρος της Κομισιόν, ενόψει της έκθεσης που θα ετοιμάσει η Επιτροπή τον ερχόμενο Οκτώβρη, για τις προόδους της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της πορεία.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Υπέκυψε τελικά ο καθηγητής Λυκείου στην Ολλανδία που πυροβολήθηκε από μαθητή την Τρίτη. Ο μαθητής παραδόθηκε στην Αστυνομία. Τα αίτια της πράξης του δεν έγιναν γνωστά.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Στις 28 Νοέμβρη θα γίνουν οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία.

ΖΥΡΙΧΗ.-- Ενοχος κρίθηκε 34χρονος Ελβετός νοσηλευτής για το φόνο 24 ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας. Ο άντρας είναι γνωστός ως «Αγγελος του Θανάτου».

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.-- Δε λειτούργησε το σύστημα προσγείωσης του «Γιάκοβλεφ-40» των αερογραμμών του Ουζμπεκιστάν, που συνετρίβη στο αεροδρόμιο της Τασκένδης την Τρίτη. Από τη σύγκρουση σκοτώθηκαν 37 άτομα.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο ιμάμης του μουσουλμανικού τεμένους της πόλης Φουεντζιρόλα στην Ανδαλουσία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός χρόνου και τριών μηνών επειδή εξέδωσε βιβλίο στο οποίο συμβουλεύει τους πιστούς πώς να ξυλοφορτώνουν τις γυναίκες τους χωρίς να αφήνουν σημάδια.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Συνομιλίες με την ινδική κυβέρνηση για το Κασμίρ ξεκινά η οργάνωση «Διάσκεψη Ολων των Κομμάτων για την Ελευθερία» στις 22 Γενάρη - για πρώτη φορά στην ιστορία - καθώς οι «ειρηνευτικές πρωτοβουλίες» των αυτονομιστών, της Ινδίας και του Πακιστάν συνεχίζονται. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι οι «μετριοπαθείς» και οι «σκληροπυρηνικοί» αυτονομιστές διαφωνούν, κι επισημαίνουν ότι δε διαφαίνονται πιθανότητες θετικού αποτελέσματος.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η διπλωματία της Κίνας προειδοποίησε την Ταϊβάν πως, αν και συνεχίζει να «υιοθετεί την αρχή της ειρηνικής επανένωσης», προχωρά σε «προετοιμασίες για να αποτραπούν αποσχιστικές δραστηριότητες και η ανεξαρτησία της Ταϊβάν», που θεωρεί επαρχία της.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Τη χρήση οργάνων ζώων σε ανθρώπους που χρήζουν άμεσα μεταμόσχευσης πρότεινε χτες σε έκθεσή του το Εθνικό Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο Υγείας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ