Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Επικίνδυνες απόψεις από την πρόεδρο του δικαστηρίου

Η Ελ. Μπρίλλη ανέφερε χτες ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος είναι δυνατόν να γίνεται υπέρβαση του Συντάγματος!

«Ο κοινός νομοθέτης δε δεσμεύεται να νομοθετεί και πέραν των συνταγματικών ορίων»! Η φράση αυτή δεν ειπώθηκε από κάποιον τηλεαστέρα σε «τηλεδίκη» για την τρομοκρατία, αλλά ακούστηκε από αυτούς που έχουν ταχθεί να είναι θεματοφύλακες και αυτού ακόμη του αστικού Συντάγματος.

Την παραπάνω φράση ανέφερε χτες η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελ. Μπρίλλη, η οποία ουσιαστικά κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα, ενώ αλλού αναφέρει ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος είναι δυνατόν να γίνεται υπέρβαση του Συντάγματος και ότι ως πολιτικό έγκλημα ορίζεται εκείνο που κατατείνει στην ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης.

Είχαν προηγηθεί οι ενστάσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων περί αναρμοδιότητας του δικαστηρίου, γιατί πρόκειται για πολιτικό έγκλημα, της ακυρότητας του παραπεμπτικού βουλεύματος, λόγω αοριστίας και της παραγραφής πολλών αδικημάτων. Η Ελ. Μπρίλλη, επιχειρηματολογώντας επί της απορριπτικής απόφασης του δικαστηρίου στις ενστάσεις των κατηγορουμένων για το πολιτικό έγκλημα, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι και να ...υπερβαίνουμε το Σύνταγμα, είναι επιτρεπτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Η συγκεκριμένη άποψη, που εκφέρεται μάλιστα από δικαστικούς λειτουργούς, είναι πολύ επικίνδυνη και θα έλυνε τα χέρια στους αντιδραστικούς και σκοτεινούς μηχανισμούς να εξυφαίνουν διώξεις σε βάρος αγωνιστών του λαϊκού κινήματος. Βέβαια, εξυπακούεται ότι και στη δίκη του ΕΛΑ θα πρέπει να τηρηθούν οι στοιχειώδεις δικονομικοί κανόνες του αστικού συστήματος.

Παράλληλα, κατά τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία, η πρόεδρος του δικαστηρίου στην αίτηση για ακυρότητα του παραπεμπτικού βουλεύματος ανέφερε ότι το βούλευμα είναι αμετάκλητο και γι' αυτό δεν μπορεί να κριθεί από το παρόν δικαστήριο.

Σε ό,τι αφορά στην ένσταση περί αναρμοδιότητας, το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο νόμος, που προβλέπει την εκδίκαση υποθέσεων οργανωμένου εγκλήματος, είναι συνταγματικός. Ετσι, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, με την υπαγωγή αυτών των υποθέσεων στο Τριμελές Εφετείο, δεν παραβιάζεται η συνταγματική εγγύηση του φυσικού δικαστή.

Οι τοποθετήσεις της Ελ. Μπρίλλη δημιούργησαν τις εύλογες αντιδράσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι υπέβαλαν αίτημα για διακοπή της δίκης, προκειμένου να μελετήσουν την απορριπτική απόφαση και να αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης σημείωσαν ότι η τοποθέτηση αυτή της προέδρου νομιμοποιεί όλες τις παραβιάσεις που έγιναν μέχρι τώρα και ανάβει το «πράσινο φως» για παραβιάσεις στο μέλλον.

Οπως έχουν υποστηρίξει μέχρι τώρα οι συνήγοροι των κατηγορουμένων για το παραπεμπτικό βούλευμα, πρόκειται για πρωτοφανή αοριστία, καθώς αποδίδει συλλογική ποινική ευθύνη σε όλους τους κατηγορούμενους για όλες τις πράξεις της οργάνωσης, δίχως να υπάρχει περιγραφή του βαθμού συμμετοχής του καθενός, με αποτέλεσμα να είναι πάρα πολύ δύσκολο να αναπτύξουν την υπεράσπισή τους ενώπιον του δικαστηρίου. Θα πρέπει να υπάρχουν στο βούλευμα υλικές πράξεις και ανθρώπινη συμπεριφορά, ανέφεραν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Επίσης, σοβαρό θέμα δημιουργείται και με το ζήτημα της παραγραφής, αφού η οργάνωση σίγησε από το 1995. Πάντως, το προηγούμενο δικαστήριο της «17 Νοέμβρη» αντιμετώπισε επιλεκτικά τους ισχυρισμούς των διάφορων κατηγορουμένων για το πότε αποχώρησαν από την οργάνωση, με βάση το πόσο συνεργάσιμοι ήταν με τις αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ