Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Ζητούν και τα ρέστα οι μεγαλοκαναλάρχες

Ζητούν και τα ρέστα οι μεγαλοκαναλάρχες, οι οποίοι χθες, με ανακοίνωση της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, εξαπέλυσαν «ενορχηστρωμένη» επίθεση κατά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Αφορμή, τα πενιχρά, στην ουσία, πρόστιμα που επέβαλε το ΕΣΡ σε ορισμένους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, για παραβιάσεις που αφορούν στο μείζον θέμα της διασφάλισης της πολιτικής πολυφωνίας.

Σ' ένα προεκλογικό κλίμα, που οι ιδιοκτήτες των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών «χαρίζουν» τη μερίδα του λέοντος στα δύο μεγάλα κόμματα, προκλητικά τώρα επιχειρούν να βγουν και από πάνω. Τη στιγμή που ακόμη και τις παραμονές των εκλογών παραβιάζουν τους νόμους, βάλλουν κατά του ΕΣΡ, σε μια προσπάθεια να βάλουν «φρένο» σε τυχόν άλλα πρόστιμα, που ενδέχεται να επιβάλει το ΕΣΡ στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβιάσεις.

Οι μεγαλοϊδιοκτήτες, όπως φαίνεται και από τη χθεσινή τους ανακοίνωση, επιδιώκουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, αγνοώντας το Σύνταγμα και τους νόμους, ακόμη και σ' ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως είναι ο τρόπος προβολής κομμάτων και υποψηφίων στην προεκλογική περίοδο.

Η Ενωση, σχετικά με τα πρόστιμα που επέβαλε το ΕΣΡ, μιλά για «αγορανομικού τύπου συνταγές για την τήρηση της πολυφωνίας» και αναφέρεται στο διάστημα από τις αρχές Νοέμβρη του 2003 έως τα μέσα Γενάρη 2004. Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι το διάστημα αυτό δεν ήταν προεκλογικό, τη στιγμή που, όπως είναι γνωστό, η άτυπη προεκλογική περίοδος είχε αρχίσει από τις αρχές του φθινοπώρου. Οι αποφάσεις αυτές για τους μεγαλοϊδιοκτήτες είναι «αυθαίρετες, άδικες, παράνομες, στηριγμένες σε υποκειμενικά, αναχρονιστικά κριτήρια και εμμονές μελών, που απαρτίζουν την παρούσα σύνθεση του ΕΣΡ». Για τους μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ, «δε νοείται η πολυφωνία να λογιστικοποιείται και να επιμετράται με τη μεζούρα, το ζύγι, με καταμέτρηση κομματικών κεφαλών ή με άλλα ομιχλώδη μέτρα και σταθμά αγορανομικής και αυταρχικής νοοτροπίας». Για μία ακόμη φορά, η Ενωση των μεγαλοκαναλαρχών εμφανίζεται σαν «προστάτης» της ελευθερίας έκφρασης των δημοσιογράφων, λέγοντας ότι η «ενημέρωση των πολιτών πρέπει να βρίσκεται στα χέρια των φυσικών λειτουργών της, που δεν είναι άλλοι από αυτούς που ασκούν το δημοσιογραφικό λειτούργημα στα τηλεοπτικά ΜΜΕ».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στην Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας δε συμμετέχουν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, μεταξύ των οποίων και ο «902», που έχουν προσωρινή άδεια εθνικής εμβέλειας. Στην Ενωση συμμετέχουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί MEGA, ANTENNA, ALPHA, STAR, ALTER, και «Μακεδονία TV».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ