Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ

Είμαι ένας μέσος, αθώος ψηφοφόρος, αθώος με ψυχολογία αμαρτωλού. Θυμάμαι ήμουνα μικρός και ήταν δικτατορία. Ολοι έλεγαν κακό πράγμα και μιλούσαν κρυφά. Ομως, ήρθαν οι φοιτητές, κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο και έφυγε η δικτατορία.

Ηρθε ο Καραμανλής μαζί με τη δημοκρατία, και χάρηκα και γω. Δε θυμάμαι αν ο κόσμος χαιρότανε για τη δημοκρατία ή για τον Καραμανλή. Μετά κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά.

Είχα μεγαλώσει κιόλας και κατάλαβα ότι η Δεξιά πρέπει να φύγει. Μας δούλευαν ψιλό γαζί και επιτέλους είχε έρθει κι ο Αντρέας στην Ελλάδα. Χωρίς γραβάτες κι αηδίες. Με νέες ιδέες, δημοκρατικές. Εφερνε το Σοσιαλισμό. Ναι ήταν αλήθεια. Ο δικός μας άνθρωπος ήταν πιο επαναστάτης κι από τα παιδιά του Πολυτεχνείου! Μας έδωσε την ελπίδα! Ποια ελπίδα; Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της...

Οταν ψήφισα το '81 ΠΑΣΟΚ, ένιωθα τη συγκίνηση σαν κόμπο στο λαιμό μου. Τα επόμενα χρόνια η συγκίνηση γινόταν όλο και λιγότερη, αλλά είχα τόσο πολύ θελήσει ο Αντρέας να μας σώσει, που ό,τι κι αν γινότανε εγώ συνέχιζα να είμαι καλός μαζί του. Ετσι γίνονταν εκλογές, κι εγώ εκεί! ΠΑΣΟΚ. Εν τω μεταξύ η Δεξιά δεν ακουγότανε πια τόσο Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ δε φερότανε και τόσο σοσιαλιστικά.

Μόνο το ΚΚΕ ακουγότανε, μονότονα, ίδιο. Μα δε βαριούνται αυτοί οι άνθρωποι, τα ίδια και τα ίδια;

Εν τω μεταξύ κάτι φρικτό βγήκε στη φόρα. Σκάνδαλα λέει, τα τρώνε μεταξύ τους και τέτοια. Τα καλά της Δεξιάς. Κάτι πάμπερς και τέτοια. Καλά! Τι να προλάβει αυτός ο Αντρέας πια! Αλλωστε, ο ίδιος αποδείχτηκε αθώος. Στο κάτω κάτω μπήκαμε και στην ΕΟΚ. Ισάξιοι, δηλαδή, με τους άλλους στην Ευρώπη. Σαν κανονικοί.

Μετά ο Αντρέας πέθανε χωρίς να το θέλει, γιατί είχε ακόμα να δώσει πολλά, κι ήρθε ο Σημίτης. Εγώ εκεί, ΠΑΣΟΚ. Ο Σημίτης στο κάτω κάτω έχει κάνει και στη Γερμανία. Δείχνει σταθερός. Τον τρέμουνε και στο κόμμα του.

Αυτό που μ' αρέσει, πάντως, είναι ότι χάθηκε η εμπάθεια μεταξύ των οπαδών των κομμάτων. Πολιτισμός. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ άρχισαν να μπερδεύουν τα συνθήματά τους και τους βουλευτές τους. Τους ανταλλάσσουν. Και όλοι χρησιμοποιούν τα συνθήματα του ΚΚΕ. Βγήκανε πάλι σκάνδαλα. Ο Σημίτης στο τσακ τη γλίτωσε, γιατί εν τω μεταξύ έκανε πάσα το ΠΑΣΟΚ στο γιο του Αντρέα. Τον Γιώργο. Κι αυτός με συνθήματα του ΚΚΕ, όπως και η ΝΔ.

Καλά τόσο πολύ εκτιμούν τις ιδέες του ΚΚΕ όλοι; Και τότε μία σατανική σκέψη πέρασε απ' το μυαλό μου: Γιατί να μην ψηφίσω κατευθείαν ΚΚΕ;


Της
Λίλας ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ
Η Λίλα Καφαντάρη είναι ηθοποιός


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ