Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Τηλεόραση
156 χρόνια «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος»

Ας τρέμουν οι κυρίαρχες τάξεις μπρος σε μια κομμουνιστική επανάσταση. Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν σ' αυτήν τίποτε άλλο, εκτός από τις αλυσίδες τους. Εχουν να κερδίσουν έναν κόσμο ολόκληρο. ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!

Αυτές είναι οι τελευταίες λέξεις - σάλπισμα αγώνα του «Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος» των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ενγκελς, στο οποίο είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 6 με 8 το απόγευμα στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

«Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη: Το φάντασμα του κομμουνισμού. Ολες οι δυνάμεις της γερασμένης Ευρώπης ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία, για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα: Ο πάπας και ο τσάρος, ο Μέτερνιχ και ο Γκιζό, οι Γάλλοι ριζοσπάστες και οι Γερμανοί αστυνομικοί».

Αυτά είναι τα πρώτα λόγια του Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος, τη συγγραφή του οποίου ανέθεσε η Ενωση των Κομμουνιστών στους Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ενγκελς τον Νοέμβριο του 1847.

Ο Καρλ Μαρξ τελείωνε το κείμενο όταν ο Φρίντριχ Ενγκελς, βίαια απελαθείς από το Παρίσι, τον συνάντησε στις Βρυξέλλες στις 31 Γενάρη 1848. Ο Μαρξ δούλεψε το κείμενο εμπνευσμένα και με μεγάλη αφοσίωση, «τροχίζοντας» τις λέξεις, λεπτύνοντας τις έννοιες.

Το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» ολοκληρώθηκε στα τέλη Γενάρη 1848, στάλθηκε στο Λονδίνο, στην Κεντρική Επιτροπή της Ενωσης των Κομμουνιστών και ο ράφτης Φρειδερίκος Λέσνερ το προώθησε στο τυπογραφείο, όπου τυπώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου του 1848, ένα βιβλίο 23 σελίδων.

Το Μανιφέστο είναι το πρώτο προγραμματικό ντοκουμέντο του μαρξισμού και σε αυτό ζωντανά και συμπυκνωμένα εκτέθηκαν οι βασικές ιδέες του επιστημονικού κομμουνισμού και διακηρύχτηκαν ανοιχτά οι τελικοί σκοποί της πάλης του προλεταριάτου.

Στο «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» θεμελιώθηκε ολόπλευρα ο ρόλος της εργατικής τάξης, ως νεκροθάφτη του καπιταλισμού και δημιουργού της κομμουνιστικής κοινωνίας, αποκαλύφθηκε ότι η εργατική τάξη είναι η μοναδική συνεπής, ως το τέλος, επαναστατική τάξη.

Το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» αποτελείται από 4 κεφάλαια - μέρη: Ι) Αστοί και Προλετάριοι, ΙΙ) Προλετάριοι και Κομμουνιστές, ΙΙΙ) Σοσιαλιστική και Κομμουνιστική φιλολογία: 1. Ο αντιδραστικός σοσιαλισμός, α) ο φεουδαρχικός σοσιαλισμός, β) ο μικροαστικός σοσιαλισμός, γ) ο γερμανικός ή ο «αληθινός» σοσιαλισμός. 2) Ο συντηρητικός ή αστικός σοσιαλισμός. 3) Ο κριτικός ουτοπιστικός σοσιαλισμός και κομμουνισμός και IV) Η στάση των κομμουνιστών απέναντι στα διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα αθάνατα λόγια του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, 156 χρόνια μετά την έκδοσή του, εξακολουθούν να παραμένουν σάλπισμα αγώνα, γόνιμος σπόρος της ταξικής συνείδησης, άσβεστη φλόγα που πυρπολεί τις καρδιές των προλετάριων όπου Γης... (Κυριακή «902 Αριστερά στα FM» στις 18.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ