Τρίτη 20 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Δικομματική σπονδή με... ροδοπέταλα

«Νάτος, νάτος ο.. δικομματισμός». Η παραλλαγή του γνωστού συνθήματος των οπαδών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συνεχίζει να δίνει το στίγμα της τηλεοπτικής ενημέρωσης. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί ραίνουν με προεκλογικά «ροδοπέταλα» τους «πρωταγωνιστές» των δύο μεγάλων κομμάτων, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Καραμανλή, ενώ το ΚΚΕ και τ' άλλα κόμματα εξακολουθούν να κρατούνται στο περιθώριο της τηλεοπτικής ειδησεογραφίας και μάλιστα, σαράντα επτά ημέρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης.

Οσο για την κρατική τηλεόραση, που ας σημειωθεί οι Ελληνες πολίτες αυτό το μήνα θα κληθούν να καταβάλλουν τη «δεύτερη δόση» της αύξησης του ανταποδοτικού τέλους, επιφυλάσσει καθημερινά προνομιακή μεταχείριση στον νέο ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και την ΕΣΗΕΑ, την Κυριακή 18 Γενάρη η ΝΕΤ αφιέρωσε 18 λεπτά της ώρας στην προβολή των δραστηριοτήτων του Γιώργου Παπανδρέου και 4 λεπτά της ώρας στην πολιτική δραστηριότητα του Κώστα Καραμανλή. Το συμπέρασμα που συνάγεται προφανώς είναι πως για την προβολή των απόψεων των υπόλοιπων κόμματων, η χρονική «ορατότητα» της ΕΡΤ, ήταν... μηδέν «λεπτά της ώρας».

«Θερμή» υποδοχή όμως στον πρόεδρο της ΝΔ και ίσως «θερμότερη» στον Γιώργο Παπανδρέου επιφύλαξαν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί το Σαββατοκύριακο που πέρασε με τις προεκλογικές περιοδείες του Γιώργου Παπανδρέου στη Θράκη και του Κώστα Καραμανλή στην Πελοπόννησο. Μπορεί οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μπροστά στις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν να έκοψαν τουλάχιστον προς το παρόν τα «έκτακτα δελτία», όμως τα δελτία ειδήσεων του Σαββατοκύριακου ήταν αποκλειστικά αφιερωμένα στους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων. Οι κάμερες και οι ρεπόρτερ ακολουθούσαν και κατέγραφαν τις περιοδείες των Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή, τις «θερμές υποδοχές» που τους επιφύλαξαν οι κάτοικοι, με νταούλια, ζουρνάδες, χορούς, ανθοδέσμες, και με συνθήματα όπως, «Νάτος νάτος ο πρωθυπουργός».

Τα «περήφανα γηρατειά» ξαναήρθαν στο προσκήνιο και μάλιστα όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, «δίνουν την ευχή τους» για τη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη», ενώ θυμήθηκε και τον παππού του και το «114». Στις ειδήσεις του Σαββατοκύριακου τέθηκαν και άλλα «σοβαρά» ζητήματα για τους αρχηγούς τους δικομματικού τοπίου: «Ολος ο κόσμος», έλεγε ρεπόρτερ της ΝΕΤ, «θέλει να πλησιάσει» τον Γ. Παπανδρέου και να τον «αγκαλιάσει», ο Γ. Παπανδρέου «κατάφερε να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται το μικρόφωνο». Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μάλιστα κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Θράκη, «κρατούσε και σημειώσεις στο μπλοκάκι του». Από το «σκηνικό» δεν έλειψε και η συγκίνηση όταν ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε τη μονάδα που υπηρέτησε όταν ήταν στρατιώτης. Μάλιστα, ο νέος αρχηγός, όπως μας ενημέρωσαν και μας έδειξαν πλάνα, «φόρεσε την αθλητική φόρμα του και βγήκε για τζόκινγκ»! Στρωμένοι όμως με ροδοπέταλα ήταν οι τηλεοπτικοί δρόμοι και για τον Κώστα Καραμανλή. Οι κάτοικοι στην περιοδεία του τον υποδέχονται με καπνογόνα και κόρνες. «Νάτος νάτος ο πρωθυπουργός», «Ηρθε η ώρα του Καραμανλή», είναι τα συνθήματα που κυριαρχούν, ενώ οι ρεπόρτερ των τηλεοπτικών σταθμών, ενημερώνουν πάλι τους τηλεθεατές με... ειδήσεις. «Ειδήσεις» όπως: ο Κ. Καραμανλής δε φοράει γραβάτα, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου στην περιοδεία του φοράει ρούχα «σπορ»! Οσο για την Ντόρα βρέθηκε στον Εβρο και δοκίμασε... παραδοσιακές σπεσιαλιτέ, ενώ η Νατάσα Καραμανλή περιόδευε στη Λέσβο και οι κάμερες ήταν και... εκεί.

«Θα τον μεθύσουμε τον κόσμο σίγουρα ναι», φαίνεται να «τραγουδούν» οι επιτελείς των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων και για να το πετύχουν, αυξάνουν διαρκώς τις δόσεις δικομματικής «ενημέρωσης» στις τηλεοπτικές οθόνες. Αλλά δυστυχώς γι' αυτούς, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να χάνουν κάθε ίχνος αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας στα μάτια ακόμη και των πιο «πιστών» τηλεθεατών τους.


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ