Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Πιέσεις και παραβιάσεις

Μετά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν την περασμένη βδομάδα, σε νέα ακρόαση για ενδεχόμενες παραβιάσεις που αφορούν και πάλι το μείζον θέμα της πολιτικής πολυφωνίας, έχουν κληθεί σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εκπρόσωποι των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών (ΑΝΤΕΝΝΑ, MEGA, STAR, ALPHA, ALTER, Μακεδονία) αλλά της ΕΡΤ.

Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών (όπως και οι εκπρόσωποι της ΕΡΤ) από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για τα, ασήμαντα ουσιαστικά, χρηματικά πρόστιμα που επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Στην προσπάθειά τους, όπως φαίνεται, να βάλουν «φρένο» σε τυχόν νέα πρόστιμα, χτες επισκέφθηκε το ΕΣΡ το προεδρείο της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. Το προεδρείο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του, αμφισβήτησε τη μέθοδο με την οποία το ΕΣΡ ελέγχει το θέμα της προβολής των απόψεων όλων των κομμάτων, σε μια «επιχείρηση» να βγουν τα κανάλια «αθώες περιστερές».

Το ΕΣΡ σήμερα έχει καλέσει τους υπεύθυνους των τηλεοπτικών σταθμών για το διάστημα από τις 7 μέχρι τις 17 Γενάρη, περίοδο της ανακοίνωσης της μέρας των εκλογών και της προβολής με δεκάδες έκτακτα δελτία της προβολής του νέου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου. Μια περίοδο στην οποία ο δικομματισμός ήταν και πάλι ο «θριαμβευτής» του τηλεοπτικού τοπίου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως και σε αυτή την περίοδο αλλά και σε αυτή που διανύουμε, μόλις 33 μέρες πριν από τις εκλογές, και τα στοιχεία του ΕΣΡ δείχνουν πως στη ζώνη «πράιμ τάιμ» το ΚΚΕ και τ' άλλα λεγόμενα μικρά κόμματα είναι σχεδόν εξαφανισμένα. Αλλωστε και το ίδιο το ΕΣΡ έχει υπογραμμίσει πως σημαντικό στοιχείο είναι και η ζώνη στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι αυτών των κομμάτων, αφού ως γνωστό καθημερινά στα «παράθυρα» των κεντρικών δελτίων ειδήσεων κοκορομαχούν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Μια ένδειξη του δικομματισμού και της «μπλακ λιστ» των άλλων κομμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ρ», είναι η εβδομαδιαία εκπομπή «Debate» του MEGA με την Ολγα Τρέμη, που εδώ και δυόμισι μήνες, «φιλοξενεί» μόνο εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η εκπομπή έκανε πρεμιέρα στις 15 Νοέμβρη με τον Κίμωνα Κουλούρη. Στις 22 καλεσμένη ήταν η Μιλένα Αποστολάκη και στις 29 ο Βύρων Πολύδωρας. Ο Δεκέμβρης μπήκε με τον υπουργό Τύπου Χρήστο Πρωτόπαππα που ήταν προσκεκλημένος στην εκπομπή που μεταδόθηκε στις 6 του μηνός, στις 13 ακολούθησε η Ντόρα Μπακογιάννη και στις 20 ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Το Γενάρη και αφού η περίοδος δεν ήταν πλέον άτυπη αλλά καθαρά προεκλογική, η Ολγα Τρέμη συνέχισε στο ίδιο δικομματικό σκηνικό. Στις 10 Γενάρη προσκεκλημένος ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, στις 17 ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, στις 24 ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λομβέρδος, ενώ στις 31 ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από τη ΝΔ.

Παρότι είμαστε ένα μήνα πριν από τις εκλογές η πολυφωνική ενημέρωση εξακολουθεί να είναι γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων των υπευθύνων των τηλεοπτικών σταθμών, που έχουν το θράσος να διαμαρτύρονται για τα πενιχρά πρόστιμα. Εκείνο όμως που είναι επίσης αξιοσημείωτο να τονιστεί είναι πως η κρατική τηλεόραση αποτελεί το κυβερνητικό «όχημα», ενώ ο δικομματισμός κλέβει την παράσταση της διαπλεκόμενης τηλεοπτικής «νίκης». Τα ακόλουθα παραδείγματα με ορισμένα δελτία ειδήσεων μιλούν από μόνα τους:

-- Στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ στις 15.00, το Σάββατο 31 Γενάρη, αφιερώθηκαν -σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ρ»- 25 λεπτά στα δύο μεγάλα κόμματα και στις περιοδείες των Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή, ενώ δεν άγγιξε ούτε το ένα λεπτό η κάλυψη της περιοδείας της ΓΓ του ΚΚΕ στην Κρήτη, Αλέκας Παπαρήγα.

-- Την Κυριακή 1η Φλεβάρη στο δελτίο ειδήσεων του MEGA, 12 λεπτά ήταν αφιερωμένα στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη Χαλκίδα και στο ζεύγος Καραμανλή που επισκέφθηκε την κοινότητα «Παρέμβαση». Είδηση ήταν και η επίσκεψη του ζεύγους Καραμανλή στην Πινακοθήκη και έτσι ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε ότι το ζεύγος περίμενε στην ουρά με τους άλλους θνητούς, ενώ ο Κ. Καραμανλής ήθελε να βγάλει και... εισιτήριο! Ακολούθησαν άλλες ειδήσεις και έβδομη είδηση για... ένα λεπτό ήταν οι δραστηριότητες των αρχηγών των άλλων κομμάτων, αφού είχε προηγηθεί και το... τελεφερίκ της Πάρνηθας.

-- Οι ειδήσεις της ΝΕΤ στις 15.00, την Κυριακή 1η Φλεβάρη, ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο. Δέκα λεπτά ο Γ. Παπανδρέου, 7 περίπου λεπτά ο Κ. Καραμανλής, με μέτρα για τα ναρκωτικά και πάλι το σκηνικό της Πινακοθήκης. Ακολούθησαν άλλες ειδήσεις και έβδομη είδηση ήταν μία... φράση της Αλέκας Παπαρήγα. Μετά η ΝΕΤ «έκοβε βόλτες» με τον πρωθυπουργό που εκείνος έκανε μετά της συζύγου του βόλτες στην Αμαλιάδα.

Φυσικά τις τελευταίες μέρες δεν απουσιάζουν ιδιαίτερα από την κρατική τηλεόραση τα κυβερνητικά έργα. Προχτές η Βάσω Παπανδρέου εγκαινίαζε «πάρκα». Χτες ο Κώστας Σημίτης και η Βάσω Παπανδρέου βρέθηκαν στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και όπως έσπευσε να ενημερώσει τους τηλεθεατές ρεπόρτερ της ΝΕΤ, «τ' όνειρο του Χαρίλαου Τρικούπη», έγινε πραγματικότητα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ