Κυριακή 15 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
24ΩΡΟ
«Coca Cola» υπό πίεση

«Θύμα» στις εμπορικές διενέξεις ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να είναι και η «Coca Cola». H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντατικοποίησε την έρευνα επί των καταγγελιών για τη μεγάλη αμερικανική πολυεθνική σχετικά με την παραβίαση των κανόνων του «ελεύθερου ανταγωνισμού».

Σημειώνεται ότι η «Coca Cola» ακολουθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μια επιθετική πολιτική εξαγορών των ανταγωνιστών της στο τομέα παραγωγής αναψυκτικών, αλλά όχι μόνο σ' αυτόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «υπόθεση "Coca Cola"» απασχολεί την Κομισιόν εδώ και πέντε χρόνια και αρχικά η έρευνα γινόταν σε πέντε χώρες (Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Δανία και Βρετανία). Τελικά, όμως, αποφασίστηκε να εντοπιστεί στις δύο πρώτες.

Ενα μόνο παράδειγμα του επεκτατισμού της «Coca Cola» στην Ευρώπη δίνουν οι κινήσεις της στον τομέα του εμφιαλωμένου νερού. Πριν λίγες μέρες, στις 29 του Γενάρη, ανακοινώθηκε η εξαγορά της μεγαλύτερης κροατικής εταιρίας του κλάδου, ενώ ο ευρωπαϊκός κλάδος της «Coca Cola» έχει δηλώσει ότι παρόμοιες κινήσεις κάνει στην Αυστρία, στη Ρουμανία, στην Πολωνία, στην Ελβετία και την Ελλάδα.

Προφανώς, οι δραστηριότητες της «Coca Cola» στην Ευρώπη προκαλεί τις αντιδράσεις των ανταγωνιστών της, όπως της «Pepsico» και της «Nestle». H Κομισιόν λοιπόν παρεμβαίνει για να σώσει τα προσχήματα και να στείλει ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία επιμένει να «προστατεύει» τις αμερικανικές εταιρίες με δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Εξάλλου, πριν από λίγους μήνες, η Κομισιόν είχε ασχοληθεί και με τη γνωστή εταιρία λογισμικού «Microsoft», η οποία κατηγορήθηκε για παραβίαση των κανόνων του «ανταγωνισμού» αφού η εταιρία του Μπιλ Γκέιτζ αξιοποιεί τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά για να εκτοπίσει τα προϊόντα των ανταγωνιστών της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ