Τρίτη 2 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΗΘΕΙΕΣ & ΨΕΜΑΤΑ
Φορομπηχτική ... ανανέωση

Σχετικά λίγος χρόνος έχει περάσει από τα μέσα του Δεκέμβρη, όταν ο Κώστας Σημίτης μιλούσε στα εγκαίνια του «Ταμείου Εγγυοδοσίας», το οποίο υποτίθεται ότι θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός μίλησε τότε και για το φορολογικό, δίνοντας έμφαση στον τελευταίο σχετικό νόμο, για να καταλήξει: «Αυτή την πορεία θέλουμε να τη συνεχίσουμε για την επόμενη 4ετία». Ωστόσο, και αυτός ο τελευταίος νόμος αναιρεί τις δημαγωγικές δηλώσεις για δήθεν κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων και για δικαιότερους φορολογικούς ελέγχους. Γιατί η φορολόγηση θα συναρτάται από τις φορολογικές παραβάσεις που διαπιστώνονται, ανεξάρτητα μάλιστα από το αν είναι γίνονται από πρόθεση ή από λάθος. Ετσι, η φορολόγηση, μέσω των λογιστικών βιβλίων, μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Επιπρόσθετα, είναι δεδομένο ότι θα συσσωρευτούν «ανέλεγκτες χρήσεις», λόγω της ανεπάρκειας των φορολογικών μηχανισμών. Τότε, η όποια κυβέρνηση θα κρίνει η ίδια με ποιο τρόπο θα «τακτοποιηθούν» οι εκκρεμότητες. Εν ολίγοις, ίδιο - αυθαίρετο - αποτέλεσμα από άλλο δρόμο.

Η αντιλαϊκή φορολογική πολιτική αποτελεί καθεστώς και γνώρισμα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με τη φορολογική επιβάρυνση των μικρών επιχειρήσεων - των πραγματικά μικρών, εκείνων που ταλαντεύονται ανάμεσα στη μετά βίας επιβίωση και σε ένα χειρότερο ή καλύτερο μεροκάματο των ιδιοκτητών τους - να παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Ενδεικτικά, την περίοδο 1996 - 2003 η φορολογία των ΕΒΕ αυξήθηκε κατά 450%. Η αύξηση αυτή έχει άμεση σχέση με τα διάφορα συστήματα φορολόγησης που θέσπισε και υλοποίησε η κυβέρνηση. Εάν υπολογιστεί η ωρίμανση των κερδών, ο επιπλέον φόρος που πλήρωσαν οι ΕΒΕ αυτή την περίοδο ήταν 273% που μεταφράζεται σε επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ, έναντι του ποσού που θα πλήρωναν χωρίς την εφαρμογή μέτρων, όπως η συνάφεια τριετίας και το εκβιαστικό κλείσιμο των βιβλίων της εξαετίας.

Τώρα γίνεται πολύς λόγος για το «νέο» που πρεσβεύει ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά αυτός δεν είναι ...λόγος, για να χαίρονται οι μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι. Γιατί όσα έχει εξαγγείλει μέχρι σήμερα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν ότι τίποτα το «νέο» δεν πρόκειται να εφαρμοστεί όσον αφορά στη φορολόγησή τους, εκτός από κάποιο νέο φορομπηχτικό μέτρο σε βάρος τους. Που με περισσή χαρά θα το λάβει και μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, από θέση και λόγω θέσεων. Γιατί τα δύο κόμματα και οι αρχηγοί τους είναι πολιτικά κλάσματα με ίδιο παρονομαστή: τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των οποίων δηλώνουν ένθερμοι υποστηρικτές χωρίς καμία αμφισβήτηση. Η πηγή της πολιτικής κατά των μικρών ΕΒΕ, σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο το φορολογικό, είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Και όσοι πολιτικοί σχηματισμοί αποδέχονται τους σχεδιασμούς της, συνομολογούν ότι θα εφαρμόσουν μια εχθρική πολιτική για τα λαϊκά συμφέροντα γενικά και τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς ΕΒΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ