Παρασκευή 12 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια γιορτή του ντοκιμαντέρ

Με 156 ταινίες «μοιρασμένες» σε διάφορα τμήματα «επελαύνει» το 6ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα που ανοίγει τις πύλες του τη Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι τις 21/3.

Στις κύριες θεματικές ενότητες της διοργάνωσης περιλαμβάνονται: «Οψεις του Kόσμου» με 16 ταινίες που θίγουν σύγχρονα θέματα κοινωνικού, πολιτικού και ιστορικού περιεχομένου. «Πορτρέτα - Aνθρώπινες Διαδρομές» με οκτώ ταινίες στις οποίες ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το κυρίαρχο στοιχείο της αφήγησης. «Mικρές Aφηγήσεις» με 12 μικρές προσωπικές ιστορίες για το μεγαλείο της καθημερινότητας. «Κοινωνία και Περιβάλλον» με έξι ταινίες για το περιβάλλον, τα προβλήματά του και οι κοινωνικές τους προεκτάσεις. «Αργά τη Νύχτα» με έξι ταινίες - δείγματα μουσικού αλλά και αυστηρώς ακατάλληλου εναλλακτικού ντοκιμαντέρ σε μια ενότητα φέτος, στη μεταμεσονύχτια ζώνη του προγράμματος.

Το Ελληνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει φέτος έξι υποενότητες (Ελληνικό Διαγωνιστικό, Ταινίες υποψήφιες για τα Kρατικά Βραβεία, Εκτός Συναγωνισμού, Ελληνικό Πανόραμα, Αθλητισμός, και Πληροφοριακό Τμήμα) στο πλαίσιο των οποίων προβάλλονται συνολικά 64 ταινίες ελληνικής παραγωγής.

Στα Αφιερώματα περιλαμβάνονται: «Σύγχρονα Θέματα: Τρομοκρατία -Η πολιτική της βίας» με 13 ταινίες από όλο τον κόσμο που «εξερευνούν» το ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό και προσωπικό πλαίσιο του «φαινομένου της τρομοκρατίας, από κάθε γωνία προσέγγισης» σύμφωνα με τους διοργανωτές. Αφιέρωμα στον Σουηδό Στέφαν Γιαρ που θεωρείται από πολλούς ο μεγαλύτερος εν ζωή δημιουργός ντοκιμαντέρ της Ευρώπης και σίγουρα ένας από τους σπουδαιότερους του κόσμου. Θα προβληθούν 10 ταινίες του και ο ίδιος θα παραδώσει μια ανοιχτή διάλεξη για την τέχνη του ντοκιμαντέρ, ενώ θα βραβευθεί για τη συνολική του προσφορά στο χώρο του ντοκιμαντέρ και του κινηματογράφου. Αφιέρωμα στην Heddy Honigmann Spotlight με επτά από τις ταινίες της. «Δημιουργοί: αποκωδικοποιώντας τον κόσμο»: το θεματικό αυτό αφιέρωμα περιλαμβάνει τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο και τον Αμπάς Κιαροστάμι με μια σειρά από 14 ντοκιμαντέρ που έχουν γυρίσει συνάδελφοι και κοντινά πρόσωπα των δύο σκηνοθετών για τους ίδιους και το έργο τους.

Στις Παράλληλες Εκδηλώσεις περιλαμβάνεται το «Pitching Forum» μια συνάντηση για την προώθηση του έργου Ελλήνων επαγγελματιών του οπτικοακουστικού χώρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, ημερίδα με θέμα «Τρομοκρατία - Η πολιτική της βίας» στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές, στη Αποθήκη 1 του λιμανιού Θεσσαλονίκης στις 18/3. Τέλος, συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής των Fennesz και Coti στο Ξυλουργείο του Μύλου στις 17/3.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ