Δευτέρα 10 Απρίλη 2000 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑ ΒΕΪΚΟΥ
Η κυβέρνηση δικαιώνει τους κληρονόμους!

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2.000 στρέμματα, το κτήμα Βεΐκου κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί και να  «αξιοποιηθεί» από ιδιώτες.

Οι κληρονόμοι «παλεύουν με τους κατοίκους και το ελληνικό δημόσιο εδώ και 100 χρόνια. Οι πρώτοι ήθελαν και θέλουν το κτήμα Βεΐκου, που βρίσκεται στα όρια των Δήμων Γαλατσίου, Αθήνας και Νέας Ιωνίας, δικό τους για να το οικοπεδοποιήσουν, να πουλήσουν και να το «αξιοποιήσουν» οικιστικά. Οι κάτοικοι επιμένουν να θέλουν το κτήμα ελεύθερο, για δημόσια χρήση από τους Αθηναίους.

Το ελληνικό δημόσιο από το 1885 μέχρι σήμερα πορεύτηκε με τρόπο που τις περισσότερες φορές ευνόησε τους κληρονόμους. Αλλωστε, από την αρχική συνολική έκταση των 4.500 στρεμμάτων του κτήματος, σήμερα έχουν μείνει αδόμητα, εκτός σχεδίου πόλης, τα 2.000 στρέμματα. Και το δημόσιο φέρει μεγάλη ευθύνη γι' αυτό μια και δεν έχει κατοχυρώσει μέχρι σήμερα την ιδιοκτησία του...

Σήμερα, και καθώς ο αγώνας αυτός διαρκεί εδώ και έναν αιώνα, το κτήμα χάνεται, στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Και το ελληνικό δημόσιο φαίνεται να δικαιώνει τελικά τους κληρονόμους, καθιστώντας άχρηστες τις ελάχιστες αποφάσεις που χαρακτήριζαν το κτήμα ως δασική και αναδασωτέα έκταση!

Σε ένα κομμάτι, λοιπόν, του κτήματος, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση και την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», να κατασκευαστεί το Γυμναστήριο πινγκ πονγκ και Ρυθμικής Γυμναστικής. Ο δασικός αυτός χώρος, που για ένα μεγάλο μέρος των Αθηναίων αποτελεί την τελευταία «ανάσα» και που φιλοξενεί εκατοντάδες οικογένειες κάθε Σαββατοκύριακο, αν τελικά υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, θα τσιμεντοποιηθεί και θα παραδοθεί σε ιδιώτες (τα έργα θα γίνουν με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης). Αυτό που ισχύει δηλαδή για τους περισσότεροι ελεύθερους χώρους του Λεκανοπεδίου, που θα «αξιοποιηθούν», ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα γήπεδα χωρητικότητας 6.000 θεατών και οι 800 θέσεις στάθμευσης θα καταλάβουν έκταση 120 στρεμμάτων. Εκταση που αποτελεί ένα κομμάτι μεγαλύτερης των 300 στρεμμάτων και η οποία με την απόφαση Δ3954/756/20-7-1987 του υπουργού Οικονομικών είναι δημόσια. Ομως, αν τα έργα προχωρήσουν, οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες κληρονόμοι, θα ζητήσουν αποζημίωση, αφού δεν υπάρχει μέχρι σήμερα από τα πολιτικά δικαστήρια απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτήματος! Και με αυτό τον τρόπο, κινδυνεύει να αναγνωριστεί η κυριότητά τους στο χώρο. Ταυτόχρονα, αποτελεί και το πρώτο βήμα για την τσιμεντοποίηση και των υπολοίπων 1.880 στρεμμάτων του κτήματος.

Οι κάτοικοι των περιοχών προσπαθούν, με κάθε τρόπο να αποτρέψουν αυτή την καταστροφή, επικαλούμενοι το δασικό χαρακτήρα της περιοχής και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την κατασκευή των γηπέδων. Πρόσφατα, προσέφυγαν στην Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων και ζητούν να χαρακτηριστεί η έκταση ως αναδασωτέα, δασική. Ακόμα, σύλλογοι των περιοχών Ν. Ιωνίας, Ν. Χαλκηδόνας, Ν. Φιλαδέλφειας, Γαλατσίου, Ψυχικού και Φιλόθεης, με εξώδικη πρόσκληση γνωστοποίηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, την υπουργό Πολιτισμού Ελ. Παπαζώη, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας, τους καλούν να αναστείλουν τις ενέργειες μέχρι να κριθεί οριστικά και αμετάκλητα η προσφυγή τους. Παράλληλα, τους προειδοποιούν πως θα ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια της χώρας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να εφαρμοστούν το Σύνταγμα, η δασική νομοθεσία και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τα οποία προστατεύεται η εν λόγω έκταση.

Την εξώδικη πρόσκληση υπογράφουν δεκάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστήμονες κ.ά.


Κ.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ