Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δεν πάει το Ισραήλ στη Χάγη για το τείχος

Σε οκτώ μέτρα ύψος κτίζεται το «τείχος»

Associated Press

Σε οκτώ μέτρα ύψος κτίζεται το «τείχος»
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΩΜΗ.--

Να μποϊκοτάρει την ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το διαχωριστικό τείχος που ανεγείρεται ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη, κυρίως σε εδάφη της δεύτερης, αποφάσισε η ισραηλινή ηγεσία. Η ανακοίνωση έγινε, αργά χθες το απόγευμα, από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων, ενώ την ίδια στιγμή η πόλη της Γάζας θρηνούσε τους νεκρούς της πολύνεκρης εισβολής της Τετάρτης και ορκίζονταν εκδίκηση.

Δεν πρόκειται να παρευρεθεί στη Χάγη επίσημη αντιπροσωπεία της ισραηλινής κυβέρνησης. Αυτό αποφάσισε, τελικά, η ισραηλινή ηγεσία μετά από σχετική εισήγηση της ειδικής ομάδας νομικών συμβούλων που είχε αναλάβει να εξετάσει το θέμα και την πιθανή επιχειρηματολογία του Ισραήλ. Το σκεπτικό της απόφασης για μποϊκοτάζ βασίζεται στην αρχική θέση της ισραηλινής ηγεσίας ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι αρμόδιο να κρίνει τη νομιμότητα ή όχι του διαχωριστικού τείχους. Μάλιστα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι αρκετές χώρες μέλη του ΟΗΕ, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ρωσία και άλλες, έχουν υποβάλλει ανάλογες εισηγήσεις στο Διεθνές Δικαστήριο.

«Η άρνηση της ισραηλινής ηγεσίας να παρουσιαστεί στη Χάγη αποδεικνύει ότι δε νιώθει ικανή να υπερασπίσει πολιτικά την απόφασή της να ανεγείρει το τείχος της ντροπής, προσαρτώντας επιπλέον παλαιστινιακά εδάφη», σχολίαζε ο Παλαιστίνιος υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τζαμάλ Σουμπάκι. Η ακροαματική διαδικασία, πάντως, αναμένεται να αρχίσει κανονικά στις 23 του τρέχοντος μήνα. Από τη Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός απέφυγε να κάνει δηλώσεις, ενώ τόσο ο Ποντίφικας όσο και Ιταλός ΥΠΕΞ εξέφρασαν, για άλλη μια φορά, την αντίθεσή τους στην ανέγερση του τείχους.

Η ισραηλινή ηγεσία, εκτός από την ανακοίνωση του μποϊκοτάζ της συνεδρίασης και τη γνωστοποίηση ότι θα αποστείλει ορισμένους εκπροσώπους, απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα. Το μόνο που αφέθηκε να διαρρεύσει είναι ότι ο Αριέλ Σαρόν είναι έτοιμος να αποφασίσει συντόμευση της πορείας του τείχους, αφήνοντας «εκτός» τους εποικισμούς Κεντουμίμ, Εμάνουελ, και Καρνέι Σομρόν, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τι θα γίνει με τον εποικισμό Αριελ, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Δυτικής Οχθης.

Στο μεταξύ, στην πόλη της Γάζας, χιλιάδες Παλαιστίνιοι μετέτρεψαν σε διαδήλωση τις κηδείες ορισμένων από τα θύματα της πολύνεκρης εισβολής της Τετάρτης. Οργισμένοι Παλαιστίνιοι ζητούσαν εκδίκηση, ενώ με ανακοινώσεις τους οι οργανώσεις «Χαμάς» και «Τζιχάντ» απειλούσαν με, ευρείας κλίμακας, επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

Στη Δυτική Οχθη, στο χωριό Καραουάτ Μπάνι Ζέιντ, κοντά στη Ραμάλα, ένας Παλαιστίνιος, μέλος της «Χαμάς», που φερόταν να καταζητείται από τον ισραηλινό στρατό, δολοφονήθηκε από άνδρες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων. Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, ανακοίνωσε χτες ότι προσάγει ενώπιον στρατοδικείου έναν Ισραηλινό στρατιώτη με την κατηγορία της δολοφονίας του 22χρονου Βρετανού φιλειρηνιστή, Τομ Χάρνταλ, που πυροβολήθηκε, πέρυσι την άνοιξη στη Ράφα, και ξεψύχησε στις 13 Γενάρη στο Λονδίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ