Κυριακή 8 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μελένια επέτειος

Οταν ο Πινόκιο ήρθε στην Αθήνα είχε έναν «Μελένιο Υπνο» στα πόδια του αγάλματος του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, στην πλατεία της Δεξαμενής, όπως περιγράφει ο Χρήστος Μπουλώτης στο βιβλίο του ο «Πινόκιο στην Αθήνα». Ο ποιητής τον σκέπασε με δυο ποιήματά του και του ευχήθηκε «Ονειρα γλυκά!».

«Και ήταν πράγματι γλυκά τα όνειρα του Πινόκιο στην Αθήνα, γιατί έσταξε μέσα τους ο ποιητής μπόλικο θυμαρίσιο μέλι απ' τις πλαγιές του Υμηττού», όπως γράφει ο συγγραφέας.

Το θυμαρίσιο μέλι της Ελλάδας είναι ξακουστό γιατί - όπως λένε οι ειδικοί - δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Το όνομα του μελιού προέρχεται από το φυτό θυμάρι, που κυριαρχεί. Ξεχωριστές ποικιλίες ελληνικού μελιού είναι τα μέλια απ' τα κωνοφόρα δέντρα, όπως το πεύκο και το έλατο.

Το μέλι στην αρχαία Ελλάδα ήταν απαραίτητο στοιχείο της διατροφής. Συγγράμματα του Αριστοτέλη, του Δημόκριτου και του Ιπποκράτη αναφέρονται στις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού στην υγεία.

Από αποσπασματικές πληροφορίες για τη σύνθεση των γευμάτων των Αρχαίων Ελλήνων φαίνεται ότι το μέλι περιλαμβάνεται στο καθημερινό διαιτολόγιό τους είτε μόνο του είτε ως ύλη παρασκευής σε σάλτσες και σε διάφορα γλυκά. Τις ίδιες διατροφικές συνήθειες ακολούθησαν αρχικά οι Ρωμαίοι και αργότερα οι Βυζαντινοί.

Σήμερα, η ελληνική χλωρίδα δίνει τη δυνατότητα για την παραγωγή ενός ξεχωριστού μελιού σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή την παράδοση διεκδικεί το Μέλι «Αττική» που φέτος γιορτάζει 75 χρόνια. Η Μελισσοκομική Εταιρία «Αττική», που ιδρύθηκε το 1928, είναι η πρώτη που καθιέρωσε τη συσκευασία μελιού στην Ελλάδα. Για τα 75 χρόνια προσφέρει μέλι σε μια συλλεκτική συσκευασία σε 200.000 αριθμημένα τεμάχια με την ονομασία «Μέλι Υμηττού». Σε πέντε συσκευασίες έχει κρύψει και από ένα αυτοκίνητο!.

Και στους σύγχρονους Ελληνες αρέσει πολύ το μέλι... Μόνο να, που η τιμή του δεν είναι και τόσο γλυκιά για το λαϊκό μας βαλάντιο.


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ