Παρασκευή 7 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ. 2

Στη μνήμη των παλαίμαχων αγωνιστών ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ και ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ Ράπτη -ΛΟΓΑΡΑ, στελεχών του ΚΚΕ, οι οδηγοί της ΚΕ του ΚΚΕ, οι οποίοι, επί πολλά χρόνια, συνεργάζoνταν μαζί τους, προσφέρουν στο ΚΚΕ για τις εκλογές 24.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Ο παλαίμαχος κομμουνιστής ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, γεννήθηκε το 1905 στο Αργοστόλι από εύπορους γονείς. Εφηβος, το 1923 - '24, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του πυρήνα του ΚΚΕ στην Κεφαλονιά. Στη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, πιάστηκε, βασανίστηκε και εξορίστηκε. Στην Κατοχή πρόσφερε τις υπηρεσίες του από τις γραμμές του ΕΑΜ στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας. Το 1948 πιάστηκε και πάλι και εξορίστηκε στην Ικαρία. Το 1949 μεταφέρθηκε στη Μακρόνησο.

Ο Αλέκος Αλεξανδράτος ήταν έντιμος, δραστήριος και σε όλη του τη ζωή στάθηκε κοντά στο ΚΚΕ και αγωνίστηκε για τα ιδανικά του.

Πέθανε στις 25 Μάρτη 1995.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις εκλογές και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό σύντροφό του.

Η γυναίκα του Βασιλική

Τα παιδιά του Παναγής και Σόνια

* * *

Ο αντιστασιακός Χαράλαμπος Μπερούτσος προσφέρει 50.000 δρχ. για τον εκλογικό αγώνα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου, στη μνήμη του αδελφού του ΣΠΥΡΟΥ, των αδελφών ΝΙΚΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ, ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΑΣΟΥΛΑ, ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΝΙΚΟΥ και ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΕΛΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από τη Φωκίδα και των ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΣΧΟΧΛΑΪΔΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΗΚΑΡΗ και των αδελφών ΠΟΛΙΤΗ από το Αίγιο.

* * *

Φωτ.

Στις 14 Απρίλη συμπληρώνονται 4 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας η σύζυγός μου αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΔΕΣΠΟΙΝΑΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΥ. Από τα εφηβικά χρόνια της ως το τέλος της ζωής της, αγωνιζόταν για τα συμφέροντα των εργαζόμενων.

Καλή σύζυγος, καλή μάνα, καλή γιαγιά δίδασκε πάντα τα ιδανικά της ως κομμουνίστρια.

Στη μνήμη της, καθώς και στη μνήμη της αδελφής μου ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΥ, η οποία σκοτώθηκε στη μάχη του Αγίου Βασιλείου Κυνουρίας, προσφέρω 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Κωνσταντίνος Παπασαράντος

* * *

Στη μνήμη των αξέχαστων συντρόφων μας, μελών της ΚΟ Λάρισας:ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΔΑΜΑΝΗ, ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΓΑΝΙΔΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ και ΜΗΤΣΟΥ ΡΟΚΚΟΥ, που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή, προσφέρω στη ΝΕ Λάρισας για τον προεκλογικό αγώνα 50.000 δρχ.

Προσφέρω, επίσης, 10.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας, στη μνήμη του φίλου μου και συντρόφου μας ΗΛΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ, δραστήριου μέλους της ΚΟΒ Ανάληψης Θεσσαλονίκης.

Ζαχαρίας Φουντουλάκης

* * *

Στη μνήμη του ΒΙΚΤΩΡΑ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗ, ο οποίος αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, προσφέρω στο ΚΚΕ για τις εκλογές 100.000 δρχ.

Μ. Π.

* * *

Φωτ.4

Ο ΗΛΙΑΣ ΛΥΤΡΑΣ από το Σερνικάκι Φωκίδας, αντιστασιακός και μαχητής του ΔΣΕ στα τμήματα του Διαμαντή, τον Απρίλη του 1948, πιάστηκε αιχμάλωτος, επιχείρησε να δραπετεύσει, τον τραυμάτισαν, τον έπιασαν και πέθανε από βασανιστήρια.

Η ΚΑΤΙΝΑ ΛΥΤΡΑ, σύζυγος του Ηλία, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, πέθανε στην Αθήνα στα Δεκεμβριανά.

Ο ΝΙΚΟΣ ΛΥΤΡΑΣ, ανταρτοΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, πιάστηκε μετά την Απελευθέρωση, στάλθηκε στη Μακρόνησο και όταν αφέθηκε ελεύθερος κατέφυγε στα τμήματα του Διαμαντή στο ΔΣΕ. Τον Ιούνη του 1948, σκοτώθηκε σε ενέδρα στο Σερνικάκι, ενώ βρισκόταν σε αποστολή με την ομάδα του.

Η ΚΟΥΛΑ ΛΥΤΡΑ, κόρη του Ηλία, ΕΠΟΝίτισσα στην Κατοχή, δούλεψε ως νοσοκόμα σε Νοσοκομείο στην Πενταγιού, στο Λιδωρίκι και στα Δεκεμβριανά. Ως το τέλος της ζωής της, έμεινε πιστή στα ιδανικά της Αντίστασης.

Στη μνήμη τους, προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις εκλογές, μέσω της ΚΟΒ Βάθης - «Αγ. Παύλου» και καλώ τους φίλους, συγγενείς και συμπολεμιστές του πατέρα και του αδελφού μου να ψηφίσουν το ΚΚΕ.

Βαγγελιώ Λύτρα

* * *

Στη μνήμη του αντιστασιακού ζωγράφου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ, η Κατερίνα Γκόλτσου - Λέφα πρόσφερε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις εκλογές, μέσω ΚΟΒ Φρυγίας - Νέας Ελβετίας.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ και ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΚΑΒΕΡΑ, στελεχών του ΚΚΕ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις εκλογές.

Β. Ρ.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗ, ΗΛΙΑ, ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΡΑΝΤΩΝΗ, ΣΩΤΗΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΟΥ, ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΟΥΤΑΦΗ, ο οποίος σκοτώθηκε στην πρώτη μάχη του ΕΛΑΣ με ταγματασφαλίτες στα Ψαχνά, από την Αρτάκη.ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΩΡΟΥ από την περιοχή της Κύμης, ΙΕΡΟΘΕΟΥ ΜΠΟΥΡΝΙΑ από την Κάρυστο και ΜΙΧΑΛΗ ΣΤΑΣΙΟΥ εθνοσύμβουλου, προσφέρω 10.000 δρχ. στη ΝΕ Εύβοιας, μέσω ΚΟΒ Καρύστου. Ολοι ήταν έφεδροι αξιωματικοί.

Για τη συμμετοχή μας στην Αντίσταση, το κράτος μάς έστειλε στη Μακρόνησο. Εκεί συναντηθήκαμε στο Κέντρο Παρουσίασης Αξιωματικών, όπου πολλούς από μας «ξαλάφρωσαν» από το αστέρι του βαθμού μας, ενώ όλοι είχαμε πάρει μέρος στον πόλεμο του '40 - '41.

Τώρα οι αγωνιστές από την Εύβοια και όσοι βασανίστηκαν στη Μακρόνησο, και ζουν ακόμη πρέπει να στείλουμε στη Βουλή δημοκράτες του ΚΚΕ.

Χρήστος Καρατζάς (Φιλόλαος), έφεδρος ανθυπολοχαγός, διοικητής λόχου στο 7ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Εύβοιας από το Γιαννίτσι Εύβοιας.

* * *

Στη μνήμη των μπατζανάκηδών μου ΓΙΑΝΝΗ ΘΩΙΔΗ, ο οποίος πέρασε 19 χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες και πέθανε πριν από 11 χρόνια και ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΑΜΑΤΕΛΑΤΟΥ, μέλους του Γραφείου της ΚΟ Πειραιά, μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στον Εμφύλιο, προσφέρω 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις εκλογές, μέσω ΚΟΒ Πειραϊκής Χερσονήσου.

Γιάννης Σαπουντζόγλου

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών - μελών του ΚΚΕ ΣΤΕΛΑΣ Στεφανάτου -ΠΟΛΙΤΟΥ, ΕΙΡΗΝΗΣ και ΚΩΣΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ και ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΙΤΣΗ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ για τον εκλογικό αγώνα 50.000 δρχ.

Γιώργος και Ντίνα Αναγνωστοπούλου

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΕΛΕΠΗ προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Ιωνίας Βόλου, για τον εκλογικό αγώνα.

Ο αδερφός του Βαγγέλης Τζελέπης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ