Τρίτη 10 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχισε η δίκη του ΕΛΑ

Η δικαστική έδρα στη δίκη του ΕΛΑ

Eurokinissi

Η δικαστική έδρα στη δίκη του ΕΛΑ
Αρχισε χτες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, η δίκη που αφορά στην υπόθεση του ΕΛΑ. Κατηγορούμενοι είναι οι Χρ. Τσιγαρίδας, Αγγ. Κανάς, Κ. Αγαπίου, Ειρ. Αθανασάκη και Μ. Κασίμης.

Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι κοινό για όλους και οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκρήξεις και απόπειρες εκρήξεων, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη οπλοκατοχή, δολοφονία από κοινού ως φυσικοί αυτουργοί του αστυνομικού υποδιευθυντή Αθ. Βέλλιου και ηθική αυτουργία στη δολοφονία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Βερνάρδου. Πρόκειται για 83, συνολικά, υποθέσεις με περισσότερες από 200 κατηγορίες. Ο Μ. Κασίμης κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση «1η Μάη», που θεωρείται παρακλάδι του ΕΛΑ και για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά που πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Ραυτόπουλου.

Κατά τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία, αναγνώστηκαν 405 μάρτυρες κατηγορίες και 100 περίπου μάρτυρες υπεράσπισης. Μια πρώτη γεύση γι' αυτά που θα ακολουθήσουν στην πορεία της δίκης, έδωσαν χτες μερικοί μάρτυρες κατηγορίες, καθώς δήλωσαν ότι δε γνωρίζουν τίποτα για την υπόθεση και αναρωτιούνταν, γιατί κλήθηκαν να καταθέσουν.

Βέβαια, από την αρχή, οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι είναι μια δίκη χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, η οποία στηρίζεται κυρίως στη μαρτυρία της Σ. Κυριακίδου, πρώην συζύγου του Αγγ. Κανά. Ο μόνος που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής του στον ΕΛΑ είναι ο Χρ. Τσιγαρίδας, ενώ οι άλλοι τέσσερις αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη με την τρομοκρατική οργάνωση.

Απορρίφθηκε το αίτημα για διακοπή

Κατά τη χτεσινή διαδικασία, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, που υπέβαλαν οι συνήγοροι της Ειρ. Αθανασάκη για διακοπή της ακροαματικής διαδικασίας μέχρι την επιστροφή του Μ. Κασίμη στη δίκη. Νωρίτερα, ο Μ. Κασίμης είχε ζητήσει και πήρε άδεια για περίπου 15 ημέρες, καθώς πρόκειται σήμερα να εγχειρηθεί, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Στο διάστημα αυτό, θα εκπροσωπηθεί στο δικαστήριο μέσω των συνηγόρων του.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όταν οι πέντε κατηγορούμενοι κλήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους, ο Κ. Αγαπίου ήταν ο μόνος που δήλωσε «παρών και απών». Αργότερα, διευκρινίζοντας τι εννοούσε με το «παρών - απών», έκανε λόγο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κακές συνθήκες κράτησης. «Είμαι παρών, ως προς τα ανατομικά, βιολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά μου, είπε, ως προς τα υπόλοιπα είμαι απών».

«Ο πελάτης μου αρνείται τα πάντα και θα ξεκινήσω με σωρεία ενστάσεων σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση και σύσταση του δικαστηρίου», υποστήριξε ο δικηγόρος του Κασσίμη, Δ. Μπελάντης, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης του Κ. Αγαπίου, Σπ. Φυτράκης, ανέφερε ότι «η διαδικασία στηρίζεται σε ελλιπή στοιχεία και σε ένα κατηγορητήριο από μάρτυρες αμφιβόλου αξιοπιστίας».

Παρέμβαση Καμμένου

Στο μεταξύ, ο βουλευτής της ΝΔ Π. Καμμένος παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο δικαστήριο και ζήτησε να καταθέσει, προκειμένου να προσκομίσει στο δικαστήριο έγγραφα της γερμανικής Βουλής, τα οποία, όπως είπε, παρέλαβε τον περασμένο Ιούλη και αφορούν στην ελληνική τρομοκρατία... Το δικαστήριο αρνήθηκε να υλοποιήσει το αίτημα του βουλευτή της ΝΔ και επιφυλάχτηκε να τον καλέσει, αν κρίνει αναγκαία την κατάθεσή του.

Ο Χρ. Τσιγαρίδας αμφισβήτησε την ειλικρίνεια του βουλευτή της ΝΔ και υποστήριξε ότι τα έγγραφα αυτά αποτελούν συνονθυλεύματα μυστικών υπηρεσιών.

«Απουσία στοιχείων»

Οι κατηγορούμενοι, μέσω των δικηγόρων τους, αλλά και νομικοί κάνουν λόγο για απουσία στοιχείων. Ενδεικτικό της αδυναμίας να στοιχειοθετηθούν οι επιμέρους κατηγορίες είναι η απόδοση συλλογικής ποινικής ευθύνης σε όλους τους κατηγορούμενους για όλα τα μη παραγεγραμμένα αδικήματα. Να σημειωθεί ότι οι αρχές αποδίδουν σε όλους τους κατηγορούμενους ευθύνες για όσα αδικήματα κατηγορούνται, χωρίς να εξατομικεύονται για τον καθένα χωριστά.

Το παραπεμπτικό βούλευμα, εκτός της φυσικής αυτουργίας για όλες τις ενέργειες του ΕΛΑ στην Αττική, τους κατηγορεί για ηθική αυτουργία στις επιθέσεις της «1ης Μάη» και, συγκεκριμένα, την απόπειρα κατά του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Ραυτόπουλου και τη δολοφονία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Βερνάρδου.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί το ...αριθμητικό λάθος στην περίπτωση της Σ. Κυριακίδου. Το βούλευμα αποφαίνεται ότι δεν πρέπει να απαγγελθεί εναντίον της κατηγορία, αν και για την πράξη της απλής συνέργειας σε τρομοκρατική οργάνωση, που φέρεται ότι τέλεσε στην Αθήνα μέχρι το 1990, έχουν περάσει 13 χρόνια! Με τον τρομονόμο, για την παραγραφή πρέπει να παρέλθει χρονικό διάστημα 15 χρόνων.

Βέβαια, το μεγάλο θέμα που θα απασχολήσει το δικαστήριο είναι το ζήτημα της παραγραφής ή μη των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται. Οπως είναι γνωστό, ο ΕΛΑ εμφανίστηκε τελευταία φορά το 1995, όταν και ανέλαβε την έκρηξη βόμβας στην ΑΣΟΕ. Αυτό σημαίνει, κατά την άποψη νομικών, ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί ο τρομονόμος, αλλά η προηγούμενη διάταξη, που είναι ευνοϊκότερη και τιμωρεί το αδίκημα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση σε βαθμό πλημμελήματος, γεγονός που σημαίνει ότι έχει παραγραφεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ