Τρίτη 20 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΙΓΙΟΥ
«Δάγκωσαν» την πολιτική της κυβέρνησης

Νέο παναχαϊκό συλλαλητήριο σήμερα ενάντια στην κυβερνητική τρομοκρατία. Με τα ΜΑΤ και με τα ψέματα του υπουργείου Γεωργίας προσπαθεί η κυβέρνηση να καταπνίξει τις κινητοποιήσεις

ICON

ΑΙΓΙΟ (του ανταποκριτή μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).--

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Αιγιαλείας, αλλά και σε ολόκληρο το λαό της Αχαΐας από το πρωτοφανές όργιο βίας που εξαπέλυσε χτες η κυβέρνηση, μόλις έξι μέρες μετά τη βίαιη απώθηση των αγωνιζόμενων ελαιοπαραγωγών της περιοχής, στο Διακοφτό. Χτες, η κυβέρνηση, κάνοντας προφανώς πρακτική εφαρμογή της ...«συμμετοχικής δημοκρατίας» του Γ. Παπανδρέου, δεν κουβέντιασε καν με τους αγρότες. Εστειλε στο χώρο της κινητοποίησης ειδικές δυνάμεις και ΜΑΤ, προκειμένου να καταστείλει την αγωνιστική κινητοποίηση των ελαιοπαραγωγών της Αιγιαλείας που διεκδικούν την άμεση καταβολή της επιδότησης του λαδιού, χωρίς περικοπές. Στις αλλεπάλληλες επιθέσεις του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού με κλομπ, χημικά και δακρυγόνα, τη στιγμή που έγινε κατάληψη για μια ώρα της νέας Εθνικής οδού Αθήνας - Πάτρας στις παρυφές του Αιγίου, οι αγρότες αντέταξαν πείσμα, πάθος και αγωνιστική ενότητα, προκειμένου ο αγώνας τους να έχει νικηφόρα κατάληξη. Χτες το βράδυ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών, προκήρυξε νέο παναχαϊκό συλλαλητήριο αλληλεγγύης και καταδίκης της κυβερνητικής τρομοκρατίας για σήμερα, στις 6.30 μ.μ.στην πλατεία Αγ. Λαύρας στο Αίγιο. Στο συλλαλητήριο θα παρευρεθεί και ο Β. Μπούτας, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ.

Αστυνομοκρατούμενη πόλη


ICON

Χτες, το Αίγιο ήταν αστυνομοκρατούμενο. Σε κάθε είσοδο της πόλης υπήρχαν μπλόκα της Αστυνομίας που δεν επέτρεπαν την οποιαδήποτε κίνηση. Ομως, πολλές εκατοντάδες αγρότες συγκεντρώθηκαν στην Παναιγιάλειο Ενωση, παρά τον ασφυκτικό κλοιό της Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν μόλις 200 μέτρα από το χώρο της κινητοποίησης, ενώ ελικόπτερο της Αστυνομίας πετούσε συνεχώς πάνω από την πόλη. Οι αγρότες, με αγροτικά αυτοκίνητα, τρακτέρ και μηχανήματα βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολυπληθείς δυνάμεις της Αστυνομίας και των ΜΑΤ, κατά την έξοδο από την Ενωση. Ζήτησαν από την Αστυνομία να απελευθερώσει τους αποκλεισμένους δρόμους με σκοπό να μεταβούν στην Πάτρα και συγκεκριμένα στην περιφέρεια. Οι επικεφαλής της δύναμης αρνήθηκαν και ακολούθησαν οι πρώτες συμπλοκές.

Οι αγρότες, λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, κατάφεραν να διασπάσουν τα μπλόκα της Αστυνομίας και αφού πέρασαν από μονοπάτια ανέβηκαν στη νέα Εθνική οδό Αθήνας - Πάτρας και την απέκλεισαν με τα σώματά τους. Αμέσως, οι ειδικές δυνάμεις των ΜΑΤ, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους που βρίσκονταν στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα και στα φορτηγά βυτιοφόρα καυσίμων, εξαπέλυσαν βίαιη επίθεση κατά κύματα, με ταυτόχρονη χρήση χημικών και δακρυγόνων σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων. Στην αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, οι αγρότες προσπάθησαν με οδοφράγματα να συγκρατήσουν τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Μετά από μία ώρα συγκρούσεων με τα ΜΑΤ, οι αγρότες ξανασυγκεντρώθηκαν στην είσοδο της πόλης, για να βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Στο μεταξύ, η Αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις αγροτών, αλλά κάτω από την πίεση των υπολοίπων αφέθηκαν ελεύθεροι. Στη συνέχεια, οι αγρότες επέστρεψαν στην Παναιγιάλεια Ενωση, ενώ θα συνεχίσουν σήμερα με συλλαλητήριο καταδίκης της κυβερνητικής τρομοκρατίας. Πάντως, χτες βράδυ πολλοί αγωνιζόμενοι αγρότες στρατοπέδευσαν μέσα στα Παναιγιάλεια Ενωση.

Δεν υποχωρούμε

«Ζητάμε τα δικά μας λεφτά που τα έχουμε δουλέψει με ιδρώτα», «ο αγώνας μας είναι δίκαιος, δεν ανεχόμαστε άλλο εμπαιγμό», ήταν οι βασικές φράσεις και τα λόγια οργής της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση συνεχίζει να αφήνει απλήρωτους τους αγρότες ελαιοπαραγωγούς. Παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις, οι αγρότες της Αιγιαλείας παραμένουν απλήρωτοι και αντί για εισόδημα εισπράττουν τρομοκρατία, βία και χημικά. Σημειώνεται παράλληλα ότι την προηγούμενη της κινητοποίησης πολλοί αγρότες, όπως καταγγέλθηκε, δέχτηκαν απειλητικά τηλεφωνήματα για να μην παρευρεθούν στο αγωνιστικό προσκλητήριο. Εκτός από στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο νομό, σε ανάλογες ...συστάσεις προχώρησαν και οι άντρες της Αστυνομίας, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να προσαγάγουν στο Τμήμα αγρότη, επειδή δεν είχε άδεια του τρακτέρ, αλλά στη συνέχεια προχώρησαν σε αυστηρές συστάσεις να μην κατέβει στο συλλαλητήριο. Και σα να μην έφταναν αυτά, σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως υπεύθυνη η Παναιγιάλειος Ενωση, που φέρεται να μην απέστειλε έγκαιρα τις καταστάσεις πληρωμής. Ανακοινώθηκε, επίσης, πως συνεργεία του ΟΠΕΚΕΠΕ θα εξετάσουν επιτόπου τους φακέλους των ελαιοπαραγωγών. Είναι εμφανές πως αυτή η ανακοίνωση αποσκοπεί στον κατευνασμό των πνευμάτων και την εξαπάτηση των θιγόμενων ελαιοπαραγωγών

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Θ. Χελάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, σημείωσε: «Η βία και η τρομοκρατία της κυβέρνησης δε θα περάσουν. Για μας τους μικρομεσαίους αγρότες η αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας και η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής είναι μονόδρομος. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Θα συνεχίσουμε μέχρι να νικήσουμε».

Αλγεινή εντύπωση, τέλος, προκάλεσε η στάση βουλευτών της ΝΔ (Σπηλιωτόπουλος, Νικολόπουλος, Βασιλείου), που, ενώ υποσχέθηκαν πως θα λύσουν τα προβλήματα των αγροτών στις 8 του Μάρτη αν γίνουν κυβέρνηση, όταν, τους ζητήθηκε να πάνε μαζί με τους αγρότες στον περιφερειάρχη ...λάκισαν. Στο πλευρό των αγροτών, από την αρχή μέχρι το τέλος, βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ