Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Πρωτοφανής προκλητική ενέργεια των μεγαλοκαναλαρχών

Βάλλουν κατά του ΕΣΡ και ετοιμάζουν διακαναλιακή εκπομπή

Σε μια πρωτοφανή και προκλητικότατη κίνηση προχωρούν οι ιδιοκτήτες των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών. Η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη διακαναλική εκπομπή με τίτλο «Αστυνόμευση της ενημέρωσης», για να βάλλει κατά του ΕΣΡ και να το καθίσει στο «σκαμνί», με πρόσχημα τα νέα πρόστιμα που επέβαλε στα κανάλια για παραβίαση της πολυφωνίας. Και ειδικότερα για το πνίξιμο της φωνής όλων των άλλων κομμάτων πλην του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από τις ενημερωτικές και ειδησεογραφικές εκπομπές των καναλιών τους.

Είναι η πρώτη φορά στα τηλεοπτικά χρονικά που διοργανώνεται διακαναλική εκπομπή για να πιέσουν οι μεγαλοκαναλάρχες προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να διασφαλίσουν ατιμωρησία για τη μέχρι τώρα πρακτική τους και πλήρη ασυδοσία χειρισμών για το διάστημα που έχει απομείνει μέχρι της κάλπες. Μια ενέργεια τέτοιου βεληνεκούς δεν μπορεί παρά να έχει τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. Και η κυβερνητική στάση είναι ευεξήγητη, δεδομένων των ποικίλων διασυνδέσεων που διατηρεί με τους ιδιοκτήτες των καναλιών. Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτή την ενέργεια που στρέφεται ευθέως κατά της συνταγματικής επιταγής για αντικειμενική ενημέρωση και επί ίσοις όροις αντιμετώπιση των κομμάτων, ιδιαίτερα κατά τις προεκλογικές περιόδους, δέχονται να συμπράξουν και γνωστοί παχυλά αμειβόμενοι τηλεοπτικοί αστέρες, που μάλιστα είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ.

Οι μεγαλοϊδιοκτήτες «ενωμένοι» θα στήσουν μια διακαναλιακή εκπομπή για να στραφούν κατά του ΕΣΡ, σε μια επιχείρηση για να βάλει «φρένο» σε ενδεχόμενες κυρωτικές αποφάσεις κατά των τηλεοπτικών σταθμών. Μιλούν μάλιστα για «εξαντλητικά» πρόστιμα, όταν την τελευταία φορά το ΕΣΡ έβαλε μόλις 30.000 ευρώ στο MEGA και 20.000 ευρώ στον ΑΝΤΕΝΝΑ για ένα μείζον θέμα που αφορά την ίδια τη δημοκρατία, όπως είναι η πολιτική πολυφωνία. Μιλούν για «αστυνόμευση της ενημέρωσης» εκείνοι που καθημερινά παραβιάζουν Σύνταγμα και νόμους, στηρίζοντας με όλες τις «δυνάμεις» τους τα δύο μεγάλα κόμματα και αποκλείοντας εδώ και χρόνια τα υπόλοιπα.

Οι μεγαλοϊδιοκτήτες προβαίνουν σε μια τέτοια προκλητική κίνηση επιδιώκοντας να λειτουργούν ασύδοτα και ανεξέλεγκτα. Αλλωστε τόσα χρόνια η κυβέρνηση εσκεμμένα έχει φροντίσει ν' αφήσει την ανομία και την αναρχία να κυριαρχεί στο τηλεοπτικό τοπίο, αφού άδειες ακόμη δεν έχουν χορηγηθεί. Οι μεγαλοκαναλάρχες λησμονούν φαίνεται πως εκπέμπουν από συχνότητες που δεν είναι ιδιοκτησία τους, αλλά δημόσιο αγαθό.

Την Τρίτη λοιπόν, 24 Φλεβάρη, στις 11.30 το βράδυ, ιδιοκτήτες, διευθυντές και παρουσιαστές των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών θα βρεθούν «ενωμένοι» με μια «φωνή», αφού μεταξύ τους, θ' ανταλλάξουν απόψεις για τις «παράνομες αποφάσεις» του ΕΣΡ, για τη «μεζούρα και το ζύγι» που όπως ισχυρίζονται, γίνεται η καταμέτρηση του χρόνου της προβολής των κομμάτων.

Το «σόου» ήδη άρχισε να ετοιμάζεται. Η διακαναλιακή εκπομπή θα βγει από τα στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο ως παλαιότερος από τους δημοσιογράφους ο Τέρενς Κουίκ από το STAR. Στη συζήτηση αναμένεται να πάρουν μέρος οι κεντρικοί παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων, Νίκος Χατζηνικολάου (ALPHA), Ελλη Στάη (ANTENNA), Ν. Στραβελάκης (MEGA), Γ. Λιάγκας (STAR) και Νίκος Ευαγγελάτος (ALTER). Οι διευθυντές ειδήσεων των πέντε τηλεοπτικών σταθμών Χρήστος Παναγιωτόπουλος του MEGA, Γ. Μιχελάκης του ANTENNA, Θ. Αθανασιάδης του ALPHA, Σταμάτης Μαλέλης του STAR και Κοσμάς Σφαέλος του ALTER. Στο πάνελ των ιδιοκτητών θα βρεθούν ακόμη ο διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας» Σ. Φυντανίδης, ο διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου» Μπάμπης Κούτρας και ο νομικός Κ. Φιλιππόπουλος. Θα κληθούν επίσης όπως ανακοίνωσε χτες ο ΑΝΤΕΝΝΑ και συνταγματολόγοι. Οι ιδιοκτήτες στη διακαναλιακή εκπομπή προσκάλεσαν και τον πρόεδρο καθώς και μέλη του ΕΣΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσκληση δεν έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο του ΕΣΡ Ιωάννη Λασκαρίδη και από την πλειοψηφία των μελών του ΕΣΡ. Στη διακαναλιακή για την «Αστυνόμευση της ενημέρωσης» κλήθηκε αλλά δε θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μ. Μαθιουδάκης.

Η ενέργεια στην οποία προχωρούν οι μεγαλοϊδιοκτήτες, φαίνεται έχει και μια άλλη διάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι εκδηλώνεται τη στιγμή κατά την οποία του ΕΣΡ έχει αρχίσει ν' ασχολείται με το φλέγον θέμα όπως είναι τα «090». Το ΕΣΡ, όπως αναφέρεται και σε σχετική του ανακοίνωση, είναι αποδέκτης σωρείας καταγγελιών για τον τρόπο λειτουργίας και το κόστος κλήσης των τηλεφωνικών γραμμών «090». Τονίζει μάλιστα στην ανακοίνωση πως «συνεχίζει, αυτεπάγγελτα ή μετά από καταγγελίες, τη διερεύνηση του όλου θέματος, επιφυλασσόμενο να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις όπου διαπιστωθούν παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας».

Τέλος, να σημειώσουμε ότι το ΕΣΡ έχει καλέσει για την ερχόμενη Τετάρτη 25 Φλεβάρη, την επόμενη δηλαδή της διακαναλιακής, εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών MEGA, ANTENNA, STAR, ALPHA, ALPHA και «m» (Μακεδονία), προς παροχή διευκρινίσεων για ενδεχόμενη παράνομη εκπομπή έρευνας γνώμης, σχετικά με πολιτικά πρόσωπα.


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ