Κυριακή 7 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ, όπως αναμενόταν, διατήρησε την Πέμπτη τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρά τις πιέσεις για μείωσή τους, που δέχτηκε από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Μετά την απόφαση της ΕΚΤ, το ελάχιστο επιτόκιο παραμένει στο 2%.

ΑΝΗΣΥΧΟΙ. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι ότι το ισχυρό ευρώ - ενισχυμένο περίπου 50% από τα χαμηλά του 2000 έναντι του δολαρίου - θα πλήξει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την εταιρία «NTC Research» οι εξελίξεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. «Αυτό που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι αν το ευρώ παραμείνει τόσο ισχυρό, θα συνεχίσει να αναστέλλει την ανάπτυξη», τόνισε σχετικά ο Κρις Γουίλιαμσον της NTC.

ΜΕΙΩΣΗ Κατά 2% μειώθηκαν σε μηνιαία βάση το Γενάρη οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία λόγω της μειωμένης ζήτησης από το εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η γερμανική κυβέρνηση. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 0,2%. «Η περιορισμένη ζήτηση από το εξωτερικό μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στη σημαντική άνοδο του ευρώ», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.

ΑΝΟΔΙΚΑ, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κινήθηκε η ανεργία στη Γερμανία το Φλεβάρη, καθώς τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης δεν ώθησαν τις εταιρίες σε νέες προσλήψεις. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 26.000 το Φλεβάρη έναντι του Γενάρη, φθάνοντας στα 4,29 εκατ. ανθρώπους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 10,3% από 10,2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ