Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τύμπανα» αγώνα κατά του εμπαιγμού

Τα τύμπανα του αγώνα των μουσικών ξαναήχησαν χτες στους δρόμους της Αθήνας. Αντιδρώντας στο χρόνιο δικομματικό εμπαιγμό, που τους καταδίκασε στην ανεργία, την υποαπασχόληση, τις παράνομες συμβάσεις, τους μισθούς πείνας, τις αντίξοες συνθήκες εργασίας, οι μουσικοί διεκδικούν τα αυτονόητα. Την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων τους, που παραμένουν αντικείμενα αθετημένων υποσχέσεων και εμπαιγμού από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ), μουσικοί των Μουσικών Συνόλων του Δήμου της Αθήνας και της ΕΡΤ, καθώς και αντιπροσωπείες από άλλους εργασιακούς χώρους πορεύτηκαν και έκαναν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υπουργεία, το Δημαρχείο Αθηνών και στη Βουλή, όπου επέδωσαν υπομνήματα για όλα τα προβλήματά τους. Προβλήματα ζωτικής σημασίας για χιλιάδες μουσικούς (ασφαλιστικές ρυθμίσεις, κοινωνικές παροχές, εργασιακές διαφορές, υπεράσπιση του συνταγματικού δικαιώματος στην εργασία).

«Ζητάμε εργασία και όχι υποαπασχόληση», έγραφε το κεντρικό πανό των μουσικών, οι οποίοι με τύμπανα, σφυρίχτρες και μαύρες σημαίες επιχείρησαν να φτάσει η φωνή τους στα αυτιά όσων παίρνουν τις αποφάσεις. Και ένα μήνα πριν από τις εκλογές να τους θέσουν και πάλι ενώπιον των ευθυνών τους. «Εδώ και μια δεκαετία, ούτε μια νομοθετική ρύθμιση, ούτε μια υπουργική απόφαση, ούτε μια εγκύκλιος δεν έχει συνταχθεί και εφαρμοστεί προς όφελος των μουσικών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΠΜΣ, Γ. Λάρδης, δηλώνοντας πως αυτό έχει εξοργίσει τους μουσικούς.

Να σημειωθεί πως η ανεργία και η υποαπασχόληση πλήττει το 70-80% των μουσικών στα μαγαζιά. Οι μουσικοί στα Σύνολα της ΕΡΤ αμείβονται με εξευτελιστικούς μισθούς και εργάζονται για χρόνια με εξαιρετικά επισφαλείς συμβάσεις έργου (υπάρχει μουσικός που επί 17 χρόνια εργάζεται με σύμβαση έργου). Οι μουσικοί των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθήνας παραμένουν επί 9μηνο απλήρωτοι και χωρίς ένσημα από την αρχή λειτουργίας των συνόλων (επί οκτώ χρόνια). Πολλές είναι οι κινητοποιήσεις που έκαναν γι' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση οι μουσικοί, στους οποίους το ΚΚΕ δήλωσε και χτες τη συμπαράστασή του (κατά την επίδοση των υπομνημάτων στα κόμματα της Βουλής). Θυμίζουμε, επίσης, την Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, που έγινε από τη βουλευτή του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη.

Ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας ούτε χτες μπήκε στον κόπο να δεχτεί τους μουσικούς, παρότι βρισκόταν στο υπουργείο. Εξάλλου, παρά τις εκκλήσεις τους, δεν τους δέχτηκε ούτε μία φορά στη διάρκεια της θητείας του (το υπόμνημα επιδόθηκε στο γραμματέα του). Οσο για την πρόσληψη των μουσικών στο Δήμο Αθήνας, αυτό παραπέμπεται από «τον Αννα στον Καϊάφα», καθώς η δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε ότι... περιμένει την έγκριση της Περιφέρειας, παρότι σύμφωνα με τους μουσικούς αυτή δεν απαιτείται.

Οι μουσικοί δήλωσαν ότι περιμένουν τις απαντήσεις των παραπάνω αρμοδίων και των υπουργών Τύπου και Εσωτερικών. Επίσης, καλούν «τις πολιτικές ηγεσίες να πάρουν σαφή θέση γι' αυτά τα ζητήματα, καθώς οι απόψεις τους θα κοινοποιηθούν σε όλους τους μουσικούς της χώρας πριν τις εκλογές, μέσω του περιοδικού του ΠΜΣ "Μουσικοί Ορίζοντες", που διανέμεται δωρεάν» (4.000 αντίτυπα). Η μέχρι σήμερα αναλγησία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα προβλήματα των μουσικών δεν προοιωνίζεται ότι θα δώσει λύσεις, τώρα. Οι μουσικοί περιμένουν. Τη δική τους απάντηση θα τη δώσουν στις 7 του Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ