Κυριακή 22 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη (;) στην Ιαπωνία

Τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 13 ετών σημείωσε η ιαπωνική οικονομία στο τρίμηνο Οκτώβρη - Δεκέμβρη χάρη στην οικονομική ανάκαμψη σε HΠA και Κίνα που, παρά την ενίσχυση του γεν, οδήγησε σε αύξηση των εξαγωγών και τόνωση των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Ειδικότερα, το ιαπωνικό AEΠ αυξήθηκε κατά 1,7% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το τρίμηνο Απρίλη - Ιούνη του 1990 και υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών για ανάπτυξη της τάξης του 1,1%. Σε ετήσια βάση, άλλωστε, η οικονομική ανάπτυξη έφθασε το 7,0% υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για 4,6%, τη στιγμή που το ίδιο χρονικό διάστημα η ανάπτυξη στις HΠA ήταν 4,0%. Καθοριστική για την ανάπτυξη θεωρήθηκε η εξωτερική ζήτηση, η αύξηση των επιχειρηματικών δαπανών, αλλά και η ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Οπως επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές, επρόκειτο για το τέταρτο συναπτό τρίμηνο ανάπτυξης, δηλαδή για τη μακροβιότερη περίοδο ανάπτυξης που έχει γνωρίσει η χώρα μετά τα εννέα συναπτά τρίμηνα ανάπτυξης που έληξαν στις αρχές του 1997. «Το σημαντικότερο είναι ότι στα τέλη του 2003 βελτιώθηκε δραματικά η ταχύτητα της οικονομικής ανάπτυξης χάρη στις εξαγωγές και τις επιχειρηματικές επενδύσεις», σχολίασε σχετικά ο Ρίτσαρντ Τζεράμ, οικονομικός αναλυτής της «ING Securities». O ίδιος εκτιμά ότι η εικόνα είναι θετική και για το τρέχον έτος.

Βεβαίως, πρέπει να περάσει ένα τουλάχιστον εξάμηνο ακόμη για να διαπιστωθεί αν η εξέλιξη στην ιαπωνική οικονομία είναι σταθερή ή πρόσκαιρη. Η επιφυλακτικότητα, εξάλλου, επιβάλλεται γιατί και το 2002 φάνηκαν σημάδια ανάκαμψης, τα οποία όμως δεν απέτρεψαν μια επιστροφή στη στασιμότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ