Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολύνεκρη κατάρρευση «χάρτινης» πολυκατοικίας

Από τους «τυχερούς» διασωθέντες...

Associated Press

Από τους «τυχερούς» διασωθέντες...
ΙΚΟΝΙΟ.- Στους 15 νεκρούς είχε φθάσει χτες το βράδυ ο απολογισμός των θυμάτων άλλης μιας τραγωδίας, για την οποία υπάρχουν πολλές υπόνοιες ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο η λεγόμενη «μαφία των κατασκευών» στην Τουρκία: Την απίστευτη κατάρρευση μιας πολυκατοικίας 11 ορόφων, που διαλύθηκε σαν σωρός από τραπουλόχαρτα, παγιδεύοντας δεκάδες ανθρώπους σε ένα σωρό συντρίμμια 5 μέτρων.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων, που συνέχιζαν τις αγωνιώδεις προσπάθειες ανάσυρσης επιζώντων και το οδυνηρό καθήκον της ανάσυρσης των νεκρών, υπολόγιζαν χτες βράδυ ότι άλλοι 40 έως 100 άνθρωποι παραμένουν κάτω από το σωρό τσιμέντου, μετάλλου και οικοσκευών, στον οποίο μετατράπηκε το κτίριο. Οι προσπάθειες των διασωστών αναμενόταν να συνεχιστούν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα χτες.

Για άλλη μια φορά, οι ένοχοι είναι γνωστοί, αλλά παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο το αν θα τιμωρηθούν. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χωρίς περιστροφές χτες ότι «τεχνικό σφάλμα» προκάλεσε την καταστροφή και υποσχέθηκε (και αυτός) «σκληρότερο νομικό πλαίσιο» για τους εργολάβους που αγνοούν τις προδιαγραφές του τουρκικού κτιριοδοτικού κανονισμού. Ο Πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ υπερθεμάτισε, λέγοντας ότι «η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και δεν μπορούμε να την αφήνουμε να χάνεται λόγω ανευθυνότητας».

Σε μια χώρα που πλήρωσε με 17.000 νεκρούς (επίσημα, διότι ανεπίσημα υπολογίζονται σε 40.000) τις λαθροχειρίες του κυκλώματος των κατασκευών στο σεισμό του 1999, αυτά μάλλον ακούγονται τραγικά ίδια με τις μακάβριες λαϊκιστικές υποσχέσεις του τοτινού κυβερνητικού συνασπισμού του Ετσεβίτ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ