Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΑΕ
Ναι μεν... αλλά

Ναι μεν αλλά δε. Αυτό ήταν το πνεύμα και η τακτική του προέδρου στην ΕΠΑΕ, Βίκτορα Μητρόπουλου, που χτες προσπάθησε να πάρει θέση για ένα σοβαρότατο θέμα όπως η συνεχώς αυξανόμενη βία στα γήπεδα. Αφορμή ήταν τα θλιβερά έκτροπα στην Τούμπα, αλλά αιτία η επιτακτική ανάγκη εξάλειψης του νοσηρού φαινομένου και φυσικά οι τρόποι που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση του ποθητού. Μόνο που δυστυχώς ο «ισχυρός άνδρας» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν τόλμησε.

Η συνέντευξη εξελίχθηκε σε μια επιχείρηση εξωραϊσμού των ευθυνών (ΕΠΑΕ, ΠΑΕ) και περιορισμού τους (βασικά) στη... συνήθη ύποπτη αστυνομία. Αν και ο Β. Μητρόπουλος από ένα σημείο και μετά, μόλις είδε τον αντίκτυπο των λεγομένων του, προσπάθησε ν' ανασκευάσει («δικαιολογείται η αστυνομία γιατί αντιμετωπίζει πρόβλημα πρόσβασης») ως τότε είχε «κηρύξει ένοχο»: «Επειδή "το διοικείν εστί προβλέπειν" έχω να συστήσω σε ορισμένους ανώτατους αξιωματικούς να χειρίζονται καλύτερα τα θέματα... Οι αστυνομικοί δεν μπορεί να παρακολουθούν κάποιον δίπλα τους να παραβιάζει το Ποινικό Κώδικα» κλπ.

Ακόμα, εμμέσως πλην σαφώς, επέρριψε μερίδιο σε πολιτεία και Δικαιοσύνη: «Ποτέ δεν εφαρμόστηκε υπουργική απόφαση του '91 (προβλέπει σύλληψη ταραξιών και παρουσία τους στ' αστυνομικά τμήματα την ώρα που αγωνίζεται η ομάδα τους). Υπάρχει νομοθεσία που καθορίζει τη λειτουργία των συνδέσμων οπαδών. Δεν είναι ευθύνη της ΕΠΑΕ ο έλεγχος και η εφαρμογή. Χρειάζεται τροποποιήσεις ο Ποινικός Κώδικας. Π.χ., αν κάποιος κάτσει 5 - 6 μέρες στη φυλακή δε θα θελήσει να ξανακάνει εξυπνάδες».

(Σχεδόν) καμιά αντίρρηση. Μόνο που τα παραπάνω είναι η μισή αλήθεια. Η υπόλοιπη βρίσκεται στις τεράστιες ευθύνες των ποδοσφαιρικών επιχειρήσεων και των στελεχών τους. Και εδώ ο Β. Μητρόπουλος «κόλλησε». Αρνήθηκε ότι τους αναλογούν. Η ουσία των ισχυρισμών του βρίσκεται στην απάντηση «απέναντι σ' αυτή την κατηγορία φιλάθλων (σ.σ. είναι οπαδοί) η κάθε ΠΑΕ είναι ανίσχυρη. Μόνο η αστυνομία μπορεί να επέμβει». Ομως τα γεγονότα τον διαψεύδουν. Παλιότερα ο Σ. Κόκκαλης δήλωσε «αυτούς τους οπαδούς έχουμε, αυτούς θέλουμε»... Οι ΠΑΕ τους συντηρούν με προσφορές (δωρεάν ή φτηνά εισιτήρια, μετακινήσεις κλπ.), καλύπτουν συνεχώς τα «παιδιά» καταλογίζοντας ευθύνες στο... Χατζηπετρή και άλλα.

Δεν είναι λοιπόν άμοιρες ευθυνών. Αλλωστε κάθε εταιρία διαθέτει υπεύθυνο συνδέσμων και έχει τη δυνατότητα ελέγχου και επιβολής μέτρων. Το θέμα είναι αν θέλει. Γιατί κύριε Μητρόπουλε η «έλλειψη αγωγής» και «οι ιδιωτικοί στρατοί» (σ.σ. δικές σας φράσεις) δεν είναι τυχαίες. Εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς και συμφέροντα. Να γιατί οι παράγοντες ανέχονται αν δεν υποθάλπουν τέτοια στοιχεία. Ο εκσυγχρονισμός των γηπέδων και ορισμένα άλλα μέτρα που εξαγγείλατε είναι θετικά αλλά δε φτάνουν. Αποτελούν «ασπιρίνη σε σηψαιμικό επεισόδιο». Για την εξάλειψη των φαινομένων βίας απαιτείται θάρρος και άτεγκτη στάση απέναντι σε κάθε υπεύθυνο. Κυρίως όμως στους ηθικούς αυτουργούς....


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ