Τρίτη 10 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι θέσεις του ΚΚΕ

Οι θέσεις του Κόμματος για τη φορολογία των μικρών επιχειρήσεων επικεντρώνονται γύρω από τρεις βασικούς άξονες.

  • Αναγνώριση των βιβλίων που τηρούνται από τις μικρές επιχειρήσεις σαν μοναδική πηγή υπολογισμού τόσο της φορολογίας εισοδήματος όσο και του ΦΠΑ. Κατάργηση κάθε «αντικειμενικού» συστήματος φορολόγησης.
  • Αυτόματο κλείσιμο των βιβλίων μετά την παρέλευση λίγων μηνών από τη λήξη της χρήσης. Κατάργηση κάθε ρύθμισης «κλεισίματος» των ανέλεγκτων χρήσεων.
  • Προοδευτική φορολογία που θα ελαφρώσει τα λαϊκά στρώματα και θα επιβαρύνει τα μεγάλα εισοδήματα.

Οι θέσεις αυτές συνδέονται στενά με την ανάγκη για συνεταιρισμούς των μικρών επιχειρήσεων. Οι συνεταιρισμοί, ανάμεσα στα άλλα, θα οδηγήσουν σε μείωση της όποιας φοροδιαφυγής γίνεται από τις μικρές επιχειρήσεις και θα βοηθήσουν στον καλύτερο έλεγχο των βιβλίων τους για τους παρακάτω λόγους:

  • Αντικειμενικά για να επιβιώσουν οι συνεταιρισμοί χρειάζονται καθαρά και ακριβή φορολογικά βιβλία διαφορετικά δε θα μπορέσει να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους συνεταίρους απαραίτητο για τη συνεργασία τους.
  • Η συνεταιριστικοποίηση θα μειώσει τον αριθμό των επιχειρήσεων και θα κάνει πιο εύκολο τον έλεγχό τους.

Ετσι εναρμονίζονται οι θέσεις αυτές με την πρότασή μας για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία στις συνθήκες της οποίας η φοροδιαφυγή είναι αδιανόητη και πρέπει να χτυπηθεί αποφασιστικά. Αμβλύνονται αιτιάσεις που, σε έναν βαθμό δίκαια, εγείρονται από τα άλλα λαϊκά στρώματα για τη φοροδιαφυγή των μικρών επιχειρήσεων και αφαιρούνται επιχειρήματα από τη σχετική αστική προπαγάνδα. Απορρίπτονται διατυπώσεις περί «φοροάμυνας» που δε συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ