Τρίτη 11 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Θερινές ανατροπές

Η Ομοσπονδία Εμπόρων στηρίζει την απόφαση καταστρατήγησης της αργίας της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη. Αντιδράσεις για το παράνομο ωράριο λειτουργίας στο Village Park

Τη στήριξή της στην απόφαση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, με την οποία καταστρατηγείται η αργία της Κυριακής, με την αναγωγή πολλών περιοχών σε «τουριστικών» και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοτών, προσφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Παράλληλα, παράνομη και καταχρηστική κρίνει την απόφαση της νομάρχη Πειραιά, για λειτουργία των καταστημάτων του Village Park στο Ρέντη μέχρι τις 11 το βράδυ τις καθημερινές και μέχρι τις 9.30 το βράδυ τα Σάββατα και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Η ΕΣΕΕ, στην ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι «η πρόσφατη απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης, με την οποία δίδεται η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, αφορά συγκεκριμένες περιοχές Δήμων, εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, αποκλειστικά και μόνον τουριστικού ενδιαφέροντος και σημασίας, όπου δε λειτουργεί κανένα ξένο πολυκατάστημα».

Πολύ περισσότερο, φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι η απόφαση βασίζεται στο ισχύον πλαίσιο και έχει τη σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοτών! Ωστόσο, έχουν γίνει και κινητοποιήσεις των εργαζομένων από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, αλλά και παραστάσεις διαμαρτυρίας στη νομαρχία, με τη συμμετοχή και των εργοδοτών. Ακόμη, ξένα πολυκαταστήματα επιχείρησαν να λειτουργήσουν και Κυριακή με βάση αυτή την απόφαση, αλλά ήταν αυτές οι κινητοποιήσεις που το εμπόδισαν, όπως με τον ίδιο τρόπο εμποδίστηκε και η Κυριακάτικη λειτουργία άλλων καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο έχουν δώσει μεγάλες μάχες για το ωράριο και συνεχίζουν
Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο έχουν δώσει μεγάλες μάχες για το ωράριο και συνεχίζουν
Η ΕΣΕΕ αναφέρεται και σε δημοσιεύματα, χωρίς να τα κατονομάζει, ότι «οι έμποροι του κέντρου της Αθήνας εξετάζουν το ενδεχόμενο λειτουργίας των καταστημάτων τους και την Κυριακή», επικαλούμενοι την απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης.

Η παρανομία του Village

Σε σχέση με την παράνομη απόφαση της νομάρχη Πειραιά, που δε συζητήθηκε καν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων σημειώνει ότι «έκπληξη και οργή έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους». Τονίζει, επίσης, ότι «η απόφαση είναι αντίθετη με το άρθρο 23 του Ν.2224/94, που ρητά ορίζει ότι το ωράριο καταστημάτων σε τοπική βάση μπορεί να καθοριστεί με συναπόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου και οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων, σε καμία δε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο πλαίσιο ωρών λειτουργίας που ορίζεται με την 1162/97 υπουργική απόφαση».

Η Ομοσπονδία περιορίζεται, ωστόσο, να αναρωτηθεί ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετεί η απόφαση, ενώ είναι σαφές ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιοκτητών του Village και συμπληρώνει ότι θα προχωρήσει και στην πράξη στο κλείσιμο των καταστημάτων που υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια. Καμία αναφορά δεν κάνει επίσης, στην αυθαίρετη εκτίμηση ότι το Village Park προκαλεί τουριστικό ενδιαφέρον και ότι βρίσκεται μακριά από εμπορικά καταστήματα!

Στην παρανομία της νομάρχη Πειραιά, έχουν αντιδράσει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, αλλά και έμποροι της Αθήνας και της Καλλιθέας. Στη συνάντηση που έγινε με τη νομάρχη, η τελευταία αρκέστηκε να πει ότι θα εξετάσει αργότερα, αν η απόφασή της είναι νόμιμη ή όχι, συνεχίζοντας να υποστηρίζει την «ορθότητά» της.

Η παράνομη, αλλά και προκλητική απόφαση, ανέφερε μεταξύ άλλων, για να αιτιολογήσει τη ρύθμιση: «Η συγκεκριμένη περιοχή απέχει σημαντικά από εμπορική αγορά, ακόμη και από μεμονωμένα καταστήματα και προάγει τον τρόπο ψυχαγωγίας του κοινού ολόκληρου του Λεκανοπεδίου Αττικής, απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων παράλληλα, δε, αποτελεί πόλο έλξης εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ