Τετάρτη 28 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Πλούσιο το «έργο» της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ

Με το δημόσιο απολογισμό που έκανε χτες το υπουργείο Οικονομίας, η κυβέρνηση αναζητά τα εύσημα από το μεγάλο κεφάλαιο, για την τόλμη και αποφασιστικότητα, με τις οποίες υλοποιήθηκε η πολιτική του «λιγότερου κράτους»

Πλήρη απολογισμό του κυβερνητικού έργου, στον τομέα των «αποκρατικοποιήσεων» κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας έκανε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, επιχειρώντας έτσι να αποδείξει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της - και η αλήθεια είναι πως κατάφερε πολλά - στην επιβολή του «λιγότερου κράτους» και την ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αναζητώντας τα εύσημα από το μεγάλο κεφάλαιο, για το πλούσιο έργο της κυβέρνηση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, το υπουργείο Οικονομίας σημειώνει πως «στη διετία 2002 - 2003 σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με συνέπεια το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών»!

Επιχειρώντας να «χρυσώσει» το χάπι των ιδιωτικοποιήσεων - που αποτελεί μεγαλύτερο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο καθώς εκποιήθηκε η περιουσία του ελληνικού λαού - η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η προώθηση της συγκεκριμένης πολιτικής ...«αποδίδει σημαντικά οφέλη τόσο στις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και στο κοινωνικό σύνολο»! Και ενώ αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι ΔΕΚΟ και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις που παραδόθηκαν στον έλεγχο του ιδιωτικού κεφαλαίου, θα προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις, τσουχτερές αυξήσεις των τιμολογίων και γενικότερα στην εφαρμογή πολιτικών που θα οδηγούν στη μεγιστοποίηση των κερδών τους, η κυβέρνηση - με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας - υποστηρίζει ότι τα νέα αφεντικά των ΔΕΚΟ θα «διαχειρίζονται πιο αξιοκρατικά το ανθρώπινο δυναμικό τους και αποτελεσματικά τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Το πλούσιο έργο της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, κατά τη διετία 2002 - 2003, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, περιλαμβάνει:

  • Την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΗ, που οδήγησε στη συρρίκνωση της συμμετοχής του Δημοσίου μόλις στο 51% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.
  • Την παράδοση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΕΤΒΑ - με την πώληση του 58% των μετοχών της - στον όμιλο γαλαζοπράσινων επιχειρηματιών της Τράπεζας Πειραιώς.
  • Το ξεπούλημα των ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ, με την παράδοση του συνόλου των μετοχών των ναυπηγείων (και της προίκας του) στην κοινοπραξία HDW - Ferostal
  • Την πώληση, επιπλέον, του 8% των μετοχών του ΟΤΕ, περιορίζοντας έτσι τη συμμετοχή του Δημοσίου σε ποσοστό γύρω στο 33%.
  • Τη μεταβίβαση του 49% των μετοχών του ΟΠΑΠ, με συνέπεια τον περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου στον Οργανισμό στο 51%.
  • Τη μεταβίβαση πρόσθετου πακέτου μετοχών (2,37%) της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ στην Credit Agricole (στρατηγικό σύμμαχο της Εμπορικής).
  • Την ιδιωτικοποίηση της OLYMPIC CATERING, με την πώληση 58% των μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή (Everest).
  • Την ιδιωτικοποίηση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ - που ήταν εταιρία του ομίλου της ΑΤΕ - με την πώληση του 99,99% των μετοχών της στην εταιρία ΚΟΛΙΟΣ.
  • Την πώληση του 40% των μετοχών της εταιρίας ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ, στην κοινοπραξία ΓΕΡΜΑΝΟΣ - FOLIE FOLIE.
  • Την πώληση ενός ακόμη πακέτου μετοχών - του 16,65% - των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ στην εταιρία PanEuropean Holdings και παράλληλα τη συγχώνευση του ομίλου των ΕΛΠΕ με την PETROLA του Λάτση.
  • Την υπογραφή μακροχρόνιων συμβάσεων εκμετάλλευσης των ακτών (πλαζ) και μαρίνων του ΕΟΤ στην Αττική (Βούλα, Βάρκιζα κλπ.) από ιδιώτες.
  • Τη μεταβίβαση του 49% των μετοχών του ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ σε στρατηγικό εταίρο (κοινοπραξία Hyatt - Ελληνικής Τεχνοδομικής)
  • Την πλήρη ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (ΕΧΑΕ), με τη διάθεση του συνόλου της συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρία (33,4%) στις τράπεζες και τους λοιπούς μετόχους.
  • Την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ με τη διάθεση 25,5% των μετοχών της επιχείρησης σε ιδιώτες.
  • Την πώληση, ενός επιπλέον πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, και συγκεκριμένα του 11%, με συνέπεια τον περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου μόλις στο 7,5%.
  • Την ιδιωτικοποίηση της ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ με την είσοδο σε αυτήν ως στρατηγικού επενδυτή κορυφαίας ευρωπαϊκής τράπεζας (Societe Generale.)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, από τις παραπάνω αποκρατικοποιήσεις - δηλαδή το μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας - εισπράχθηκαν στη διετία 2002 - 2003 συνολικά 5.810 εκατ. ευρώ (2.660 εκατ. το 2002 και 3.150 εκατ. το 2003).

Στην ίδια ανακοίνωση, η κυβέρνηση, διευκρινίζει ότι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την εκποίηση μιας σειράς άλλων επιχειρήσεων του Δημοσίου, για τις οποίες όμως έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες. Πρόκειται για τη μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση:

  • Της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΕΡΙΟΥ (εκκρεμεί η υπογραφή της συμφωνίας για τη μεταβίβαση του 35% της σε στρατηγικό επενδυτή και του 30% των μετοχών στη ΔΕΗ).
  • Της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ (μετονομάστηκε σε ΝΕΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ) και των θυγατρικών της.
  • Της περιουσίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (έχει μεταβιβαστεί στην εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ), με την εισαγωγή της δεύτερης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τη διάθεση 27% των μετοχών της.
  • Των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ με την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο και τη διάθεση 25% των μετοχών σε ιδιώτες.
  • Της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ που δημιούργησαν η ΚΕΔ και το Ταμείο Παρακαταθηκών στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την πώληση του 25% των μετοχών της επιχείρησης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ