Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πορεία διαμαρτυρίας των μεταναστών

Σήμερα η συγκέντρωση ώρα 6μ.μ. στην Ομόνοια και η πορεία προς τη Βουλή

Μετανάστες σε έργα της Αττικής Οδού

Eurokinissi

Μετανάστες σε έργα της Αττικής Οδού
«Κάθε μέρα στη δουλιά, αστυνομικοί κάνουν ελέγχους στον εργάτη που σκύβει με τον κασμά και το φτυάρι. Κι ας σε βλέπουν ότι δεν είσαι κλέφτης, δε σκοτώνεις κάποιον, αλλά "σκοτώνεσαι" για να βγάλεις ένα μεροκάματο».

Τα λόγια του Καστράτι, από την Αλβανική Κοινότητα είναι ξάστερα. Τα μοιράζονται χιλιάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι που φεύγουν από τη χώρα τους διωκόμενοι από τους πολέμους, την ανεργία, τον κυβερνητικό αυταρχισμό, και ζητάνε δουλιά στη δική μας, για να αντιμετωπίσουν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους εγκλωβίζει υποχρεωτικά στην παρανομία, στη σκληρή εκμετάλλευση από τις επιχειρήσεις.

Στην πλειοψηφία τους, οι αλλοδαποί δουλεύουν με μεροκάματα από 20 μέχρι 35 ευρώ τη μέρα. Αραιά και πού. Από τα ξημερώματα μέχρι αργά το βράδυ. «Αν κάτσεις, σου λένε "πάρ' τα πράγματά σου και φύγε"... Ο αλλοδαπός εργάτης δεν ξέρει τι πάει να πει διασκέδαση, έχουμε γίνει ξένοι με τα παιδιά μας», συμπληρώνει στο «Ρ» ο Καστράτι.

«Είναι πολλοί εκείνοι που περιμένουν μέρες στα σύνορα, για να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, που τελικά απελαύνονται στις χώρες τους, για να βασανιστούν και να φυλακιστούν από τα αυταρχικά καθεστώτα», δηλώνει στο «Ρ» η Εμινέ, από την Τουρκία. Οπως λέει, τα τελευταία χρόνια δε χορηγείται ούτε καν ροζ κάρτα - που πιστοποιεί ότι έχει γίνει αίτηση για πολιτικό άσυλο - με συνέπεια οι μετανάστες να μην μπορούν να απευθυνθούν σε δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία κτλ.

Για όλα αυτά, οι μετανάστες σήμερα κατεβαίνουν στο δρόμο, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Συλλόγων, Κοινοτήτων και Ενώσεων Ελλάδας, και στηρίζει η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, στις 6μ.μ. στην Ομόνοια, με πορεία προς τη Βουλή. Ζητάνε να καταργηθούν οι διατάξεις που εμποδίζουν τη νομιμοποίησή τους, να απλοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες, να δοθεί άμεσα πολιτικό άσυλο σε όσους προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και κινδυνεύει η ζωή τους αν απελαθούν,.

Σε συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί και ο σύλλογος Αλβανών Εργαζομένων Ζακύνθου (ΕΚΖ), στις 6.30 μ.μ., ενώ έκκληση για συμμετοχή απευθύνει και το Εργατικό Κέντρο του νησιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ