Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φώτης Μαντέλης
Φώτης Μαντέλης
Φωτ.

Σήμερα, 18 Μάρτη, συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον άδικο «χαμό» του αγαπημένου αδελφού μου Φώτη Μαντέλη, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του προσφέρω 20 ευρώ στην ΚΟΒ Δαμουλιανάτων, της οποίας ήταν μέλος.

Χαραλαμπία Αλιβιζάτου

* * *

Στη μνήμη της αγαπημένης συντρόφισσας Βάσως Σέρβου και του αγωνιστή Νίκου Αμπατιέλου, προσφέρω 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Πειραϊκής Χερσονήσου.

Δήμητρα Πέτρουλα

* * *

Φωτ.

Στις 16 Νοέμβρη 2003 τραυματίστηκε βαριά σε τροχαίο δυστύχημα η αγωνίστρια Παρθένα Ψωφάκα το γένος Χαράλαμπου Θεοδοσιάδη.

«Εφυγε» από κοντά μας, έπειτα από 83 μέρες αγώνα με τα τραύματά της, στις 8 Φλεβάρη 2004.

Ο χαμός της βύθισε στο πένθος το σύζυγο, τα παιδιά της και όλους τους συγγενείς και φίλους.

Στη μνήμη της και αντί για 40ήμερο μνημόσυνο προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 150 ευρώ.

Ο σύζυγος Θωμάς Ψωφάκας

Τα παιδιά Μαρία και Γιάννης

Ο εγγονός Αλέξης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης μας αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτριας του ΔΣΕ Λευκής Μπέρτσου από τη Νάουσα προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 120 ευρώ.

Η φίλη της Χαρίκλεια και η εξαδέλφη της

* * *

φΩΤ.

Στις 23 Γενάρη 2004 «χάσαμε» τον αγαπημένο και αξέχαστο σύντροφο και φίλο μας Χάινς Κωχ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανω Τούμπας Θεσσαλονίκης, 200 ευρώ.

Ανδρέας και Καίτη Αναγνώστου

* * *

Στη μνήμη του Δημήτρη Βαρδαλή, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, ο Γιάννης Διαμαντόπουλος προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

* * *

Στη μνήμη των παλαιών συντρόφων μου από τις Σέρρες: Κωνσταντίνου Παπανικολάου δάσκαλου, Κωνσταντίνου Πετρόπουλου οδοντιάτρου, Μπάμπη Σαραντίδη, Λευτέρη Ιωαννίδη και Μανώλη Μπαλτζή προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Τριανδρίας, 50 ευρώ.

Ενας σύντροφος

* * *

Φωτ.

Ο Κώστας Νικολάου Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1924. Από το 1926 ζούσε με την οικογένειά του στην Κοκκινιά. Στην Κατοχή εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ. Ηταν μηχανικός στα καράβια. Το 1942 μπάρκαρε με το επιταγμένο γερμανικό πλοίο «Λισαβόνα» και μαζί με τους αντιστασιακούς συναδέλφους του, έκαναν σαμποτάζ, πετούσαν στη θάλασσα τα λάδια και άφηναν χωρίς ανεφοδιασμό το πλοίο. Πιάστηκε από τους Γερμανούς, κακοποιήθηκε άγρια από την Γκεστάπο και φυλακίστηκε για 9 μήνες στην Τεργέστη, με συνέπεια να πάθει φυματίωση.

Επιστρέφει στην Ελλάδα, συνεχίζει τον αγώνα, γίνεται γραμματέας του ΕΑΜ και υπεύθυνος της ΕΠΟΝ στην Κοκκινιά. Συμμετέχει στις μάχες τον Δεκέμβρη του 1944. Μαζί με συναγωνιστές του οργανώνουν σαμποτάζ με αποτέλεσμα να προξενήσουν μεγάλες ζημιές σε τρία αγγλικά πλοία, που βρίσκονταν στον Πειραιά.

Μετά την υποχώρηση του ΕΛΑΣ φεύγει στο βουνό. Η επιδείνωση της υγείας του όμως τον υποχρεώνει να επιστρέψει στον Πειραιά και ως μέλος του ΚΚΕ πλέον, στις εκλογές του 1946, υποστηρίζει τη θέση του Κόμματος για αποχή.

Συλλαμβάνεται για αφισοκόλληση και οδηγείται στο Ε΄ Αστυνομικό Τμήμα, όπου βασανίζεται άγρια από ταγματασφαλίτες. Για τη σοβαρά κλονισμένη υγεία του, αυτός ο ξυλοδαρμός ήταν το μοιραίο χτύπημα.

Επειτα από 3 μήνες, στις 17 Ιούλη 1946, υπέκυψε.

Στη μνήμη του η αδελφή του Ριρίκα πρόσφερε στην Αχτίδα Κοκκινιάς-Κορυδαλλού 30 ευρώ.

* * *

Φω.

Στη μνήμη των τριών αδελφών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης Αρίστου (φωτογραφία), Γιάννη και Δημητρού Ταναΐνη, μελών του ΚΚΕ από τα Νένητα της Χίου, η Ανθή Ταναΐνη πρόσφερε 50 ευρώ στην ΚΟ Χίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ