Σάββατο 24 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Βρέξει, χιονίσει, δε θα προχωρήσει»

Παράσταση διαμαρτυρίας από την ΠΚΣ Ιατρικής Αθήνας

Στο φόντο του προεκλογικού κλίματος, η κυβέρνηση συνεχίζει με εντεινόμενους ρυθμούς το αντιλαϊκό της έργο, παρά την πλατιά λαϊκή δυσαρέσκεια που αυτό συναντάει. Ο λόγος για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Ιατρική Εκπαίδευση, απέναντι στο οποίο αντιδρούν οι φοιτητές της Ιατρικής ανά την Ελλάδα και μάλιστα, εισάγει ρυθμίσεις (εξετάσεις για την είσοδο στην ειδικότητα) που οι φοιτητές είχαν αφήσει πίσω με τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους από το 2001.

Τώρα λοιπόν, με συνοπτικές, πραξικοπηματικές διαδικασίες προώθησης του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση, έρχεται να επιβάλλει: πανελλαδικές εξετάσεις για την έναρξη της ειδικότητας (από το 2007), καταργεί το «αγροτικό» αντικαθιστώντας το με την πρακτική άσκηση, καθιερώνει το «βιβλιάριο εκπαίδευσης» ως μηχανισμό ελέγχου της πορείας του ειδικευόμενου, αυξάνει το χρόνο εκπαίδευσης σε μια σειρά ειδικότητες και προωθεί το ρόλο του ιδιωτικού τομέα Υγείας στην ειδίκευση και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών. Ολα αυτά, ενταγμένα στη γενικότερη πολιτική που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα και τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, οδηγούν στη μετατροπή της πλειοψηφίας των γιατρών σε μισομορφωμένο, ανειδίκευτο και άρα φθηνό επιστημονικό δυναμικό.

«Βρέξει, χιονίσει, αυτό το νομοσχέδιο δε θα προχωρήσει», «πτυχία για δουλιά, πτυχία με αξία κι όχι διαβατήρια για την ανεργία», απαίτησαν οι φοιτητές της Πανσπουδαστικής ΚΣ από την Ιατρική Αθήνας, προχτές το πρωί κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε στο υπουργείο Υγείας. Εκπρόσωποι της ΠΚΣ συναντήθηκαν με το γενικό γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος υποστήριξε το «φιλτράρισμα» των αποφοίτων που συνεπάγεται το νομοσχέδιο, στη λογική ότι «πρέπει να ξεχωρίσει ο καλός από τον κακό». Οι φοιτητές της ΠΚΣ συνέχισαν το απόγευμα με νέα παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα στη Βουλή, ενώ χτες το υπουργείο Υγείας περικυκλώθηκε και πάλι από φοιτητές που με απόφαση του συλλόγου της σχολής απαίτησαν απόσυρση του νομοσχεδίου, πήραν όμως και πάλι την ίδια ανάλγητη απάντηση.

Αντίστοιχες τοπικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και στις Ιατρικές Σχολές σε άλλες πόλεις και συνολικά οι φοιτητές συγκλίνουν στο αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου. Νέα γενική συνέλευση πραγματοποιεί ο φοιτητικός Σύλλογος Ιατρικής Αθήνας την Τετάρτη, με στόχο νέες κινητοποιήσεις και συντονισμό με τις υπόλοιπες Ιατρικές.

  • Τον απαράδεκτο τρόπο εισαγωγής και συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου κατήγγειλε προχτές στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, εκφράζοντας έντονη πολιτική διαμαρτυρία. Οσον αφορά την ουσία του νομοθετήματος, ο Π. Κοσιώνης σημείωσε πως το ΚΚΕ θα εκφράσει τη θέση του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια. «Θεωρούμε ότι είναι ασφυκτικά τα περιθώρια συζήτησης τέτοιων νομοσχεδίων» τόνισε, προσθέτοντας ότι βιάζονται να στείλουν μήνυμα λίγο πριν τις εκλογές. Η επιτροπή προχώρησε στη συζήτηση της αρχής του νομοθετήματος, υπέρ του οποίου τάχθηκαν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ