Πέμπτη 11 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Μέση αύξηση 3,4% για το Φλεβάρη

Συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης

Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται οι ήδη χαμηλές αμοιβές των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μετά και τις συνεχείς ανατιμήσεις που εμφανίζουν πολλά από τα είδη της ευρείας κατανάλωσης. Ο επίσημος πληθωρισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, για το μήνα Φλεβάρη του 2004 εμφανίζει μέση αύξηση 12μηνου κατά 3,4% και σε σύγκριση με το Φλεβάρη του 2003 κατά 2,5%. Οι επίσημες ανατιμήσεις βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα των λαϊκών στρωμάτων της χώρας, τα οποία εξαιτίας των πενιχρών μισθών και συντάξεων αναγκάζονται να ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων σε βασικά είδη της καθημερινότητας.

Τα επίσημα στοιχεία που αφορούν στο γενικό επίπεδο τιμών για το Φλεβάρη του 2004 (μήνας εκπτώσεων) καταγράφουν τα εξής:

  • Ο μέσος δείκτης 12μηνου παρουσίασε αύξηση 3,4% έναντι αύξησης 3,6% το προηγούμενο έτος (2003 προς 2002).
  • Από τη σύγκριση του Φλεβάρη 2004 με το Φλεβάρη του 2003 προκύπτουν ανατιμήσεις 2,5% έναντι 4,3% στο προηγούμενο έτος.
  • Τέλος, ο λεγόμενος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή εμφανίζει σε μέσα επίπεδα αύξηση 3,3% και σε σύγκριση με το Φλεβάρη του 2003 κατά 2,6%.
Ο τιμάριθμος χονδρικής

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η ασυδοσία των χονδρεμπόρων, όπως και των βιομηχάνων, που επιμένουν να αυξάνουν τα ποσοστά κέρδους τους σε βάρος της ντόπιας λαϊκής κατανάλωσης. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι χονδρέμποροι τιμολογούν τα προϊόντα με διαφορετικά μέτρα και σταθμά και ανάλογα με το εάν τα προορίζουν για την ντόπια κατανάλωση ή για τις αγορές του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, οι τιμές χονδρικής για το μήνα Γενάρη του 2004 εμφανίζουν τα παρακάτω αποκαλυπτικά:

  • Στην ντόπια αγορά: Τα τελικά προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής ανατιμήθηκαν (ετήσια βάση) κατά 10,6% και τα βιομηχανικά κατά 2,7%.
  • Για εξαγωγές: Τα στοιχεία (για πρωτογενή παραγωγή και βιομηχανικά προϊόντα) δείχνουν ανατιμήσεις 2,7%, δηλαδή πολύ χαμηλότερες από τις ανατιμήσεις των ίδιων εμπορευμάτων που πωλούνται στο εσωτερικό της χώρας...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ