Πέμπτη 6 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αύξηση «ρεκόρ» των ανέργων

Ακόμη και τα στοιχεία του ΓΕΝΕ παρουσιάζουν σημαντική αύξηση της ανεργίας

Η ανεργία «πνίγει» τους ναυτεργάτες παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο τέλος της χειμερινής περιόδου και τα περισσότερα πλοία, μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας συντήρησης, έχουν τεθεί σε κίνηση. Το μέγεθός της δεν μπορούν να αποκρύψουν ούτε τα αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον περασμένο μήνα Μάρτη ήταν 3.283. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του Μάρτη είναι λιγότεροι κατά 173 από αυτούς που εμφανίζονταν στους καταλόγους του ΓΕΝΕ τον περασμένο Φλεβάρη οπότε ήταν 3.459. Ομως είναι περισσότεροι κατά 1.167 από αυτούς που είχαν γραφτεί στους καταλόγους του ΓΕΝΕ τον Μάρτη του 1999! Δηλαδή τον περσινό Μάρτη οι εγγεγραμμένοι ήταν 2.116.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου από το καλοκαίρι του 1997 - οπότε και εφαρμόστηκαν τα αντιναυτεργατικά μέτρα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για τη μείωση των Ελλήνων ναυτεργατών από την οργανική σύνθεση των ποντοπόρων πλοίων - μέχρι τα μέσα του 1999, εμφανίστηκε μείωση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών κατά 7.901!

Από τους 3.283 ανέργους το πενιχρό επίδομα ανεργίας που φτάνει μέχρι 75.000 δραχμές το παίρνουν οι 1.391, δηλαδή ούτε οι μισοί! Ενώ από καθαρή σύμπτωση θα καταφέρει έστω και ένας από αυτούς να πάρει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ...30 και 45 χιλιάδων δραχμών λόγω Πάσχα από τον Οίκο Ναύτου, εξαιτίας των εξωφρενικών προϋποθέσεων που έχουν επεξεργαστεί οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι.

Η πρώτη θέση στη θλιβερή λίστα ανήκει στους ναύτες, καθώς οι εγγεγραμμένοι είναι 640! Η δεύτερη θέση, και αυτό αποτελεί καινούριο, στοιχείο ανήκει στους πλοιάρχους με 501 εγγεγραμμένους. Να σημειωθεί ότι από αυτούς οι 214 είναι γ' πλοίαρχοι. Ενώ η τρίτη θέση ανήκει στους πρακτικούς μηχανικούς με 369 εγγεγραμμένους ανέργους. Ακολουθούν οι μάγειροι με 346 ανέργους, από τους οποίους οι 223 είναι γ' μάγειροι. Ακόμα οι ασυρματιστές με 314 εγγεγραμμένους ανέργους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ