Τρίτη 2 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ/ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι αρχές του Πακιστάν διέψευσαν χτες ότι έχουν έρθει σε «συμφωνία» με τις ΗΠΑ που θα εκχωρούσε στις αμερικανικές δυνάμεις δικαίωμα πραγματοποίησης επιχειρήσεων για τη σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάντεν, ενώ οι ειδήσεις από τη μεθόριο με το Αφγανιστάν ανέφεραν ότι σκότωσαν 11 Πακιστανούς και Αφγανούς στο Νότιο Ουαζιριστάν. Ο Κόλιν Πάουελ στο μεταξύ χτες διέψευσε (και πάλι) τις πληροφορίες ότι ο ηγέτης της «αλ Κάιντα» έχει ήδη συλληφθεί.

ΜΟΣΧΑ.-- Οι αμερικανικές αρχές επέτρεψαν να μεταφερθούν στη Μόσχα επτά από τους οκτώ Ρώσους πολίτες που είχαν συλληφθεί στο Αφγανιστάν και κρατούνταν στη στρατιωτική βάση του Γκουαντανάμο, ανακοίνωσαν χτες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και αμερικανικές διπλωματικές πηγές. Οι επτά μεταφέρθηκαν στη Μόσχα το Σάββατο έπειτα από συμφωνία στην οποία κατέληξαν την περασμένη βδομάδα η ρωσική και η αμερικανική κυβέρνηση. Η τύχη του όγδοου από τους Ρώσους που κατηγορήθηκαν ότι πολεμούσαν στο πλευρό των Ταλιμπάν δεν έχει διευκρινιστεί.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Ενας μειονοτικός Ταμίλ υποψήφιος με το κόμμα του πρωθυπουργού για τις προσεχείς εκλογές στη Σρι Λάνκα δολοφονήθηκε χτες από αγνώστους σε νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν μετά από προηγούμενη απόπειρα κατά της ζωής του. Πολιτικοί παρατηρητές προσκείμενοι στη συμπολίτευση άφηναν να εννοηθεί πως πρόκειται για έργο της αυτονομιστικής οργάνωσης «Τίγρεις».

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Νέα έρευνα σχετικά με τις «πληροφορίες» των μυστικών υπηρεσιών της Αυστραλίας για τα λεγόμενα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ προ του πρόσφατου πολέμου ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός Χάουαρντ, παρά το γεγονός πως η 98σέλιδη έκθεση του Κοινοβουλίου χτες «απάλλασσε» την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας «μετριοπαθείς» τις κατηγορίες που εκτόξευαν οι αρμόδιοι Αυστραλοί υπουργοί έναντι του Ιράκ, σε σύγκριση με τις ανάλογες ομολόγων τους από ΗΠΑ, Βρετανία...

ΣΕΟΥΛ.-- Σε νέες αντιφατικές δηλώσεις σε σχέση με την εξωτερική πολιτική προέβη χτες ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Ρο Μου-γιουν, καθώς λίγες βδομάδες μετά την κοινοβουλευτική έγκριση της αποστολής Νοτιοκορεατών στρατιωτών στο Ιράκ τάχθηκε υπέρ μίας «πιο ανεξάρτητης πολιτικής σχετικά με τις ΗΠΑ», ενώ επέκρινε την Ιαπωνία για τη νεο-μιλιταριστική πολιτική της...

ΜΟΣΧΑ.-- Ρώσοι αξιωματούχοι υποστήριξαν χτες ότι σκότωσαν τον Ρουσλάν Γκελάγιεφ, έναν από τους πιο ισχυρούς Τσετσένους αυτονομιστές πολέμαρχους. Επίσης χτες το Κατάρ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι συνέλαβε δύο υπηκόους της, πιθανώς ως αντίποινα για τη σύλληψη δύο Ρώσων στο Κατάρ με την κατηγορία της δολοφονίας του Ζλιμκχάν Γιανταρμπίγιεφ, πρώην προέδρου της Τσετσενίας.

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.-- Το τελικό στάδιο της διαδικασίας για την καθαίρεση του προέδρου της Λιθουανίας, Ρολάντας Πάκσας, θα ξεκινήσει στις 8 Μάρτη έγινε γνωστό χτες.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Η Σλοβακία ανακοίνωσε ότι η ίδια μαζί με άλλες έξι χώρες θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ σε τελετή, στις 2 Απρίλη, μήνες πριν από τη σύνοδο κορυφής για το «καλωσόρισμά τους» που αρχικά προγραμματιζόταν για τον Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ