Κυριακή 7 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ούτε ένα ευρώ;

Από τα προεκλογικά «μπαλκόνια», το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία υπόσχονται και πάλι στην πολύπαθη ελληνική περιφέρεια νέο πακτωλό κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην πραγματικότητα, πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες, η Ελλάδα να μην πάρει, μετά το 2007, ούτε ένα ευρώ..! Αλλά και αν πάρουν θα τα καρπωθούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ, την Παρασκευή 27 Φλεβάρη, στο Δουβλίνο, με αντικείμενο το μέλλον της περιφερειακής πολιτικής της Ενωσης, επανήλθε η παλιά ιδέα για ολοκληρωτική κατάργηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων των νυν κρατών - μελών της Ενωσης.

Οπως διαβάσαμε στην «Καθημερινή» της 2ας Φλεβάρη, οι εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας επέμειναν, κατ' αρχήν, στη γραπτώς διατυπωμένη θέση τους για «πάγωμα» των δαπανών του κοινοτικού προϋπολογισμού στο 1% του ΑΕΠ της Ενωσης.

Στις αιτιάσεις των «μικρών» χωρών ότι τα κονδύλια θα είναι τελείως ανεπαρκή, η γερμανική κυβέρνηση αντέτεινε ότι τα κονδύλια θα είναι επαρκή, αν μοιραστούν αποκλειστικά στα νέα κράτη - μέλη. Στην τοποθέτηση αυτή η Γερμανία βρήκε σύμμαχο τη Βρετανία, η οποία εξ αρχής δεν ήθελε το Ταμείο Συνοχής.

Η γερμανοβρετανική πρόταση προκάλεσε την παρέμβαση του αρμοδίου για την περιφερειακή πολιτική, Γάλλου επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης των χρηματοδοτήσεων προς τις περιφέρειες των νυν κρατών - μελών.

Φυσικά, οι εξελίξεις αυτές δεν εμπόδισαν τους δύο συνεταίρους του δικομματισμού να υπόσχονται και να μοιράζουν προεκλογικά τα κονδύλια της ΕΕ, ισχυριζόμενοι ότι η ροή τους είναι εξασφαλισμένη και για τα επόμενα χρόνια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ