Παρασκευή 7 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Σκληρές ολονύχτιες συγκρούσεις

ΠΑΡΙΣΙ.-

Υπό αυστηρή αστυνομική επιτήρηση έχει τεθεί όλη η συνοικία Λα Σέιν σιρ Μερ μετά από τις ολονύκτιες συγκρούσεις εκατοντάδων νεαρών με τους άνδρες ειδικών δυνάμεων καταστολής. Αφορμή των σκληρών συγκρούσεων υπήρξε ο θάνατος μιας γυναίκας, κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της από την αστυνομία.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι της συνοικίας Λα Σέιν συρ Μερ, της περιοχής Βαρ στη Νότια Γαλλία, κατά τη διάρκεια της νύχτας από τα επεισόδια που ξέσπασαν ανάμεσα σε 150 άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταστολής και σε εκατοντάδες νεαρούς κατοίκους. Οι νεαροί, αφού επιτέθηκαν και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, πυρπόλησαν τα αυτοκίνητα που βρίσκονταν παρκαρισμένα στην περίμετρό του, και επιδόθηκαν σε ένα ολονύχτιο κυνηγητό με τους αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν έγινε γνωστός ο θάνατος μιας γυναίκας, κατοίκου της περιοχής, κατά τη διάρκεια αστυνομικής ανάκρισης. Σύμφωνα με την εκδοχή, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αστυνομικές αρχές, ο γιος της γυναίκας συνελήφθη για κατοχή μαριχουάνας και η ίδια σκοτώθηκε, πηδώντας από τον 9ο όροφο όπου βρισκόταν το διαμέρισμά της, προκειμένου να μην ακολουθήσει τους αστυνομικούς στο τμήμα για ανάκριση. Οπως υποστηρίζει η αστυνομία, πρόκειται για ξεκάθαρη περίπτωση αυτοκτονίας και το συμβάν δεν εμπεριέχει καμία χρήση βίας εκ μέρους των αστυνομικών.

Αντίθετη άποψη, όμως, έχουν οι κάτοικοι της συνοικίας που, το 1997, βρέθηκε για αρκετές ημέρες στην πρώτη σελίδα της γαλλικής επικαιρότητας, για τα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε νεαρούς και στην αστυνομία. Στην υποβαθμισμένη Σέιν σιρ Μερ έχουν καταγγελθεί πολλά περιστατικά απρόκλητης αστυνομικής βίας, αλλά και βασανιστήρια κατά τη διάρκεια ανακρίσεων και συλλήψεων, ιδιαίτερα σε βάρος μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική ή Γάλλους πολίτες που κατάγονται από τη Αλγερία ή το Μαρόκο. Αν και, συνήθως, στην περιοχή δεν εισέρχεται, με άνεση, η αστυνομία, μετά τα χτεσινά ολονύκτια επεισόδια, πραγματοποιούνται συνεχόμενες περιπολίες και η περιοχή έχει τεθεί υπό αυστηρότατη αστυνομική επιτήρηση.

Ας σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στη Γαλλία. Πολλές είναι οι εργατοσυνοικίες, στην περίμετρο των μεγαλουπόλεων, όπου έχουν στοιβαχτεί εργάτες και μετανάστες και θεωρούνται «επικίνδυνη ζώνη» τόσο για την αστυνομία όσο και για τους υπόλοιπους πολίτες. Κατά διαστήματα, με ανάλογες αφορμές, η δυσαρέσκεια και η οργή, που εντείνεται από τους χαμηλότατους όρους διαβίωσης και το υψηλότατο ποσοστό ανεργίας, ξεχειλίζει και ξεσπά με επεισόδια που, συνήθως, διαρκούν ολόκληρες μέρες και λήγουν με συλλήψεις και τραυματισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ