Σάββατο 31 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
«902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»
Οι 900 μέρες του Λένινγκραντ

Εξήντα χρόνια από το τσάκισμα της ναζιστικής πολιορκίας

Στην επέτειο των 60 χρόνων από τη νίκη του σοβιετικού λαού στο Λένινγκραντ μετά από 900 μέρες πολιορκίας του από τους χιτλερικούς, είναι αφιερωμένη αύριο Κυριακή η εκπομπή του «902 Αριστερά στα FM» «Ποιητική αδεία». Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης.

Η πόλη - λίκνο του Μεγάλου Οχτώβρη, ήταν από τους πρώτους στόχους του ναζιστικού σχεδίου «Μπαρμπαρόσσα». Οι γερμανικές μεραρχίες έφθασαν στα προάστια της πόλης, το Σεπτέμβρη του 1941, συναντώντας όλο και μεγαλύτερη αντίσταση στην επίθεσή τους κατά της ΕΣΣΔ που είχε εκδηλωθεί από τον Ιούνη. Η πόλη αντέταξε παλλαϊκή άμυνα, οι καλύτερες δυνάμεις της Κομματικής Οργάνωσης εντάχθηκαν στις μάχιμες μονάδες, ενώ τεράστιο έργο πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της πόλης, που δούλεψαν στην οχύρωση.. Η Κρατική Επιτροπή Αμυνας, επιτέλεσε τιτάνιο έργο φροντίζοντας για τον ανεφοδιασμό της πόλης.

Υπό τη διοίκηση του Ζούκοφ οι μαχητές του Κόκκινου Στρατού αντέταξαν ηρωική άμυνα που καθήλωσε τη γερμανοφασιστική ομάδα στρατιών «Βορράς» και είναι αυτός ο αγώνας που διαψεύδει τους παραχαράκτες της Ιστορίας που ισχυρίζονται ότι το Λένινγκραντ σώθηκε από την... «ασάφεια των στρατηγικών στόχων των χιτλερικών που ταλαντεύονταν ανάμεσα στο Λένινγκραντ και τη Μόσχα».

Πολεμώντας μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στη διάρκεια του 1942, ο Κόκκινος Στρατός προξένησε τεράστιες ζημιές στους χιτλερικούς, τους καθήλωσε και τους ανάγκασε να παραιτηθούν από την κατάληψη του Λένινγκραντ με έφοδο.

Το πρωί της 12ης Ιανουαρίου 1943 η ομοβροντία 4,5 χιλιάδων πυροβόλων και όλμων σήμανε την έναρξη της επιχείρησης «Ισκρα» που έσπασε, κατ' αρχήν, το φασιστικό αποκλεισμό. Ωστόσο το Λένινγκραντ κινδύνευε ακόμα.

Από τις 14 Ιανουαρίου ως την 1η Μαρτίου 1944 τα στρατεύματα των μετώπων του Λένινγκραντ και της Βαλτικής πραγματοποίησαν την επιχείρηση Λένινγκραντ - Νόβγκοροντ στην πορεία της οποίας τσάκισαν τον εχθρικό κλοιό.

Σκοτώθηκαν 16.647 κάτοικοι του Λένινγκραντ, 38.702 τραυματίστηκαν, 641.803 πέθαναν από την πείνα μέσα στην πολιορκημένη πόλη που δέχτηκε 107.000 βόμβες και 159.000 βαριά βλήματα. Η πόλη του Λένιν άντεξε, και οι υπερασπιστές της, αντλούσαν δυνάμεις για τη ζωή και τον αγώνα από την αγάπη στη σοσιαλιστική πατρίδα, από την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος, από τη βοήθεια όλου του σοβιετικού λαού, από τις επιτυχίες του Κόκκινου Στρατού στα άλλα μέτωπα.

Το Λένινγκραντ άντεξε και η καρδιά του χτύπησε και στους ήχους της 7ης Συμφωνίας του Ντμίτρι Σοστακόβιτς που την έγραψε μέσα στην πολιορκημένη πόλη.

Εξήντα χρόνια μετά και ας μείνουν στη μνήμη μας τα λόγια του Γ. Ζούκοφ: «Τις δοκιμασίες που πέρασαν οι κάτοικοι του Λένινγκραντ, μόνο Σοβιετικοί πολίτες θα μπορούσαν να τις αντέξουν. Υποκλινόμαστε με βαθύ σεβασμό μπροστά στη σεπτή μνήμη εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την πόλη του Λένιν, για τη Σοβιετική Πατρίδα, για το μέλλον των παιδιών μας...» (Κυριακή 902 Αριστερά στα FM στις 18.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ