Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Καλοστημένη τηλεοπτική «παγίδα»

...με θύματα ανυποψίαστους τηλεθεατές είναι οι τηλεφωνικές γραμμές «90-»

Μια καλοστημένη, κερδοφόρα επιχείρηση - παγίδα είναι τα τηλεοπτικά παιχνίδια, που εξαπατούν τους τηλεθεατές, τάζοντας πλούσια δώρα και πολλά χρήματα, αρκεί να έρθεις σε επαφή με το σταθμό που προβάλλονται, καλώντας μέσω των τηλεφωνικών γραμμών ...90.

Αποδέκτης σωρείας καταγγελιών για τον τρόπο λειτουργίας και το κόστος κλήσης των τηλεφωνικών γραμμών «90-» είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο συνεχίζει, αυταπάγγελτα ή μετά από καταγγελίες, τη διερεύνηση του όλου θέματος, επιφυλασσόμενο να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις όπου διαπιστωθούν παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Το «τυρί» στη φάκα σ' αυτές τις εκπομπές, που μεταδίδονται από διάφορα τηλεοπτικά κανάλια, είναι ένα... φορτηγό δώρα και πολλά χρήματα, που θα κερδίσει όποιος απαντήσει σε απλές ερωτήσεις, καλώντας στα «90-». Σ' αυτές τις ερωτήσεις ο τηλεθεατής για παράδειγμα καλείται να συμπληρώσει τη φράση όπως «Κύλησε ο τέντζερης και...». Οι απαντήσεις από την άλλη των «δήθεν» τηλεθεατών που βγαίνουν στον «αέρα» είναι: «... και έπεσε κάτω;». Στην ερώτηση του παρουσιαστή «τι είναι το μπικουτί» μία από τις πιο απίθανες απαντήσεις ήταν για παράδειγμα... φυτό, ή στην ερώτηση «Ποια ηθοποιός έκανε την "Αλίκη στο Ναυτικό"», η απάντηση που ακούστηκε ήταν «η Σαπφώ Νοταρά».

Ανάλογη εκπομπή είναι και αυτή όπου ζητούν από τον τηλεθεατή να βρουν τις διαφορές σε μια... φωτογραφία. Οι διαφορές είναι εμφανείς στην εικόνα, όμως και εδώ οι «τηλεθεατές» που καλούν, για κάποιον λόγο δεν τις... βλέπουν. Και συγχρόνως ο παρουσιαστής ψάχνει με αγωνία - ακόμα και μέρες - να βρει τον υπερτυχερό που θα κερδίσει τα 10.000 ευρώ.

Και τότε ο ανυποψίαστος τηλεθεατής ακούγοντας τις απίθανες αυτές απαντήσεις, πιάνεται «σαν το ποντίκι στη φάκα» και σπεύδει να τηλεφωνήσει και να κερδίσει αυτός τα δώρα και τα χρήματα. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσα απλά. Καλεί στις τηλεφωνικές γραμμές «90-» και μετά από ώρα στην αναμονή (όπου ακούγονται τα καλωσορίσματα και οι ευχαριστίες που κάλεσες), κάποια τηλεφωνήτρια σε ενημερώνει - αφού δώσεις τα στοιχεία σου - ότι είσαι στην αναμονή για να βγεις στον «αέρα». Στα 15 λεπτά όμως τηλεφωνικής κλήσης ξαφνικά η γραμμή «πέφτει». Τότε ο τηλεθεατής ξανακαλεί. Η τύχη του όμως δεν αλλάζει, αφού η γραμμή κλείνει ξανά μετά απ' αυτά τα 15 λεπτά. Και όση ώρα περιμένεις με το ακουστικό ανά χείρας... τρέχει και ο μετρητής του ΟΤΕ.

Η κλήση κοστίζει 0,30 λεπτά τα 15 δευτερόλεπτα και μαζί με το ΦΠΑ, φτάνει το 1,5 ευρώ το λεπτό περίπου. Ετσι, ένα 15λεπτο τηλεφώνημα στοιχίζει δηλαδή 22,5 ευρώ περίπου.

Ομως πέρα από αυτές τις εκπομπές με τις ερωτήσεις - απαντήσεις, τις τηλεφωνικές γραμμές «90-» τις συναντάς σε τηλεπαιχνίδια, τηλεπωλήσεις, αστρολογικές προβλέψεις κ.ά, που οι κλήσεις στοιχίζουν και εκεί 22,5 ευρώ το 15λεπτο.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι μετά από μήνυση που υπέβαλε μια τηλεθεάτρια, που έκανε λόγο για απάτη, αφού έμεινε σε τηλεφωνική αναμονή για δύο ώρες, πληρώνοντας ένα υπέρογκο ποσό στο λογαριασμό του ΟΤΕ, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί η νομιμότητα των παιχνιδιών αυτών.

Και εμείς αναρωτιόμαστε: Ποιος ή ποιοι τελικά είναι αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτά τα κανάλια, τις εκπομπές και τις τηλεφωνικές γραμμές «90-»;


Α. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ